Efectele devastatoare ale vapingul-ului asupra adolescenților: Afectează funcțiile cognitive, capacitatea de concentrare și învățare

0
Publicat:

Vapingul (folosirea țigărilor electronice) a devenit din ce în ce mai popular în rândul adolescenților în ultimii ani, iar medicii avertizează asupra efectelor negative care pot apărea. Printre ele amintim de problemele neurologice și respiratorii.

Țigară electronică FOTO: Shuterstock
Țigară electronică FOTO: Shuterstock

Dr. Bogdan Pascu, specialist în endocrinologie pediatrică, prezintă într-o postare pe pagina sa de Facebook care sunt motivele principale pentru care adolescenții sunt atrași de vaping.

Pe primul loc este, potrivit medicului, curiozitatea și presiunea de grup.

„Adolescenții sunt adesea tentați să încerce lucruri noi, mai ales atunci când văd că alți colegi practică aceleași activități. Popularitatea vapingului printre grupurile de prieteni poate să încurajeze și alți adolescenți să încerce”, susține dr. Bogdan Pascu.

Urmează marketing-ul atrăgător. „Țigările electronice sunt adesea prezentate într-un mod atractiv, prin intermediul publicității și a ambalajelor colorate, precum și prin aromele dulci și fructate, care fac produsul mai tentant pentru tineri”, explică medicul.

Pe locul trei este percepția că este mai puțin dăunător decât fumatul tradițional. Mulți adolescenți consideră că „vapingul este o alternativă mai sigură la fumat, deși dovezile arată că și vapingul poate avea efecte grave asupra sănătății, în special asupra plămânilor și creierului în dezvoltare”.

Un rol cheie îl are și lipsa reglementărilor stricte.  În multe regiuni, „vânzarea țigărilor electronice către minori nu a fost suficient de bine reglementată inițial, ceea ce a permis accesul facil al adolescenților la aceste produse”.

Ce efecte are asupra sănătății adolescenților?

Medicul a prezentat cele mai importante efecte negative ale consumului de vaping.

Dependența de nicotină: Majoritatea țigărilor electronice conțin nicotină, care poate crea dependență și poate afecta creierul în dezvoltare al adolescenților.

Probleme respiratorii: Utilizarea frecventă a țigărilor electronice poate duce la probleme pulmonare, cum ar fi bronșita cronică sau alte boli respiratorii.

Efecte neurologice: Nicotina poate afecta negativ funcțiile cognitive și poate influența capacitatea de concentrare și învățare a adolescenților.

Dr. Bogdan Pascu este medic specialist Endocrinologie Pediatrică, având competență de Ecografie Endocrină. Are o vastă experiență în tulburări de creștere, obezitatea infantilă, patologii pediatrice pituitară, tiroidiană și suprarenală, tulburări ale pubertății.  

Este Membru al Societății Europene de Endocrinologie Pediatrică și al Asociației Americane de Endocrinologie precum și al Societății Române de Endocrinologie.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite