Zahărul: cât de mult este prea mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cine ar spune nu unei prăjituri delicioase cu cremă sau unor bomboane fine de ciocolată? Însă gustul lor irezistibil este asigurat de o cantitate generoasă de zahăr, care, în exces, îţi poate face mai mult rău decât bine. Iată cât este recomandat să consumi zilnic.

Chiar dacă zahărul este o sursă de calorii goale, adică nu are un aport de substanţe nutritive, el are şi un rol benefic, mai exact este un inamic redutabil al stresului, limitându-i efectele asupra organismului. Totuşi, cât de mult este prea mult? Poţi să adaugi zilnic câte puţin în alimentaţia ta sau este mai bine să renunţi de tot la el?

Ce este zahărul?

Toate fructele şi legumele conţin zaharoză, un carbohidrat care se formează în momentul în care planta transformă lumina soarelui în hrana şi energia necesare supravieţuirii. Zahărul se găseşte în alimente fie în formă naturală, cunoscut sub denumirea de fructoză, care este în fructele şi legumele proaspete, fie sub formă de zahăr adăugat, adică cel introdus în produse în momentul procesării lor. Zahărul adăugat este cel mai periculos pentru sănătate, deoarece 100 de grame conţin aproximativ 400 de calorii, care-ţi dau metabolismul peste cap.

Care este doza recomandată?

Cantitatea zilnică permisă de zahăr diferă de la o persoană la alta, depinzând de vârsta şi de numărul de calorii consumate într-o zi. Totuşi, dacă vrei să eviţi eventuale complicaţii, e bine să te încadrezi în cel mult 20 de grame de zahăr pe zi, echivalentul a 5 linguriţe.

Mai multe despre consumul de zahăr pe clickpentrufemei.ro

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite