Iată de ce este mai bine să respiri pe nas decât pe gură. Pericolele asociate respirației orale, explicate de experți
0Dr. Sam Huh, de la Spitalul Mount Sinai din Brooklyn, și alți experți explică de ce este bine să respirăm pe nas, de ce respirația nazală este mai avantajoasă decât cea orală, subliniind importanța filtrării și umidificării aerului.

Respirația nazală: Un filtru natural pentru plămânii tăi
De-a lungul anilor, am fost îndemnați să respirăm prin nas mai degrabă decât prin gură. Dar care sunt motivele concrete din spatele acestui sfat medical?
Conform Dr. Sam Huh, șeful secției de otorinolaringologie de la Spitalul Mount Sinai din Brooklyn, acest mod de a respira este preferat dintr-o perspectivă semnificativă. Din primele momente ale vieții respirăm predominant prin nas, fapt confirmat și de fiziologia nou-născuților.
Respirația nazală nu este doar un simplu proces mecanic. Părul și mucusul prezente în nas funcționează ca filtre naturale, protejându-ne de particulele periculoase, precum pori de ciuperci, polen, bacterii și viruși. Așa cum a evidențiat Dr. Huh, nasul nu doar filtrează aerul, ci și îl umidifică și îl încălzește, asigurând o temperatură potrivită pentru plămâni.
Dr. Kenneth Fletcher, profesor asistent de otolaringologie - chirurgie a capului și a gâtului la Vanderbilt Health din Nashville, ne reamintește de sentimentul de disconfort pe care îl avem atunci când respirăm aerul uscat de iarnă.
Dar care sunt dezavantajele respirației orale? Dr. Peter Manes, rinolog și profesor de chirurgie-otolaringologie la Yale School of Medicine, subliniază că, prin respirația orală, se pierd beneficiile filtrării și umidificării aerului. Mai mult, această practică poate duce la disconfort în gât și probleme dentare, precum amigdalele mărite, bruxismul sau chiar boala parodontală.
O metodă inedită și controversată de a evita respirația orală, popularizată prin videoclipurile TikTok, este „mouth taping” (lipirea gurii). Cu toate acestea, atât Dr. Fletcher, cât și Dr. Huh, subliniază riscurile potențiale și absența datelor clare care să susțină eficiența acestei practici.
Deși este evident că respirația nazală este cea mai bună alegere pentru majoritatea oamenilor, nu este recomandat să apelăm la măsuri extreme pentru a o adopta. Dacă se întâmpină dificultăți în respirația pe nas, vizita la un medic specialist este esențială pentru a identifica și aborda cauzele, scrie Huff.com.