De câte ore de somn ai nevoie odată cu înaintarea în vârstă

0
Publicat:

Somnul este esențial pentru o stare de sănătate bună. Nu putem funcționa fără somn, iar lipsa acestuia poate duce la multe probleme, unele minore, altele grave, relatează Techradar.

Un somn odihnitor este esențial pentru buna funcționare a organismului. FOTO Shutterstock  (Arhivă)
Un somn odihnitor este esențial pentru buna funcționare a organismului. FOTO Shutterstock (Arhivă)

Indiferent de vârsta pe care o aveți, recomandările pentru somn sunt universale", susține dr. Peter Polos. Toată lumea ar trebui să aibă un program de somn pe care ar trebui să-l respecte zilnic. Șase sau mai puțin ore de somn sunt insuficiente. Totuși, programul nostru de somn se poate schimba în diferite etape ale vieții din diverse motive, fie că este vorba de serviciu, călătorii sau de a deveni părinte. 

Cu toate acestea", adaugă el, „ar trebui să faceți din respectarea unui program de somn o prioritate”. 

Pentru a avea un somn odihnitor investiți într-una dintre cele mai bune saltele și cele mai bune perne. 

Orele de somn la adolescenți 

Ritmul circadian se schimbă după pubertate, ceea ce înseamnă că adolescenții vor să se culce mai târziu. „În general, recomandăm 8-10 ore de somn pentru adolescenți", afirmă dr. Polos. 

Deoarece adolescenții sunt adesea atât de privați de somn în timpul săptămânii, au tendința de a dormi mai mult în weekend, ceea ce poate înrăutăți situația, deoarece nu mai respectă un program de somn. 

Lipsa somnului la adolescenți poate duce la probleme, precum:  

  • Somnolență în timpul zilei;
  • Capacitate cognitivă slabă, care poate avea un impact asupra activității școlare, 
  • Probleme ale pielii,
  • Control emoțional redus, 
  • Somnul la adulți.

Orele de somn la adulți

7-8 ore sunt recomandate pentru adulți", explică dr. Polos. „Bineînțeles, dacă puteți dormi mai mult, acest lucru nu este nerecomandat”, mai susține Polos. 

Studiile arată că există o serie de probleme de sănătate legate de lipsa somnului. Printre acestea se numără: 

  • Insomnia; 
  • Narcolepsia, 
  • Apneea obstructivă de somn,   
  • Tulburări ale ritmului circadian, 
  • Depresia.

Depresia este mai frecventă în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Relația dintre somn și depresie este complexă, cei care suferă de depresie având adesea probleme în a adormi. Anxietatea ne poate afecta, de asemenea, somnul și este deosebit de răspândită, în special la adulți. 

Persoanele mai în vârstă 

Studiile arată că persoanele în vârstă nu au un somn la fel de bun ca adulții mai tineri. Acest lucru se datorează mai multor factori, precum sindromul picioarelor neliniștite sau medicamente pentru alte probleme care afectează somnul. 

Dr. Polos recomandă ca persoanele în vârstă să doarmă 7-8 ore. „În general, persoanele în vârstă au tendința de a se culca mai devreme și de a se trezi mai devreme decât persoanele mai tinere”, susține dr. Polos. 

Somnul este esențial pentru sănătatea și bunăstarea noastră generală, iar privarea de somn, inclusiv la adulții în vârstă, poate duce în timp la degradarea generală a sănătății fizice", explică Dr. Polos. 

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, obiceiurile de somn se schimbă și este posibil să fim mai predispuși la anumite tulburări de somn. 

Somnul în timpul sarcinii 

În medie, femeile au nevoie de aproximativ 20 de minute de somn în plus pe noapte față de bărbați. Iar în timpul sarcinii, acestea au nevoie de și mai mult somn, în special în primul trimestru. Acest lucru se datorează creșterii hormonului progesteron, împreună cu schimbările prin care trece organismul. 

În primul trimestru al sarcinii, femeile nu pot dormi din cauza crampelor și stărilor de greață, precum și a nevoii frecvente de a urina. În general, acestea vor avea un somn mai bun în timpul celui de-al doilea trimestru, deși arsurile la stomac pot fi o problemă. 

În cel de-al treilea trimestru, femeile nu pot avea un somn odihnitor din cauza sindromului picioarelor neliniștite, urinării frecvente și a durerilor lombare. 

După naștere, multor mame le va fi mai ușor să doarmă, chiar dacă pentru perioade scurte de timp.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite