Criza E. coli de la McDonald's arată de ce contaminarea legumelor este o problemă mai gravă decât cea a cărnii de vită

0
Publicat:

Decizia marilor lanțuri de fast-food din SUA de a retrage temporar ceapa proaspătă din meniurile lor, după ce a fost desemnată sursa probabilă a unui focar de E. coli la McDonald's, a scos la iveală că legumele sunt o problemă mai mare decât carnea de vită.

Burgeri de vită FOTO: Shuterstock
Burgeri de vită FOTO: Shuterstock

Ceapa este probabil vinovată de epidemia de E. coli de la McDonald's din Midwest și din unele state vestice, care a îmbolnăvit cel puțin 75 de persoane și a ucis una.

McDonald's a retras Quarter Pounder din meniul său în o cincime din cele 14.000 de restaurante din SUA, scrie Reuters.

Dintre cele 61 de persoane despre care erau disponibile informații, 22 au fost spitalizate, iar două au dezvoltat sindromul hemolitic uremic, o afecțiune gravă care poate provoca insuficiență renală, a declarat vineri, 25 octombrie, Food and Drug Administration din SUA.

„Produsele agricole sunt o problemă mult mai dificilă”, a declarat Mike Taylor, un avocat care a jucat roluri de conducere în eforturile de siguranță ale FDA și ale Departamentului pentru Agricultură al SUA. 

Gătitul, un „glonț de argint” împotriva contaminării

Potrivit specialiștilor, carnea de vită este gătită, în timp ce produsele proaspete, prin definiție, nu sunt gătite. Gătitul corect este un „glonț de argint” împotriva contaminării, a declarat Donald Schaffner, expert în știința și siguranța alimentară la Universitatea Rutgers.

Produsele industriale la scară largă sunt spălate, dezinfectate și testate într-o măsură similară cu cea a cărnii de vită, însă testele nu pot detecta niveluri suficient de scăzute de contaminare, spun experții.

Culturile sunt adesea cultivate în aer liber, unde fecalele animalelor sălbatice sau ale animalelor agricole din apropiere se pot infiltra în apa de irigare sau în apa de inundații.

E. coli este un agent patogen normal în intestinele animalelor. Bovinele îl au mai mult decât altele, dar a fost detectat și la gâște, mistreți, căprioare și altele, a declarat Mansour Samadpour, un specialist în siguranța alimentară.

Contaminarea ar putea proveni din utilizarea gunoiului de grajd netratat sau a apei de irigare contaminate, sau din păstrarea sau felierea cepei într-un mod în care aceasta a fost contaminată, a subliniat Schaffner.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite