Cum să scapi de arsurile la stomac pentru totdeauna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poţi scăpa de arsurile la stomac pentru totdeauna dacă eşti atent la ce mănânci şi îţi schimbi stilul de viaţă. Există multe lucruri pe care poţi să le faci ca să previi arsurile şi este esenţial să iei măsuri imediat deoarece acest reflux gastric îţi poate leza esofagul.

Esofagul este complet neprotejat împotriva acţiunii corozive a acizilor stomacali. În cazul în care suferi des de arsuri la stomac (unii oameni se luptă cu refluxul acid zilnic), este esenţial să urmezi paşii de mai jos, care presupun câteva schimbări ale stilului de viaţă şi ale dietei, notează „Amazing Beautiful World“.

1. Renunţă la fast food!

Alimentele grase, cum ar fi hamburgerii sau plăcintele de la fast food îţi pot da arsuri stomacale. Plănuieşte-ţi cu grijă mesele zilnice, astfel încât să nu te trezeşti între două şedinţe mort de foame şi cu o singură opţiune în faţa ta: restaurantul fast food alăturat. De fapt, trebuie să reduci semnificativ alimentele grase din dieta ta, fie că sunt de la fast food, fie de acasă.

2. Uită de gustările din miez de noapte!

Dacă mănânci o pungă de chipsuri înainte de a te duce la culcare, stomacul nu are timp să digere mâncarea înainte de a te întinde în pat, aşa că... ştii ce urmează. Oferă stomacului tău timpul necesar să digere şi mănâncă cu cel puţin trei ore înainte de a te culca.

3. Mai bine frige decât să prăjeşti!

Nici măcar nu te mai gândi la tigaie sau la tuci. Alimentele fripte la grătar au un conţinut mai mic de grăsimi.

4. Proaspăt înseamnă sănătos!

Suc de pepene rosu FOTO Shutterstock

Fructele şi legumele proaspete sunt bogate în fibre şi foarte sănătoase. Mai mult, este foarte uşor să le transporţi, să le iei cu tine la serviciu şi să le mănânci între mese. Obişnuieşte-te să ai mereu acasă fructe şi legume proaspete şi să le ronţăi de fiecare dată când simţi nevoia de o gustare. Însă ai grijă, roşiile şi ceapa pot mări aciditatea din stomac, aşa că ia-o mai uşor cu ele.

5. Ai grijă la pantalonii prea strâmţi în talie!

Hainele strâmte în jurul abdomenului pot complica treaba stomacului. Procesul digestiv are nevoie de spaţiu şi dacă blugii sunt prea strâmţi, poţi suferi de arsuri la stomac.

6. Lasă sticla deoparte!

Prea mult alcool poate cauza arsuri. Pentru bărbaţi sunt recomandate cel mult două pahare şi pentru femei doar unul (pahar înseamnă un pahar de vin, o sticlă de bere de jumătate de litru sau un păhărel de tărie). O idee proastă este şi să nu bei nimic toată săptămâna şi în weekend să bei şapte beri odată.

7. Nu-ţi condimenta viaţa!

Evită mâncărurile picante, dar şi cantităţile mari de sare şi oţet. Ai grijă când iei masa la restaurant şi informează-te despre felul de mâncare comandat, despre conţinutul de condimente şi de sare din alimentele semi-preparate.

8. Renunţă la cafea!

Cafeaua este o idee proastă pentru cei care suferă de arsuri la stomac. Învaţă să bei mai puţină cafea şi alege ceaiuri (nu negre) sau pur şi simplu apă. Ceaiul „rooibos“, cunoscut şi sub numele de „Ceaiul roşu din Sudul Africii“, nu conţine cafeină şi reprezintă o alternativă plăcută şi sănătoasă.

9. Ia o pauză!

Relaxare - masaj Shutterstock

Stresul constant poate afecta procesul digestiv şi poate cauza o creştere a nivelului acizilor din stomac, chiar şi atunci când ai stomacul gol. Învaţă să te relaxezi şi să-ţi faci timp pentru tine.

10. Fă mişcare!

Exerciţiile fizice sunt bune pentru tine în general, nu doar pentru stomacul tău. Mulţi oameni au observat că arsurile stomacale trec imediat ce au adoptat o dietă sănătoasă şi când au început un program regulat de exerciţii fizice. Nu trebuie să te antrenezi pentru Olimpiadă, dar jumătate de oră de mers rapid pe zi poate face foarte mult bine.

11. Nu te îndopa!

Chiar şi o dietă sănătoasă îţi poate face rău dacă te îndopi. Mănâncă încet, mestecă cu grijă pentru ca stomacul tău să muncească mai puţin când digeră mâncarea, şi astfel arsurile cauzate de acizi să nu mai aibă loc. Mestecă mâncarea bine, înghite şi aşteaptă un moment sau două înainte să iei altă îmbucătură.

12. Nu deveni dependent de pastile!

Deşi există multe medicamente care se eliberează fără reţetă pentru arsurile la stomac, nu pierde din vedere faptul că aceste arsuri sunt modul în care organismul îţi spune că trebuie să-ţi schimbi stilul de viaţă. În loc să te îndopi cu medicamente, mai bine schimbă-ţi dieta şi stilul de viaţă în general pentru a face arsurile să dispară.

13. Renunţă la fumat!

Renunţă la fumat! Fă orice e posibil pentru a scăpa de acest obicei: hipnoză, plasturi cu nicotină şi chiar terapie. În afară de faptul că înrăutăţeşte simptomele arsurilor la stomac, fumatul este foarte rău pentru sănătate.


Citeşte şi:

10 remedii naturiste pentru cele mai întâlnite tipuri de durere

La primul semn de durere ne ducem către dulăpiorul de medicamente. Nu este greşit să te bazezi pe medicamente în cazul unor boli serioase, însă mai bine te gândeşti de două ori înainte de a lua o pastilă când te doare capul sau ai arsuri la stomac.

Cum tratezi boala de reflux

Dacă şi tu ai deseori arsuri la stomac sau dacă ai senzaţia că îţi vine înapoi mâncarea pe gât, este posibil să ai boala de reflux gastroesofagian. Acum, ai posibilitatea să o tratezi cu ajutorul unei intervenţii uşoare, care nu necesită operaţie.

Principalele cauze ale balonării: de la mâncarea reîncălzită la exerciţiile în exces

Pentru mulţi oameni gazele din stomac şi flatulenţa sunt o sursă reală de disconfort şi o problemă stânjenitoare, chiar dacă pentru câţiva băieţi adolescenţi ar putea părea amuzant. Cantitatea de gaze eliminată de un adult în cursul unei zile variază între 200 mililitri şi doi litri, ca rezultat al excesului de aer din stomac sau din cauza unei bacterii din burtă.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite