Ghioceii, mai mult decât florile ieftine ale primăverii. Menţin creierul tânăr şi alungă durerile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Durerile de cap şi cele reumatice pot fi atenuate cu decoct din bulbi de ghiocei FOTO: Shutterstock
Durerile de cap şi cele reumatice pot fi atenuate cu decoct din bulbi de ghiocei FOTO: Shutterstock

Florile-vedetă ale zilelor de primăvară sunt mai mult decât banale mărţişoare convenabile. Ghioceii au proprietăţi terapeutice recunoscute în lumea medicală.

Nu este doar vorba despre efectul benefic pe care micile flori albe îl au asupra psihicului obosit din cauza nenumăratelor zile mohorâte de iarnă. De fapt, ghioceii au fost îndelung studiaţi de oamenii de ştiinţă, care au ajuns la concluzia că bulbii lor sunt adevăraţi aliaţi pentru sănătate.

Nu degeaba unul dintre cele mai importante medicamente pentru tratamentul demenţei uşoare, Reminyl, este derivat din galantamină, o substanţă care se găseşte din belşug în bulbii ghioceilor.

Această substanţă ajută la sporirea nivelului de acetilcolină, substanţa chimică de la nivelul creierului care asigură transmiterea mesajelor între celulele neuronale. În cazul bolii Alzheimer, cantitatea acestei substanţe chimice în creier este considerabil redusă, aceasta fiind şi cauza manifestărilor specifice demenţei Alzheimer. Galantamina stopează sau întârzie declinul acetilcolinei, consecinţa fiind păstrarea memoriei şi menţinerea sănătăţii creierului cât mai mult timp.

„Galantamina a fost mai întâi testată în vederea depistării efectelor terapeutice pentru afecţiuni oculare, gastrice şi cardiace. De-abia în anii ’80 au început să fie explorate beneficiile asupra creierului“, explică medicul Melanie-Jayne Howes, de la Royal Botanic Gardens din Londra, pentru dailymail.co.uk.

Bulbii uscaţi se folosesc sub formă de decoct

bulbi ghiocei

De asemenea, bulbii de ghiocei au şi calitatea de a atenua durerile de orice tip, în special migrenele, durerile reumatice şi spasmele musculare cauzate de efortul prelungit. „Bulbii ghioceilor se folosesc numai în stare uscată!“, atrage atenţia medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în apifitoterapie, de la Clinica Med-As, din Bucureşti.

Potrivit specialistei, bulbii proaspeţi sunt toxici . Pentru a evita complicaţiile, ceaiul de ghiocei ar trebui cumpărat de la Plafar. Dar putem prepara decoctul şi noi, acasă, din bulbi uscaţi bine şi mărunţiţi, care se fierb cinci minute în 500 ml de apă. Se beau două-trei căni pe zi atât pentru atenuarea durerilor, cât şi pentru a ne menţine creierul în formă.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite