Cum te recuperezi după o noapte nedormită. Șase trucuri care te vor ajuta să treci mai ușor

0
Publicat:

Toată lumea mai are din când în când o noapte cu un somn prost Dar unele persoane au unele nopți fără somn, deloc. Numai că ziua care urmează își continuă cursul, iar viața nu se oprește. Însă randamentul nostru nu va fi la fel, iar energia de care avem nevoie lipsește.

Insomnia ne poate afecta viața   FOTO Shutterstock
Insomnia ne poate afecta viața FOTO Shutterstock

Specialiștii de la Web Md au realizat o listă cu șase sfaturi utile pentru a trece mai ușor peste o zi în care ne lipsește energia, din cauza lipsei de somn.

1. Consumă cofeina, dar cu moderație

Cofeina te poate ajuta atunci când ai nevoie de un impuls de energie, atâta timp cât nu exagerezi, spune expertul în tulburări de somn Joyce Walsleben, de la Școala de Medicină NYU. Două cești de cafea, de exemplu, îți vor oferi suficientă energie. Dar, dacă bei mai mult de atât, probabil că nu te va face mai alert, spune medicul Jeffrey Durmer, director medical la FusionSleep Center din Atlanta.

Asta ține în parte de chimia creierului. Atunci când ești lipsit de somn, „[hormonii somnului] se adună în creier toată ziua, iar consumul excesiv de cofeină nu va opri acest proces”, spune Durmer. În orice caz, prea multă cofeină îți poate da emoții, spune el.

Același lucru este valabil și pentru suplimentele fără prescripție medicală care promit să te ajute să rămâi alert.

„Cofeina și suplimentele ... cresc atenția și concentrarea și sunt bune din când în când, dar nu înlocuiesc în niciun caz un somn prost”, spune Durmer. Dacă folosești suplimente pentru a rămâne treaz în mod regulat, este posibil să fie nevoie să consulți un medic pentru a vedea dacă ai o tulburare de somn.

Băuturile energizante pot avea un scop atunci când sunt folosite în mod corespunzător, dar, în cea mai mare parte, de obicei fac mai mult rău decât bine, spune medicul Michael Breus. Breus sugerează să rămânem la ceaiul negru sau verde simplu și la cafea. De asemenea, evită orice fel de cofeină după ora 16.00 pentru a evita problemele de adormire pe timp de noapte, spune Breus.

2. Nu consuma dulciuri

Atunci când ești lipsit de somn, poți fi tentat să consumi dulciuri mai multe, pentru că te simți lipsit de energie, iar dulciurile te pot păcăli pe moment. Stai departe de dulciuri. Zahărul îți va da energie rapidă. Nu durează, însă, și vei ajunge să te prăbușești mai târziu, spune Breus.

În schimb, respectă o dietă echilibrată și pune un accent deosebit pe alimentele bogate în proteine, cum ar fi nucile și carnea slabă, spune el. De asemenea, evită mesele mari și carbohidrații simpli, cum ar fi pastele la prânz, pentru a evita căderile de energie.

Breus sugerează să mănânci o salată cu pui la grătar sau o altă proteină slabă, cum ar fi peștele cu legume la prânz și la cină.

Pentru micul dejun, Durmer sugerează să mănânci alimente bogate în proteine, cum ar fi ouăle și iaurtul grecesc simplu. Dacă ai poftă de dulce, alege fructe, nu o gogoașă. Zahărul natural din fructe se digeră mai greu decât zahărul de masă și nu va face ca glicemia să oscileze la fel de mult, spune Durmer.

3. Fă pauze dese

După o noapte de somn prost, puterea de concentrare poate avea de suferit. Pentru a rămâne concentrat, ia pauze pe parcursul zilei, spune Durmer. Fă o plimbare în aer liber. Vei obține lumina soarelui și activitate. „Mișcarea stimulează vigilența în creier, iar lumina soarelui oferă corpului tău indicii naturale pentru a favoriza starea de veghe”, spune Durmer.

Când faci exerciții fizice, ia-o ușor. Păstrează ritmul ușor sau moderat, nu viguros, atunci când ești epuizat. Este mult mai probabil să te accidentezi dacă faci exerciții fizice dure când ești obosit, spune Walsleben.

Poțși trage chiar un pui de somn scurt, dacă ai timp. Un somn de până la 25 de minute te va ajuta să îți reîncarci corpul și mintea, spune Breus. Un pui de somn mai lung de atât te va face să te simți mai somnoros decât ești deja.

Bea o ceașcă de cafea cu gheață cât de repede poți, apoi tragi un pui de somn de 25 de minute și vei fi gata de plecare „pentru cel puțin patru ore”, spune el. În acest fel vei beneficia de toate avantajele unui somn scurt, dar te vei trezi exact la timp ca să-și facă efectul cofeina.

4. Simplifică-ți ziua

Să recunoaștem, nu ești în cea mai bună formă atunci când nu dormi bine. Așa că ușurează-ți sarcina de lucru pe cât posibil. Făcând mai puține lucruri, poți face totuși o treabă de calitate fără să te stresezi, spune Durmer.

Să spunem că ai cinci sarcini pentru ziua respectivă. Redu-le la două sau trei și concentrează-te să le faci pe acelea foarte bine, spune Durmer.

De asemenea, nu ar trebui să ei decizii importante, până nu te vei odihni un pic, spune Breus.

5. Evită să conduci

Somnolența la volan este periculoasă, deoarece poate duce la accidente. Stai departe de șosea cât mai mult posibil, dacă nu ai dormit.

Dacă nu ai de ales și trebuie să conduci, încearcă să tragi un pui de somn înainte de a urca la volan, spune Walsleben. De asemenea, el recomandă să nu porți ochelari de soare la volan, deoarece lumina soarelui te va face mai vigilent. Dar asta nu va anula oboseala, așa că cel mai indicat este să nu conduci.

Fii deosebit de atent când conduceți la începutul după-amiezii. "Cei mai mulți oameni se lasă în mod natural păcăliți de lipsa de atenție în jurul orei 13 sau 14. Dar cei care sunt privați de somn vor avea o lipsă de atenție mai mare”, spune Walsleben.

6. Nu dormi mai mult ca să recuperezi

Când te culci în seara, s-ar putea să fii tentat să dormi mai mult decât în ​​mod normal. Moderarea, din nou, este cheia.

Să dormi după o noapte proastă de somn este în regulă, dar încerci să-ți reașezi programul de somn. Dormitul prea mult timp poate îngreuna acest lucru, deoarece vă schimbă modelul normal de somn.

Dacă vrei dormi în plus, limitează somnul suplimentar la cel mult două ore, spune Durmer. Dacă în mod normal dormi șapte ore noaptea, încearcă nouă.

Dacă mergi la culcare prea devreme poate, de asemenea, să perturbe tiparul de somn, spune Walsleben. Dacă ești epuizat și vrei să te culci mai devreme, încearcă să aștepți până când este aproximativ o oră înainte de ora normală de culcare.

Indiferent cât de obosit te-ai simți, nu există niciun motiv să dormi toată ziua, deoarece cel mai mult timp de somn de recuperare pe care îl poți obține este de 10 ore, spune Durmer.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite