Studiu: lecţiile de muzică luate de copii le dezvoltă conştiinţa de sine
0Lecţiile de muzică luate de copii au capacitatea de a le dezvolta acestora regiuni din creier asociate cu auzul şi conştiinţa de sine, notează un studiu recent realizat de cercetătorii chinezi, potrivit Huffington Post.
Pe lângă o apreciere mai înaltă pentru arte în general, lecţiile de muzică pot schimba în mod benefic o serie de regiuni din creierul nostru, în special în cazul copiilor cu vârste de până la şapte ani, anunţă oamenii de ştiinţa din China.
Cercetătorii de la Universitatea Beijing Normal au publicat recent în revista „Societatea pentru Neuroştiinţă”, un studiu care atestă că lecţiile timpurii de muzică au efecte în cadrul capacităţii ulterioare a adultului de a susţine un ritm pentru o activitate anume, în special datorită dezvoltării conştiinţei de sine.
„Formarea muzicală de la o vârstă fragedă pentru copii, pe lângă faptul că îi ajută să se bucure mai mult de această formă de artă pe parcursul vieţii, le îmbunătăţeşte şi performanţele cognitive prin dezvoltarea cortexului”, a declarat Yunxin Wang, autorul studiului.
După ce au analizat 48 de persoane care au început lecţiile de muzică la vârste diferite, o parte dintre ei la 3 ani, iar alţii la 15 ani, cercetătorii au descoperit, analizând volumul creierului, că cei care au luat lecţii timpuri au dezvoltat un cortex (stratul exterior al creierului - n.r.) mai accentuat decât ceilalţi.
De asemenea, o altă cercetare recentă, desfăşurată de Universitatea Northwestern din SUA, sugerează că lecţiile de pian luate de un copil pot ajuta ulterior acea persoană să conceapă mult mai rapid un discurs.
Citeşte şi:
Cum influenţează zgomotul de fond, muzica şi anumite arome capacitatea de învăţare
În viitorul apropiat este posibil ca elevii să asculte muzică în timpul orelor şi să adulmece arome de rozmarin pentru a obţine rezultate mai bune la învăţătură. Concluziiile unor studii efectuate în ultimii ani ar putea schimba metodele de predare în şcoli din întreaga lume, Marea Britanie şi SUA fiind ţările în care mai multe instituţii şcolare pun în aplicare descoperirile făcute de cercetători
Asculţi muzică prea tare? Rişti să-ţi pierzi auzul!
Din ce în ce mai mulţi tineri ascultă muzică la căşti, cu volum tare. Pe tremen lung, acest obicei dăunează, putând duce inclusiv la pierderea auzului, avertizează specialiştii.
VIDEO Melodii cântate de Adele şi Rihanna, preferate de bebeluşi, în defavoarea cântecelor de leagăn
Bebeluşii preferă melodiile unor artişti precum Adele, Rihanna şi Bruno Mars în defavoarea cântecelor de leagăn, potrivit unui sondaj efectuat pentru compania de jucării B. Toys.