„Limonada este foarte nocivă pentru smalţul dentar“. Ce băuturi şi alimente păstrează sănătatea dinţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este bine cunoscută relaţia dintre sănatătea dinţilor şi a gingiilor şi obiceiurile alimentare. În general, părinţii sunt îngrijoraţi de consumul de bomboane, caramele, jeleuri şi alte dulciuri, dar pierd din vedere consumul băuturilor, care poate fi foarte dăunător pentru smalţul dentar al copiilor.

„Dacă resturile alimentare solide sunt vizibile şi pot fi uşor îndepărtate prin periaj şi utilizarea aţei dentare, lichidele ne păcălesc foarte uşor. Ele creează o peliculă nocivă pe suprafaţa dinţilor şi pe care nu o sesizăm la fel de uşor“, atrage atenţia dr. Denisa Zaharia, medic specialist ortodont la Clinica Perfectdent.

Bacteriile se hrănesc cu zahăr

Cavitatea bucală este plină de bacterii care se hrănesc cu resturile de carbohidraţi rămase în urma cosumului de alimente şi băuturi. „Zaharurile sunt principala sursă de hrană a acestor bacterii şi sunt prezente în majoritatea alimentelor: cereale, pâine, dulciuri şi chiar fructe. Atunci când bacteriile interacţionează cu zahărul se eliberează acizi şi împreună formează o peliculă pe suprafaţa dinţilor, un film de placă bacteriană. Aceasta se depune ori de câte ori mâncăm sau bem, iar acizii eliberaţi erodează învelişul de protecţie al dinţilor, smalţul dentar, şi, ulterior, pătrund în stratul mai profund, numit dentină.“

Din fericire, mineralele  - calciul şi ionii de fosfat - şi fluorul din pasta de dinţi şi apa de gură au rol în procesul de remineralizare al smalţului, adaugă stomatologul. „Mineralele pierdute ca urmare a atacului acid se depozitează din nou în dinţi.“

Alimentaţia este foarte importantă în prevenirea apariţiei cariilor, jucând alături de periajul dentar, utilizarea aţei dentare şi vizita periodică la medicul stomatolog au rol esenţial. „Astfel, recomandăm fructele şi legumele crude, cerealele integrale neîndulcite şi chiar sucurile fără zahăr. Important  este şi modul în care mâncăm şi bem. Riscul de apariţie a cariilor creşte direct proporţional cu cantitatea de zaharuri consumată. Sucurile, spre exemplu, ar trebuie băute într-un timp cât mai scurt, eventual cu paiul, iar după jumătate de oră se recomandă clătirea cu apă sau periajul dinţilor.“

Lista băuturilor sănătoase pentru dinţi

Apa are un rol foarte important, nu conţine zahăr sau carbohidraţi, previne uscarea cavităţii bucale şi curăţă dinţii de placa bacteriană.

Ceai de rozmarin - slăbeşte 3 kg în 7 zile cu el

Laptele conţine calciu, vitamina D şi fosfaţi, ajută la mineralizarea smalţului dentar, iar proteina din lapte, cazeina, creează un strat protector la nivelul acetuia. De asemenea, laptele scade şi nivelul acizilor din placa bacteriană, astfel că se recomandă după consumul de băuturi sau alimente cu zahăr.

Nu se recomandă sub nicio formă consumul laptelui pe timpul nopţii sau a ceaiului îndulcit la copiii mici, producând aşa zisa “carie de biberon”.

Ceaiul neîndulcit conţine polifenoli care inhibă producerea acizilor implicaţi in apariţia cariilor. Studiile arată că flavonoidele din ceaiuri au un rol important în menţinerea sănătăţii ţesuturilor periodontale, gingii şi oase, şi în reducerea inflamaţiei.

Ce trebuie consumat cu moderaţie:

Sucurile 100% naturale, fără adaos de zahăr, se recomandă clătirea cu apă după consumul lor şi periaj la 30 de minute după, din cauză că acizii eliberaţi slăbesc smalţul dentar.

Apa minerală carbogazoasă : bulele de dioxid de carbon produc o reacţie chimică şi se eliberează acidul carbonic, care erodează smalţul, dar e mai puţin acidă decât sucurile naturale sau cele carbogazoase. De evitat adaosul de lămâie, limonada fiind foarte nocivă pentru smalţul dentar.

Imagine indisponibilă

Băuturile dăunătoare şi care trebuie evitate sunt laptele cu cacao, sucurile de fructe cu adaos de zahăr, ceaiurile reci, limonada, apa cu vitamine, sucurile carbogazoase din cauză că toate conţin zahar şi adaosuri de acizi - fosforic, citric, maleic sau tartric - foarte agresivi pentru smalţul dentar. Studiile arată că băuturile gen Coca Cola dizolvă smalţul de 55-65 ori mai mult ca apa, iar alte sucuri acidulate chiar de 90-180 ori mai mult.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite