„Dacă exerciţiul fizic ar fi o pastilă, ar fi cel mai mare succes din istoria medicinei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Depresia şi anxietatea sunt afecţiuni care pot prevenite şi prin sport. Un nou studiu arată de ce ar trebui să stăm mai puţin şi să ne mişcăm mai mult. De ce ne este însă atât de greu să ne ridicăm de pe scaun şi ce riscăm în comoditatea noastră?

Staţi confortabil? Proastă alegere, scrie theguardian.com. Prin urmare, ridicaţi-vă şi înconjuraţi casa de câteva ori sau părăsiţi birourile şi avântaţi-vă în jos pe scări. Dacă este pauza de masă mergeţi la cursuri de yoga sau la cumpărături pe jos. Ce aveţi de pierdut? Mişcându-vă vă veţi simţi mai bine şi veţi trăi mai mult.

Un nou studiu realizat pe 30.000 de norveginei arată că 2 ore de sport pe săptămână poate preveni apariţia depresiei, a anxietăţii şi creşte stima de sine. Mersul viguros protejează împotriva bolilor cardiovasculare, cancer şi diabet. Pesoanele în vârstă inactive au mai multe riscuri de a suferi căderi şi fracturi.

Suferim de boala imobilităţii, mai scrie sursa citată. Potrivit unui raport de sănătate publică publicat în luna martie, în Marea Britanie, inactivitatea fizică este în top 10 cauze ale bolilor şi dizabilităţilor din această ţară, responsabilă de 1 din 6 morţi – la acelaşi nivel cu fumatul.  

Dacă exerciţiul fizic ar fi o pastilă, ar fi cel mai mare succes din istoria medicinei. Nu am fost construiţi să stăm proptiţi în faţa computerului, a televizorului şi să ne holbăm la ecran, ci să ne mişcăm. „Şi asta ar trebui să şi facem“, îndeamnă Nick Cavill, reprezentantul Departamentului de sănătate public al Unioversităţii Oxford.

„Corpul nostru este încă blocat în neolitic, în timp ce mintea noastră este în secolul XXI“, comentează acesta.

Nu este important ce fel de exerciţiu fizic facem atâta vreme cât asudăm 10 minute măcar în fiecare zi. Cu cât facem mai multe exerciţii fizice, cu atât mai bine. Fiecare minut de exerciţii viguroase echivalează cu un minut de exerciţii moderate.

Potrivit lui Cavill adulţii ar trebui să facă câteva zile pe săptămână exerciţii care să le solicite muşchii picioarelor, spatelui, abdomenului, pieptului, umerilor şi braţelor. În mod particular, pentru femei este important ca, pe măsură ce îmbătrânesc, să evite atrofierea muşchilor şi a oaselor care pot duce la fracturi.

Cumpărăturile pe internet sunt rele pentru dvs, este de părere Cavill. Folosiţi-vă muşchii pentru a căra sacoşe de la băcănie, pentru a modela bicepşii sau fie şi pentru a sta în picioare. Cavill mai spune că sunt mai bune pentru sănătate exerciţiile făcute în aer liber şi nu în sala de gimnastică.

Potrivit dr. Justin Varney, unul dintre cei care au redactat raportul de sănătate publică britanic, afirmă că nu are importanţă felul activităţii fizice atâta vreme cât ne mişcăm şi transpirăm serios măcar 10 minute pe zi.

Acesta adaugă că sportul poate să arate nu doar cum vom trăi, ci şi cât vom trăi, pe măsură ce înaintăm în vârstă. „Puteţi ieşi afară sau puteţi sta în continuare în scaun, însă acesta este un predictor foarte bun de mortalitate prematură pe măsură ce anii se adună“.

Exerciţii între 5 şi 18 ani

Copiii mici au nevoie să fie activi toată ziua, zi, de zi, pentru a-şi putea dezvolta abilităţile motorii şi a se putea dezvolta.

Pe măsură ce se măresc o osatură puternică este foarte importantă, densitatea osoasă maximă fiind atinsă între 18 şi 20 de ani.

Tinerii trebuie să facă activitate fizică intesă şi moderată cel puţin o oră pe zi, 3 zile pe săptămână, care să includă întinderi, sărituri, alergări şi gimnastică. Activităţile intense includ alergarea, înotul, artele marţiale, rugby şi dans.

Între 19 şi 64 de ani focusul trebuie să fie pe activităţi aerobice care să reducă riscul de boli şi decese premature, activităţi incluse în cele zilnice precum căratul sacoşelor. Minimul recomandat este de 150 de minute pe săptămână de mers energic sau tenis sau 75 de minute de alergat, urcuş sau ciclism. Activitatea moderată ar trebui completată de exerciţii complementare viguroase, de 2 ori pe săptămână – grădinărit, ridicare de greutăţi, yoga.

Peste 65 de ani, păstrarea coordonării mişcărilor şi a flexibilităţii sunt extrem de importante, în condiţiile în care există riscul căderilor şi al fracturilor. Activităţile moderate trebuie urmate 150 de minute pe săptămână. Nu există restricţii la felul activităţii fizice, astfel că fiecare poate face ceea tip de sport îi place.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite