Efectele secundare ale celui mai căutat îndulcitor. Stevia poate face și rău în unele condiții
0Stevia este folosită de mult timp ca un îndulcitor natural preferat și nu are calorii. Dar efectele secundare ale steviei pot reduce considerabil efectele benefice ale acestei plante. La unele persoane poate da alergii, sau diferite reacții secundare nedorite.

Deși e încă folosit la scară largă, zahărul și-a pierdut din popularitate în ultimii ani și multe perosane încearcă să-l înlocuiasc cu variante naturale, mai sănătoase. Stevia este unul dintre cele mai importante nume din categoria îndulcitorilor naturali, dar trebuie să fim atenți la efectele ei secundare. Frunzele plantei de stevia sunt deosebit de dulci, dar substanțele pe care le conține reacţionează, de asemenea, cu unele din dieta folosită. Pe de altă parte, unii producător amestecă stevia și cu îndulcitori artificiali, care pot dăuna organismului.
Ce este Stevia
Produsul Stevia este un îndulcitor natural, ce se obține din frunzele plantei Stevia rebaudiana. Este de aproximativ 20 de ori mai dulce decât zahărul, dar nu are calorii. Stevia provine din America de Sud, unde e folosită de secole pentru a îndulci mâncarea sau pentru a trata diverse afecțiuni medicale, scrie Pinkvilla.
Îndulcitorul cu stevia a venit în Statele Unite prin anii 1970. Cu toate acestea, a câștigat popularitate abia în anii 2000. Există două tipuri principale de Stevia: rebaudiozidă A și steviozidă. Rebaudioside A este cel mai dulce tip de Stevia și cel mai des folosit tip de Stevia în SUA. Steviozida este mai puțin dulce decât rebaudiozida A, având un gust mai amar.
Cât de sigură este Stevia
Stevia este un îndulcitor sigur pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, poate s dea unele efecte secundare nedorite.
Extractele brute de Stevia sunt îndulcitori puternici și au multe beneficii. Ajută la controlul zahărului din sânge și are multe întrebuințări:
- 1. Îndulcitor: Pachetele de extract de Stevia sunt un înlocuitor excelent de zahăr pentru persoanele care doresc să-și reducă aportul de calorii sau care au diabet. Este de aproximativ 200 de ori mai dulce decât zahărul, așa că aveți nevoie doar de o cantitate mică pentru a vă îndulci alimentele sau băuturile.
- 2. Tratament pentru diabetici: Stevia poate ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge la pacienții diabetici. De asemenea, poate avea proprietăți antidiabetice pentru a gestiona nivelul de glucoză din sânge.
- 3. Pierderea în greutate: Stevia poate ajuta la slăbit prin reducerea aportului de calorii și gestionarea profilului lipidic. De asemenea, poate ajuta la suprimarea poftei de mâncare.
- 4. Cosmetice: Unele produse cosmetice folosesc Stevia ca îndulcitor și aromatizare naturală. Este, de asemenea, folosit în pasta de dinți și apă de gură pentru a împrospăta respirația.
- 5. Alte utilizări: Diverse forme de Stevia au fost folosite și în alte scopuri, cum ar fi tratarea tensiunii arteriale crescute și îmbunătățirea performanței atletice.
Efectele secundare ale Steviei
Stevia este o alegere populară pentru persoanele care caută un îndulcitor fără zahăr. Stevia este în general considerată sigură pentru majoritatea oamenilor, dar unii pot avea și probleme de sănătate. Unele reacții adverse ale Steviei includ:
- 1. Greață: Unii oameni pot avea greață după ce au consumat Stevia din frunze întregi. De obicei este un efect secundar ușor și dispare de la sine. Se întâmplă adesea când ajungeți la gustul amar.
- 2. Vărsături: În cazuri rare, Stevia poate provoca vărsături. Se întâmplă deoarece substanțele chimice din plantă irită mucoasa intestinală, provocând vărsături. Ar putea fi, de asemenea, din cauza unei reacții alergice la Stevia.
- 3. Diaree: Stevia poate provoca, de asemenea, diaree și alte probleme digestive la unii oameni. De obicei, este un efect secundar ușor și dispare de la sine. Persoanele care consumă excesiv această plantă pot avea diaree.
- 4. Dureri de cap: Unii oameni pot avea dureri de cap după ce au consumat Stevia. De obicei, este un efect secundar ușor și dispare de la sine.
- 5. Crampe stomacale: Stevia poate provoca, de asemenea, crampe la stomac la unele persoane. De obicei, este un efect secundar ușor și dispare de la sine.
- 6. Gust amar: După ce e consumată poată să dea un gust ușor amar pe care unii oameni îl pot găsi neplăcut. Este un efect secundar comun al Steviei și nu prezintă riscuri pentru sănătate. Compusul responsabil pentru a-i da gustul dulce este glicozidele de steviol. Când se termină, frunzele au un gust amar.
- 7. Reacții alergice: Deși rare, unele persoane pot fi alergice la Stevia. În astfel de cazuri, persoana poate avea efecte adverse și poate dezvolta erupții cutanate sau roșeață pe buze și pe față.
- 8. Scăderea glicemiei din sânge: Stevia poate scădea nivelul zahărului din sânge la unii oameni. Este esențial pentru persoanele cu diabet. De obicei, ei iau medicamente pentru a-și controla nivelul zahărului din sânge, care poate scădea și mai mult odată cu consumul de stevie. Acesta este unul dintre efectele secundare majore ale steviei .
- 9. Interacțiunea cu medicamentele: Stevia poate interacționa cu unele medicamente, cum ar fi Digoxină și antidiabetice. Combinate, medicamentul și Stevia ar putea reduce glicemia la niveluri fatale.