Articol publicitar

Cum prevenim răceala şi gripa. Metode de a creşte imunitatea organismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imunitatea crescută este un adevărat scut care ne fereşte de bacterii şi viruşi. Regimul alimentar bogat în fructe şi legume, o bună hidratare ajută, la rândul lor, organismul să facă faţă provocărilor gripei şi răcelii. Cea mai bună barieră în faţa infecţiilor pentru persoanele care ştiu că suferă de boli cronice, rămâne vaccinarea anuală.

O imunitate crescută reprezintă un obstacol greu de trecut de către viruşii responsabili de apariţia răcelilor şi a gripei. Şi dacă sezonul de gripă este pe sfârşite, de răcit putem răci oricând, mai ales în anotimpurile de tranziţie. Şi gripa şi virozele pot fi prevenite eficient dacă aplicăm cateva reguli simple. În cazul gripei, cei mai mulţi medici recomandă vaccinarea antigripală ca metodă de imunizare, mai ales în cazul persoanelor care suferă de boli cronice şi pentru care virusul gripal reprezintă un stres în plus căruia organismul trebuie să îi facă faţă.

De regulă, în fiecare an, la debutul toamnei începe campania de vaccinare în urma căreia organismul ar trebui să tolereze mai bine virusurile gripale în cazul în care se întâlneşte cu ele. Vaccinurile antigripale conţini tulpini de virusuri inactive care au circulat în anii anteriori. Dacă tulpina de virus care provoacă gripa este una nouă, atunci vaccinul este ineficient, iar persoana care l-a făcut nu va fi ferită de îmbolnăvire.

Vitamina C şi zincul întăresc organismul

Şi în cazul gripei, şi în cazul răcelilor, ambele produse de viruşi, imunitatea organismului poate fi crescută printr-un aport suplimentar de vitamina C – concentraţie de un gram - şi zinc. De preferat, se administrează dimineaţa, un comprimat efervescent, la jumătate de oră după masă.

Avantajul vitaminei C pe care o putem găsi în fructe şi legume, dar şi în suplimentele alimentare este acela că nu este toxică şi că ingerată în orice cantitate, surplusul care nu e necesar este eliminat de organism.

Renunţarea la fumat şi la consumul de alcool sunt alte metode de a ne creşte imunitatea. Mişcarea în aer liber, controlul greutăţii, alimentaţia sănătoasă reduc riscurile de a contracta inclusiv viruşi.

Apa de mare hidratează mucoasa nazală şi elimină secreţiile

Hidratarea este şi ea foarte importantă. Atât gripa, cât şi răcelile sunt însoţite de creşteri ale temperaturii corporale, temperatură care extrage apa din celule, astfel că administrarea de lichide sub formă de ceaiuri este foarte importantă, mai ales în cazul copiilor. Febra este un semn al luptei organismului cu boala şi pentru a o scădea trebuie administrate antitermice şi nu antibiotice.

Dacă apar simptome de nas înfundat acestea pot fi combătute fără dependenţă prin utilizarea unui spray cu apă de mare, metodă eficientă inclusiv în cazul femeilor gravide şi a copiilor care nu ştiu să-şi sufle nasul. Apa de mare păstrează mucoasa nazală hidratată şi, prin cantitate, antrenează eliminarea secreţiilor şi ajută respiraţia.

Nerespectarea regulilor de igienă duce şi ea la răspândirea virusurilor. Dacă o persoană strănută, tuşeşte, nu utilizează bastiste de unică folosinţă, poate răspândi foarte uşor virusul, iar dacă ne aflăm în preajma acesteia există pentru noi un risc crescut de îmbolnăvire. Evitarea zonelor aglomerate este o altă metodă de a ne proteja de viroze.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite