E adevărat că suplimentele de colagen întineresc pielea?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ridurile sunt una dintre consecinţele reducerii nivelului de colagen în corp, odată cu înaintarea în vârstă FOTO Shutterstock
Ridurile sunt una dintre consecinţele reducerii nivelului de colagen în corp, odată cu înaintarea în vârstă FOTO Shutterstock

Piaţa suplimentelor alimentare a câştigat foarte mult în ultimii ani, iar cele care promit întinerirea pielii, la fel ca acelea care promit slăbire fără efort, au avut un succes garantat. Dar sunt ele eficiente?

Medicul Monica Reinagel, medic nutriţionist celebru în SUA, spune că, pentru a evita reducerea nivelului de colagen din piele mai eficientă este protecţia solară cu creme speciale, indiferent de sezon, decât administrarea unor suplimente cu colagen.

Ce este colagenul

În primul rând, vegetarienii ar trebui să-şi ia gândul de la astfel de suplimente fiindcă sunt produse din oasele animalelo (de regulă de porc sau de pui). Mai precis, prin fierberea înăbuşită a acestor oase, se eliberează în apa respectivă o serie de proteine, inclusiv colagen. „Atunci când ai făcut supă de pui, din oase în mod special, ţi-ai făcut singur zeama cu colagen“, spune nutriţionista.

Colagenul este una dintre proteinele structurale majore ale corpului, se regăseşte în oase, tendoane, ligamente, cartilaje şi în piele. Părul şi unghiile conţin şi ele colagen. Aceasta ar putea conduce la concluzia că, dacă aducem mai mult colagen în corp prin alimentaţie sau prin suplimente, toate aceste părţi ale corpului vor fi mai puternice şi mai protejate de deteriorare. Dar nu este neapărat concluzia logică, spune specialista.

Atunci când introducem în organism colagen prin alimentaţie sau prin suplimente alimentare, această proteină de mari dimensiuni este metabolizată în timpul digestiei şi este împărţită în proteine mai mici şi aminoacizi care pot fi absorbiţi din tractul digestiv. Apoi, organismul foloseşte aceşti aminoacizi şi peptide pe post de „cărămizi“ pentru noile proteine de care are nevoie.

Este adevărat că, pe măsură ce îmbătrânim, nivelul colagenului din piele şi încheieturi scade în mod natural, dar cauza nu este neapărat că nu am mai avea suficiente „cărămizi“ pentru a produce mai mult. Mai degrabă, spune specialista, de vină este ADN-ul care îmbătrâneşte şi, pur şi simplu, nu mai poate „construi“ proteine noi la fel de rapid ca la 20 de ani.

„Imaginează-ţi o fabrică în care angajaţii sunt toţi în vârstă şi care produce aparatură electronică. Evident că ritmul va fi unul mult mai lent decât atunci când erau tineri. Iar dacă le aducem din ce în ce mai multă materie primă, ritmul nu va fi mai alert în niciun caz. În acelaşi mod, bombardarea corpului cu mai mult colagen nu înseamnă neapărat că pielea şi articulaţiile vor întineri“, spune dr. Reinagel.


Citeşte şi:

TEST Care este vârsta reală a corpului tău?

Fumatul, expunerile repetate şi îndelungate la soare de-a lungul anilor, dar şi poluarea şi nopţile nedormite îmbătrânesc organismul înainte de vreme. Cum obiceiurile de zi cu zi îşi pun amprenta asupra pielii şi corpului în general mai mult decât timpul propriu-zis, află cum ai reuşit să te menţii cu ajutorul acestui test.

Cum încearcă americanii să încetinească procesul de îmbătrânire

Problemele de alimentaţie şi teama faţă de o posibilă îmbătrânire timpurie sunt de natură să îi facă pe cei din Statele Unite ale Americii să adopte practici vechi privind exerciţiile care vizează atât partea fizică, dar şi pe cea mentală.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite