De ce brânza îţi poate provoca migrene insuportabile. Femeile sunt de trei ori mai predispuse, în timpul schimbărilor hormonale
0Conform unui studiu publicat în Journal of Neurology, persoanele sensibile la tiramină raportează adesea dureri de cap la scurt timp după ce consumă brânzeturi vechi.

Potrivit specialiștilor, principalul suspect din spatele migrenelor induse de brânză este tiramina, un compus natural care se găsește în alimentele învechite și fermentate.
Tiramina se formează pe măsură ce proteinele se descompun în timp, ceea ce înseamnă că brânzeturile învechite precum cheddar, brânza albastră și parmezanul sunt deosebit de bogate în acest compus, potrivit express.
Tiramina poate afecta vasele de sânge și neurotransmițătorii, putând duce la pulsațiile dureroase caracteristice migrenelor. Conform unui studiu publicat în Journal of Neurology, persoanele sensibile la tiramină raportează adesea dureri de cap la scurt timp după ce consumă brânzeturi vechi. Acest lucru se datorează faptului că tiramina declanșează eliberarea de norepinefrină, care poate destabiliza tensiunea arterială și provoca modificări vasculare la nivelul creierului, factori-cheie în declanșarea migrenei.
Unele brânzeturi sunt mai rele decât altele?
Nu toate brânzeturile sunt egale atunci când vine vorba de declanșarea migrenelor. De exemplu, brânza de vaci, crema de brânză și ricotta sunt considerate opțiuni mai sigure pentru cei care suferă de migrene.

Potrivit publicației citate, nu toată lumea va avea migrene după ce a mâncat brânză, dar anumite persoane sunt mai susceptibile. Persoanele care suferă de migrene cu o predispoziție genetică la declanșatori alimentari sau cele care se confruntă cu fluctuații hormonale sunt deosebit de vulnerabile.
În plus, un studiu realizat de Migraine Trust subliniază că femeile sunt de trei ori mai predispuse la migrene decât bărbații, iar brânza poate exacerba adesea simptomele în timpul schimbărilor hormonale.