Creierul nostru înţelege mai multe decât o facem noi în mod conştient

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creierul procesează informaţii chiar atunci când tu nu eşti conştient de ele FOTO Arhivă
Creierul procesează informaţii chiar atunci când tu nu eşti conştient de ele FOTO Arhivă

Chiar când tu nu vezi ceva, creierul tău vede, susţine un nou studiu. Creierul procesează informaţia vizuală şi îi acordă un înţeles, chiar dacă tu nu ai fost conştient că ai perceput-o.

„Mulţi teoreticieni presupun că este nevoie de multă energie pentru creier să proceseze informaţiile, că mintea analizează informaţia doar în măsura în care suntem conştienţi de ea. Dar creierul decide ce vei percepe şi, de fapt, procesează toată informaţia şi apoi determină care este cea mai bună interpretare“, spune Mary Peterson, cercetător la Universitatea din Arizona, SUA, care a colaborat cu doctorandul Jay Sanguinetti la acest studiu.

Oamenii de ştiinţă au identificat o „semnătură a creierului“, un nou „vârf“ al undelor cerebrale, numit N400, care indică faptul că mintea procesează informaţia şi că îi acordă un înţeles. Cercetătorii au vrut să afle dacă mintea participanţilor la studiu are o anumită semnătură atunci când se uită la imagini cu siluete negre, unele dintre ele având obiecte ascunse în spaţiul alb rămas.

Imagini cu umbre studiu creier FOTO Jay Sanguinetti

FOTO Jay Sanguinetti, doctorand la Universitatea din Arizona, SUA

„Ne-am pus întrebarea dacă mintea procesează înţelesul obiectelor care sunt în afara acestor siluete negre. Întrebarea specifică era: «Oare creierul procesează formele ascunse la nivel de concept chiar şi când subiectul nu este conştient că le vede?»“, explică Sanguinetti.

Şi într-adevăr, cercetătorii au descoperit „vârful“ undelor cerebrale N400 în creierul participanţilor chiar şi când nu erau conştienţi de formele albe. „Însă creierul respinge această interpretare, şi dacă respinge asta din percepţia conştientă, atunci nu ai nicio amintire despre ea“, adaugă Peterson.


Citeşte şi:

Mituri dărâmate: partea dreaptă a creierului responsabilă cu creativitatea, partea stângă cu logica şi matematica

Poate că „eşti de dreapta“, creativ, artistic, gânditor cu mintea deschisă, care percepe lucrurile din punct de vedere subiectiv. Sau, poate „eşti de stânga“, mai analitic, bun la detalii şi mai logic. Cel puţin aşa era până acum. Se pare că această idee despre funcţionarea creierului a devenit o simplă figură de stil.

Radu Voiosu, medic gastroenterolog: „Avem doi creieri: unul în cap şi altul intestinal“

Prof. dr. Radu Voiosu ne-a explicat într-o zi caniculară de august, într-o încăpere răcoroasă din Spitalul Colentina, cum stă treaba, de fapt, cu regimurile alimentare în caz de boli digestive, care sunt tratamentele cu adevărat eficace şi care nu.

Ce se întâmplă în creier când trebuie să faci o alegere

Dacă ţi s-ar oferi o pungă de cartofi prăjiţi astăzi sau o cutie de bomboane de ciocolată săptămâna viitoare, ce ai alege? Oamenii de ştiinţă sunt interesaţi de ce se întâmplă în creier atunci când trebuie să alegi între o recompensă imediată şi una viitoare, mai ales dacă cea viitoare pare mult mai plăcută.

Abilităţi supranaturale după o operaţie pe creier: superempatia

O femeie din Franţa a dezvoltat o superempatie în urma unei operaţii pe creier care ar fi trebuit să-i vindece crizele severe de epilepsie.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite