De ce e bine să incluzi algele în dietă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anumite soiuri de alge marine, cum ar fi cele roşii, brune sau verzi, sunt apreciate pentru numeroasele lor virtuţi terapeutice: de la energizarea organismului la întărirea sistemului imunitar.

Din punctul de vedere al compoziţiei chimice, algele marine conţin din belşug vitamine (A, C, D1, D2, E, F, K, PP), minerale şi oligoelemente (calciu, cobalt, cupru, fier, fosfor, magneziu, mangan, nichel, siliciu, sulf), aminoacizi, glucide şi substanţe cu rol antibiotic. Datorită acestor atuuri, algele marine fac parte din categoria alimentelor-medicament.

Spirulina, sursă de substanţe nutritive

Cea mai valoroasă algă marină este spirulina, un superconcentrat natural care conţine elemente specifice atât regnului vegetal, cât şi regnului animal. Spirulina conţine peste 280 de substanţe cu activitate biologică, dintre acestea remarcându-se vitaminele din complexul B (B1, B2, B6, B12), vitaminele E şi H, acidul folic, oligoelementele (fier, magneziu, mangan, potasiu, zinc), dar şi acizii graşi nesaturaţi Omega 3 şi Omega 6.

Specialiştii recomandă includerea spirulinei în dieta persoanelor suprasolicitate, sub formă de pulbere adăugată în supe de zarzavat şi în diverse preparate cu peşte sau cu cereale (câte trei grame pe zi). ­S-a demonstrat că 100 de grame de spirulină conţin 60-70 de grame de proteine, adică de trei ori mai multe decât conţine carnea de porc.

Sunt eficiente în curele de slăbire

Dieta care conţine alge marine induce rapid senzaţia de saţietate, iar aportul caloric este redus. Includerea algelor în regimul alimentar este o modalitate de a scăpa de surplusul de kilograme, fără efecte secundare asupra sănătăţii. În plus, odată cu scăderea în dimensiuni a ţesutului adipos, se îmbunătăţeşte fermitatea şi elasticitatea pielii. Specialiştii recomandă un consum zilnic de trei grame de pulbere de alge, care poate fi adăugată în preparate de peşte, de zarzavaturi şi în salatele de fructe, timp de două-trei luni.

Antioxidanţi: Algele marine tonifică sistemul imunitar, contribuind la neutralizarea radicalilor liberi.

Reglează activitatea tiroidei

Fibrele alimentare conţinute de alge împiedică depunerea grăsimilor pe pereţii vaselor sanguine, prevenind astfel riscul instalării aterosclerozei şi declanşării infarctului miocardic.

Persoanele anemice şi cele cu tulburări tiroidiene pot beneficia de calităţile terapeutice ale varecului. În compoziţia sa, alga miraculoasă adună nutrienţi greu de găsit într-un singur aliment: 23 de minerale, oligoelemente, numeroase vitamine şi acid algenic, substanţă care acţio­nează ca detoxifiant şi ca depurativ, împiedicând absorţia metalelor toxice în organism. Datorită conţinutului de iod, varecul este de ajutor persoanelor cu hiper- sau cu hipotiroidism.

Chlorella creşte imunitatea

Nutriţioniştii apreciază că alga de smarald (chlorella, după denumirea ştiinţifică) este un aliment complex. Alga este bogată în vitaminele C, E şi are în compoziţie toate vitaminele din complexul B, alături de minerale importante (printre care zincul şi fierul, care se găsesc în procente însemnate). Dieta care include această algă stimulează sistemul imunitar, ajută la detoxifierea organismului, protejează împotriva radiaţiilor şi previne bolile degenerative.

Specialistul nostru
Livia Nena
biolog nutriţionist

image

Algele marine sunt plante ce intră în dieta multor popoare. Aceste alimente sunt bogate în foarte multe elemente nutritive, cum ar fi: minerale (iod, magneziu, fier, potasiu, calciu, mangan, fosfor, zinc, siliciu), vitamine cu rol antioxidant (cele din complexul B, A, C, E, K, PP), aminoacizi (glutamina, cisteina, metionina, tirozina, lizina, acid aspartic), multă clorofilă, proteine şi substanţe antibiotice.

Aceste principii bioactive conferă algelor atât proprietăţi nutritive, cât şi curative: favorizează procesele metabolice şi schimburile de substanţe, tonifică şi stimulează activitatea glandelor endocrine (tiroida, hipofiza şi pancreasul), reglează metabolismul proteinelor, au efect puternic antioxidant şi antiinfecţios. Algele se pot consuma în salate, dar şi în scop curativ, sub formă de capsule sau de pulbere, câte 4-8g/zi (cu apă).

Algele marine sunt o excelentă sursă de iod, un mineral esenţial pentru funcţionarea normală a glandei tiroide.

Ghid de nutriţie

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi
Directorul Institutului de Cercetări Alimentare

image

Hamsiile, mai bune marinate

Ar trebui să te gândeşti de două ori înainte de a cumpăra hamsii prăjite pe litoral. Specialistul nostru atrage atenţia că ele au multe calorii şi că,nu sunt prăjite într-un ulei rezistent la temperaturi înalte.

Au multe calorii

Mult mai sănătoase sunt hamsiile proaspete, cele marinate şi cele preparate la cuptor sau pe grătar. 100 g de hamsii crude au 90-100 de calorii. Aceeaşi cantitate prăjită are 200 de calorii, destul de mult dacă ţinem la siluetă şi la sănătate. În plus, de cele mai multe ori, ele sunt prăjite de comercianţi în ulei de floarea-soarelui, iar acesta se descompune la temperaturi mari şi formează substanţe toxice, care sunt asociate cu un risc crescut de cancer şi de alte maladii grave. Acest ulei este deseori reutilizat, ceea ce îl face cu atât mai nociv.

Rişti toxiinfecţii

Cumpărând hamsii gata preparate, nu avem garanţia că sunt proaspete şi riscăm toxiinfecţii alimentare. Mult mai recomandat este să le preparăm noi, iar dacă vrem totuşi să le prăjim, să folosim un ulei rezistent la prăjire, cum este cel de palmier. Atenţie, hamsiile sunt uşor perisabile! Ele trebuie cumpărate cu atenţie şi preparate cât mai repede.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite