Crema de gălbenele - leacul „natural“ folosit la orice bubă nu este atotputernic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crema de gălbenele nu este atât de naturală pe cât credem şi poate face mai mult rău decât bine FOTO Arhivă
Crema de gălbenele nu este atât de naturală pe cât credem şi poate face mai mult rău decât bine FOTO Arhivă

Crema de gălbenele tratează aproape orice - de la eczeme la psoriazis, de la hemoroizi până la acnee. Cel puţin asta deducem dacă luăm în calcul obiceiul multor români care apelează la acest unguent ca la un panaceu. Însă specialişti în dermatologie atrag atenţia că multe persoane supraestimează puterile vindecătoare ale tradiţionalei creme de gălbenele.

Crema de gălbenele conţine (ca ingrediente de bază cărora le mai pot fi adăugate şi altele):  petrol, parafină lichidă, apă, lanolină, extract de „calendula officinalis“ - gălbenele, metilparaben. Indicaţiile ei spun că are acţiune antiinflamatoare, cicatrizantă şi este foarte eficientă în curăţare, hidratare şi tonifiere, ne scapă de coşuri, de eczeme, de micoze, de arsurile solare, celulită, hemoroizi sau leziuni ale pielii.

Atenţie la parabenii din produsele cosmetice

Însă, medicii dermatologi atrag atenţia ca unii compuşi din unguent îi anulează, de fapt, presupusul caracter „natural”, Spre exemplu - parabenii. Aceştia sunt conservanţi fără de care nu se poate produce un produs cosmetic pentru că împiedică multiplicarea bacteriilor. O parte dintre ei, aşa-numiţii „parabeni cu lanţ lung“, acţionează asemenea hormonilor estrogeni şi, odată ajunşi în corp, afectează activitatea hormonală. Un studiu recent al oamenilor de ştiinţă de la Şcoala de Sănătate Publică Harvard a indicat o legătură între un tip de parabeni şi problemele de fertilitate la femei. 

„Tot mai multe produse cosmetice au început să specifice: fără parabeni, fără conservanţi. Există organisme independente care demonstrează că au efecte nocive.  Aproape orice ingredient din cosmetice ne poate dăuna. Noi trebuie să alegem răul mai mic. S-a demonstrat că parabenii au o capacitate de a mima hormonul feminin, estrogen, care e implicat în cancerul de sân, de col uterin. Aşadar, încearcă să eviţi produsele care conţin aceste substanţe. Dacă putem să alegem fără parabeni, asta ar trebui să facem“, ne sfătuieşte medicul dermatolog Oana Clătici, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

„Costă mai mult recipientul decât ingredientul“

„Crema de gălbenele pare a fi un panaceu la noi. Psoriazisul, hemoroizii, acneea, chiar şi rănile sunt tratate cu această cremă la care, mi se pare, ambalajul costă mult mai mult de produs decât conţinutul. Dacă ai un ten gras, crema de gălbenele nu doar că nu-ţi vindecă acneea, dar o intensifică“, avertizează Daciana Elena Brănişteanu, medic dermatolog, conferenţiar la Universitatea „Gr. T. Popa“ din Iaşi şi membru în comitetul de conducere al Societăţii Române de Dermatologie.

O cutie de cremă de gălbenele de 20 de grame costă aproximativ 4 lei. Recipientul în care vine, cutiuţa aceea din plastic cu un capac înfiletat, poate costa mai mult să fie produs decât produsul în sine. „Chiar dacă ia producătorul floarea de gălbenele direct de pe câmp şi o striveşte în mojar şi apoi o toarnă în cutie, tot ar costa mai scump. D-apoi cu toate celelalte ingrediente adăugate?“, se întreabă conf. dr. Daciana Brănişteanu.

Din experienţă, specialistul dermatolog aminteşte că i-au venit la consultaţii medicale pacienţi cu răni purulente, cu leziuni destul de grave în care turnaseră din belşug din acest „panaceu universal“, agravându-şi afecţiunea. „Erau foarte miraţi. «Doamna doctor, dar am dat cu cremă de gălbenele, de ce nu mi-a trecut?»“, adaugă conf. dr. Brănişteanu.

Doar la recomandarea medicului

Pielea este oglinda de sănătate a întregului organism, de aceea trebuie să avem grijă de sănătatea ei. Este influenţată de razele nocive ale soarelui, de poluare, de alimentaţie, dar şi de tratamentele necorespunzătoare pe care i le aplicăm. 

Atunci când avem o problemă de piele, la fel ca în cazul oricărui alt organ din corp, trebuie neapărat să consultăm medicul specialist. Tratamentele după ureche nu au făcut bine niciodată, iar cel mai mare organ al corpului (pielea) are nevoie de atenţia noastră la fel ca oricare altul.

„Folosit în exces, orice tratament nu va mai avea rezultatele excepţionale de la început. Dacă observi că nu mai are efect, sau că nu are efect deloc asupra afecţiunii pe care o ai, opreşte administrarea“, ne sfătuieşte conf. dr. Daciana Brănişteanu.


CIteşte şi:

E adevărat că suplimentele de colagen întineresc pielea?

Piaţa suplimentelor alimentare a câştigat foarte mult în ultimii ani, iar cele care promit întinerirea pielii, la fel ca acelea care promit slăbire fără efort, au avut un succes garantat. Dar sunt ele eficiente?

Tratamente cosmetice duse la extrem: ce era acceptabil în trecut în numele frumuseţii

Exfolieri chimice care ard straturi de piele de pe faţă, inhibitoare de apetit care cauzează atacuri de cord, chirurgie pentru zonele intime pentru a semăna cu cele ale unei păpuşi Barbie sau pungi cu lichid îndoielnic vârâte în sâni pentru a-i face mai mari - acestea sunt metode de înfrumuseţare acceptate în zilele noastre. Dar şi în trecut, alte metode considerate sigure au cauzat mutilări îngrozitoare femeilor.

515 chimicale aplicăm pe piele în fiecare zi. Parfumul, cel mai riscant

De la şampon la loţiunea de corp şi fardul de obraz, majoritatea produselor cosmetice au în compoziţie şi substanţe chimice care pot pune în pericol sănătatea, avertizează specialiştii.

Cele mai bune uleiuri vegetale pentru fiecare tip de piele

Sophia Loren a dezvăluit că secretul frumuseţii ei la 79 de ani îl reprezintă băile frecvente în ulei de măsline. Dar sunt şi alte tipuri de uleiuri care întreţin frumuseţea şi strălucirea pielii, întârziind semnele îmbătrânirii.

Ce îţi spune pielea despre cât de mult vei trăi

Ridurile nu ne strică doar aspectul. Mai există un motiv îngrijorător care să ne facă să urâm micile cute ale pielii care apar odată cu vârsta: sănătatea organismului poate fi prevăzută în ridurile pielii. Femeile cu mai puţine riduri au o tensiune sanguină mai mică, un risc scăzut de boli de inimă şi de atac cerebral şi o şansă mai mare de a trăi mai mult decât prietenele lor mai ridate.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite