Eşti nervos? Ce metodă de calmare este indicată de psihologi şi de ce

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Când nervozitatea îţi dă de furcă, apucă-te să numeri
Când nervozitatea îţi dă de furcă, apucă-te să numeri

Doi psihologi americani afirmă că număratul până la 10 atunci când suntem nervoşi, metodă învăţată la grădiniţă, este cel mai eficient atunci când emoţiile se încing prea tare.

Travis Bradberry şi Jean Greaves, doi psihologi americani, susţin că cea mai eficientă metodă de reducere a temperaturii atunci când emoţiile o iau razna este aceea de a număra până la 10. Este ciudat cum pierdem din vedere strategii de autocontrol simple şi, totuşi, profunde atunci când devenim adulţi, afirmă aceştia în cartea Inteligenţa emoţională 2.0.

Trebuie să faci doar atât: când simţi că devii furios sau frustrat, opreşte-te ca să respiri adânc şi spune-ţi în gând numărul 1 când expiri. Continuă să respiri şi să numeri până când ajungi la numărul 10, ne sfătuiesc aceştia.

Număratul şi respiratul relaxează şi ne împiedică să facem lucruri pripite. Dacă îţi recâştigi calmul, capeţi o perspectivă mai clară şi mai raţională asupra situaţiei, argumentează cei doi specialişti.

Uneori, mai spun aceştia este foarte posibil să nu fie nevoie să ajungem la 10. De exemplu, dacă eşti într-o şedinţă şi cineva te întrerupe dintr-o dată pentru a trânti o prostie, fapt care te irită la culme, e puţin probabil să stai nemişcat cu gura închisă numărând până la 10. Chiar dacă nu ajungi la două cifre poţi oferi creierului raţional timp suficient pentru a veni din urmă şi sistemului limbic supraîncălzit timp pentru a se răcori.

Când numărătoare trebuie să fie mai subtilă există alte metode de calmare. Unele persoane obişnuiesc să-şi aducă ceva de băut la fiecare şedinţă la care participă. În felul acesta, de câte ori simt că s-ar putea să le scape câte o propoziţie mai încărcată emoţional, mai beau o gură. Nu se aşteaptă nimeni să vorbească în timp ce beau. Prin urmare, au timpul necesar pentru a se calma şi a-şi organiza gândurile.

Reacţiile rapide, fără prea multă gândire pun paie pe focul aprins în creierul emoţional. Cum o replică usturătoare conduce, de cele mai multe ori, la un schimb înfierbântat de replici este uşor să te trezeşti în mijlocul unui incediu de proporţii.

Când o laşi mai moale şi te concentrezi pe numărătoare, intră în funcţiune creierul raţional. Poţi atunci să-ţi recapeţi autocontrolul şi să împiedici emoţiile să conducă.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite