De ce copilul stă cocoşat? Somatizări posturale la cei mici. Explicaţiile psihologului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Somatizările posturale la copii reprezintă anumite defecte care nu au întotdeauna ca principală cauză o problemă medicală, ci pot fi cauzate de unele afecţiuni psihologice. Semnele sunt durerea şi oboseala.

Statul cocoşat, şchiopătatul sau mersul pe vârfuri au, în majoritatea cazurilor, explicaţii medicale, dar pot fi şi situaţii în care aceste cauze să fie de ordin psihologic, atrage atenţia Cătălina Răducanu, psiholog clinician şi consilier pentru dezvoltare personală la Flixi.

Există câteva simptome ale somatizărilor, adaugă specialistul, printre care apariţia unor dureri sau dificultăţi la nivelul respiraţiei; starea generală de slăbiciune; apariţia unei afecţiuni care să nu aibă nicio cauză medicală, la un nivel foarte grav.

„Simptomele pot fi uşoare, moderate sau dintre cele mai severe. În majoritatea cazurilor, durerea este cel mai des întâlnit simptom, însă gândurile excesive şi grijile care intervin sunt cele care cu adevarat îngreunează buna funcţionare a organismului şi menţin impresia de boală.“

Aceste gânduri pot fi înlăturate, dacă sunt depistate la timp. „Este important ca, în cazul în care vă contruntaţi cu somatizările posturale la unul dintre copiii, să ţineţi cont şi de senzaţiile şi temerile pe care copilul le experimentează şi pe care, de cele mai multe ori, nu le înţelege şi, cu atât mai mult, nu ştie să le transmită mai departe.“

Frica reală sau imaginară

Există câteva emoţii care se află în spatele apariţiei unor boli fizice. „Frica pentru ceva ce există sau pentru o problemă pe care copilul şi-o poate imagina. Aceasta se poate manifesta în întregul organism, în cazul persoanelor care sunt vulnerabile, care încearcă să împlinească aşteptările celor din jur.“

Copiii care se află în această situaţie simt în mod constant teamă şi presiune, fiind incapabili să spună ceea ce gândesc. „Frica se poate manifesta în organism prin anumite afecţiuni la nivelul gâtului, în zona lombară sau la nivelul stomacului.“

Incapacitatea de a ierta sau de a trece peste umilinţă, ruşine, furie este în acelaşi timp şi un factor ce poate duce la apariţia unor afecţiuni la nivelul organismului. „Energiile negative pe care copilul le asimilează în această situaţie îi pot slăbi sistemul imunitar, provocând anumite probleme la nivelul inimii.“

Poate una dintre cele mai importante emoţii ce pot duce la apariţia anumitor somatizări posturale, este furia. „În momentul în care furia apare din cauza unei frici ascunse sau din cauza lipsei de control şi putere în relaţia cu ceilalţi, copilul poate dezvolta anumite afecţiuni serioase.“

Statul cocoşat, una dintre cele mai severe afecţiuni

„Statul cocoşat este una dintre cele mai severe afecţiuni care se dezvoltă la copii din cauza presiunii pe care copiii o resimt că nu împlinesc aşteptările părinţilor. Este o povară emoţională foarte mare, o sursă de suferinţă profundă şi constantă.“

Furia şi ruşinea pot determina afecţiuni somatice la nivelul capului, picioarelor, dar şi anumite anomalii la nivelul stomacului.

Lipsa încrederii în forţele proprii la copii poate duce la anumite somatizări corporale pe care majoritatea le cred rezultatul unei afecţiuni medicale. ”În special în momentul în care copilul îşi pierde încrederea în capacităţile pe care le are, nesiguranţa se poate manifesta fizic la nivelul coloanei vertebrale, umerilor şi gâtului, dar şi la nivelul stomacului. Judecata celorlalţi îi poate afecta la nivelul pielii, coloanei vertebrale sau la nivelul picioarelor şi aşa apare mersul pe vârfuri.“

Somatizările posturale nu au nevoie de un tratament medicamentos, ci trebuie ca cei mici să fie învăţaţi cum să îşi gestioneze emoţiile, în special pe cele negative. ”Echilibrul mental îi poate ajuta pe copii să trăiasca frumos şi să evite anumite probleme posturale ce pot apărea în timp. Copiii trebuie să fie conştienti de faptul că o minte sănătoasă poate susţine un corp sănătos“, conchide specialistul.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite