Marea diferență dintre postul intermitent şi postul biblic: „Nu ține doar de durată, ci mai ales de scop”
0Chiar dacă termenul de „post intermitent” este folosit tot mai frecvent de cei care vor să slăbească sau să țină kilogramele sub control, expresia nu are nicio legătură cu postul biblic. Pastorul baptist Bebe Ciaușu a explicat pentru „Adevărul” marea diferență dintre cele două concepte.

Potrivit lui Bebe Ciaușu, pastor al Bisericii Creștine Baptiste „Harul” din Lugoj, „de ceva vreme, o nouă sintagmă și-a făcut loc în vocabularul celor interesați să slăbească sau să-și îmbunătățească starea de sănătate, și anume „postul intermitent” ”.
„Astfel, se transmite ideea că a mânca doar într-un interval de timp de opt sau șase ore și a nu mânca în celelalte șaisprezece sau optsprezece ore înseamnă a posti. Însă postul adevărat (biblic) are un scop diferit și o semnificație mult mai profundă decât cel al dietei nefericit numită ‹post intermitent›. De aceea este bine să cunoască deosebirile dintre cele două”, a explicat pastorul.
Bebe Ciaușu a explicat că atunci când postesc credincioșii obișnuiesc să nu mănânce deloc și să nu bea niciun fel de lichide, acesta fiind numit în popor „post negru”, fie că este vorba despre o zi sau despre mai multe. „De obicei este recomandat ca postul negru să nu dureze mai mult de trei zile. În posturile care țin mai mult de trei zile trebuie să se consume apă și/sau alte lichide”, a punctat pastorul.
Bebe Ciaușu a mai explicat că „deosebirea fundamentală dintre dietă și post nu ține doar de durată și de felul în care sunt ținute, ci mai ales de scopul lor”.
„Postul intermitent este despre trup, pe când postul biblic este despre suflet. Cu alte cuvinte, în timp ce dieta are în vedere aspectul fizic sau sănătatea trupului, postul biblic are în vedere sănătatea sufletului. Dieta poate avea ca scop scăderea în greutate, însă postul are ca scop lepădarea de sine. Dieta înseamnă pierderea kilogramelor, pe când postul urmărește renunțarea la plăcerile cotidiene pentru a te concentra pe relația cu Dumnezeu”, a explicat pastorul lugojean marea diferență dintre post intermitent (dietă) și postul biblic.
Pastorul a mai explicat că, deși poate slăbi trupul din cauza privării de mâncare și/sau lichide, postul fortifică sufletul.
„Isus a postit 40 de zile pentru a Se pregăti pentru lucrarea care Îi stătea înainte și pentru a avea biruință în conflictele spirituale pe care avea să le înfrunte în anii viitori. De aceea, când postim, noi urmăm modelul Lui. Credinciosul este într-un război spiritual necurmat cu forțele răului, iar cele mai eficiente sunt postul și rugăciunea. Sfântul Vasile cel Mare numea postul «arma defensivă împotriva demonilor». Isus însuși a afirmat că anumite soiuri de demoni nu sunt decât prin post și rugăciune (Matei 17:21) ”, a mai arătat pastorul Bisericii Harul din Lugoj.
Bebe Ciaușu a mai explicat că așa-numitul „post intermitent” înseamnă înfometarea pentru o perioadă de timp pentru a arăta mai bine sau pentru a rezolva o problemă de sănătate fizică. Pe când postul biblic înseamnă „hrănirea cu Cuvântul lui Dumnezeu”.
„Când a fost ispitit de Satana, în timpul postului de 40 de zile din Deșertul Iudeei, să transforme pietrele în pâini (pentru că era evident slăbit din cauza postului), Mântuitorul a răspuns: „Este scris: «Omul nu trăiește numai cu pâine, ci cu orice cuvânt care iese din gura lui Dumnezeu»” (Matei 4:4). Dacă dieta presupune doar reducerea porțiilor de mâncare, reducerea timpului în care se mănâncă sau schimbarea meniului, postul înseamnă renunțarea completă la mâncare pentru a ne hrăni cu satisfacția împlinirii voii lui Dumnezeu” , a mai spus pastorul .
O altă diferență între postul intermitent și postul biblic este că, în timp ce primul are ca rezultat aprecierea din partea celorlalți, datorită siluetei necesare, postul biblic are în vedere smerirea și căința.
„Credincioșii din perioada biblică posteau adesea pentru a-și smeri sufletele înaintea lui Dumnezeu și pentru a primi răspuns la rugăciuni. În acele zile de post ei trebuiau să fie bucuroși și să profite de orice ocazie pentru a face bine. În concluzie, a dori să ai un trup sănătos și armonios este un lucru lăudabil, dar postul biblic este despre crearea unui spațiu gol pe care să-l umple Dumnezeu. Postul intermitent are ca rezultat un corp mai sănătos și mai puternic, dar postul biblic are ca rezultat un suflet mai sănătos și mai puternic”, a mai punctat pastorul.