Cum să-ţi schimbi dispoziţia: alimentele care te înveselesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciocolata şi fructele de pădure, două dintre alimentele care te fac fericit FOTO Arhivă
Ciocolata şi fructele de pădure, două dintre alimentele care te fac fericit FOTO Arhivă

În timp ce o bucăţică de ciocolată ţi se topeşte pe limbă, poţi, pur şi simplu, să simţi cum scapi de stres şi cum te învăluie un sentiment binefăcător. Oare este doar un truc? Oare şi alte alimente îţi pot da senzaţia de bine?

Anumite alimente pot stimula părţile care „produc“ fericire din creierul tău. Dar nu te bucura prea repede: există alte alimente care au efectul opus. Aşa că ai grijă ce mănânci, ne avertizează CNN.

Ce să mănânci ca să te binedispui

Ciocolata este un stimulant foarte bine cunoscut. Conform unui studiu, cei care beau o ciocolată caldă pe zi bogată în polifenol (echivalentul a 43 de grame de ciocolată neagră) se simt mai relaxaţi şi mai mulţumiţi decât cei care nu au acest aport. „Cacaua impulsionează producţia de serotonină din creier. Aproape fiecare antidepresiv are ca scop fie creşterea nivelului de serotonină, fie menţinerea aceluiaşi nivel de serotonină cât mai mult timp. Ciocolata reuşeşte acest lucru foarte bine“, spune Chris Kilham, etnobotanist, care călătoreşte peste tot în lume în căutarea leacurilor naturale.

Aşa că, dacă ţi-e poftă de ciocolată, de fapt, ţi-e poftă de ceva care să te facă să zâmbeşti. „Mulţi oameni se alină cu ciocolată. Femeile fac asta înainte şi după menstruaţie, atunci când nivelul serotoninei scade. Ciocolata te ajută să-l creşti. Plus că mulţi oameni apreciază, pur şi simplu, dispoziţia bună în care sunt după consumul de ciocolată“, adaugă Kilham.

Ciocolata nu este singurul aliment care te face să te simţi bine. Atunci când ţi se face foame la trei dimineaţa, ultimul lucru pe care trebuie să-l mănânci sunt dulciuri sau un suc acidulat. „Ai nevoie de proteine, de o jumătate de măr, de puţină brânză, să ronţăi nişte morcovi sau chiar puţin humus. Proteinele menţin stabil nivelul zahărului din sânge, dar îţi conferă şi energie. Cu cât ai mai multă energie, cu atât eşti într-o dispoziţie mai bună“, spune doctorul Marcelle Pick, autorul cărţii „E vina mea sau e din cauza hormonilor?“ (Is it me or my hormones?).

Bananele adăugate unui prânz nesatisfăcător pe care îl consumi la serviciu nu reprezintă doar ceva dulce după masă, ci şi o infuzie de dopamină. O singură banană conţine şi 10 miligrame de dopamină. „Dopamina este răsplata organismului nostru, substanţa principală a plăcerii. Ştii acea plăcere imensă când stai sub jetul unui duş fierbinte? Simţi, pur şi simplu, cum corpul produce dopamină. Aşa că, de câte ori vrei o infuzie de dopamină şi n-ai un duş la dispoziţie, mănâncă o banană“, spune Kilham.

Ceaiul şi cafeaua te ajută să treci peste momentele dificile. Cafeina este un mod natural de a te binedispune. „Cafeina este foarte bună pentru noi. Ne face să ne simţim mai bine şi ne îmbunătăţeşte funcţionarea cognitivă“, continuă Kilham.

Turmericul, condimentul galben-portocaliu folosit în Asia de Est, conţine curcumină, „care are proprietăţi neuroprotectoare dovedite, te binedispune şi există chiar studii care susţin că luptă cu succes împotriva depresiei“, adaugă Kilham.

Fructele de pădure, mai ales cele închise la culoare, cum ar fi afinele sau coacăzele, conţin antocianină care, pe lângă că este foarte sănătoasă pentru inimă, ajută şi la creşterea bunei-dispoziţii.

Acizii graşi Omega-3 se găsesc în somon sau în sardine, dar corpul nostru nu îi poate produce. Însă, oamenii care au niveluri scăzute din aceşti acizi sunt mai predispuşi depresiei. „Omega-3 are un efect benefic asupra minţii şi asupra dispoziţiei şi este foarte activ în creier“, conform lui Kilham.

Ce să nu mănânci dacă vrei să te binedispui

Glutenul, care se găseşte în pastele făinoase, în produsele de patiserie, chiar şi în pâine, este periculos pentru minte şi pentru dispoziţie. „Dacă ai vreo inflamaţie din cauza unei reacţii la gluten, funcţionarea creierului tău poate fi afectată şi energia organismului scade“ spune dr. Pick. Glutenul poate afecta şi glanda suprarenală, care este responsabilă cu producerea cortizolului, un hormon care joacă un rol important în reacţia organismului la stres, în imunitatea corpului şi în funcţionarea sistemului nervos.

Alimentele procesate conţin aditivi, mai ales grăsimi trans, care reprezintă un stres major asupra organismului. „Organismul nostru nu s-a adaptat la anumiţi aditivi alimentari, care, din punct de vedere nutriţional, nu au nicio valoare“, spune Kilham. Studiile spun că grăsimile trans sunt asociate cu iritabilitatea şi cu agresiunea. „Dacă oamenii ar urma o dietă sănătoasă, hrănitoare, ar observa o creştere semnificativă a bunei dispoziţii“, continuă Kilham.

O dietă care să te facă să te simţi bine nu înseamnă să te îndopi cu ciocolată neagră la fiecare două luni. O dietă sănătoasă înseamnă să mănânci cantităţi mici de ciocolată neagră, de banane, de fructe de pădure în fiecare zi, regulat. Să mănânci fructe de mare bogate în acizi graşi Omega-3. Acestea sunt adevăratele investiţii în sănătatea organismului, dar şi a minţii“, conchide Kilham.


Citeşte şi:

Esenţa unei diete sănătoase: top 10 cele mai nutritive seminţe

Seminţele reprezintă originea nutriţiei. Fiecare plantă conferă seminţelor sale concentraţii mari de vitamine, minerale, proteine, uleiuri esenţiale şi enzime. În cazul în care cauţi o gustare nutritivă şi săţioasă, seminţele sunt cea mai bună idee.

VIDEO Anamaria Iulian, nutriţionist: „Românul spune că dacă nu consumă carne nu se satură, atunci are tendinţa să mănânce mai mult“

Dieta de post, dar şi alimentaţia normală pe care mulţi dintre noi o au în această perioadă ne îngraşă aproximativ două kilograme în sezonul rece. Cum putem evita acest lucru ne-a spus, la Adevărul Live, medicul nutriţionist comportamental Anamaria Iulian.

Alimentaţia corectă te pregăteşte pentru efortul fizic

Alegerile alimentare au un rol important pentru sănătate, ele fiind esenţiale şi când vine vorba de dieta celor care fac sport. Află din rândurile de mai jos ce alimente trebuie introduse în alimentaţie atunci când faci mişcare!

VIDEO În post, ar trebui să excludem uleiul de orice fel, recomandă medicul nutriţionist Simona Tivadar

Mâine începe Postul Crăciunului, iar multe dintre produsele de post de pe piaţă sunt, de fapt, combinaţii de mai multe E-uri. Care sunt alimentele de post cu cele mai multe chimicale şi ce probleme de sănătate pot provoca am aflat de la invitaţii Adevărul Live: Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, şi medicul nutriţionist Simona Tivadar.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite