Oare oamenii de ştiinţă ne pot citi gândurile? Dispozitive pentru descifrarea misterelor gândirii, posibile în viitorul apropiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În momentul în care un om face operaţii matematice, lobul parietal înregistrează o activitate intensă
În momentul în care un om face operaţii matematice, lobul parietal înregistrează o activitate intensă

Oare putem să citim gândurile? Oamenii de ştiinţă sunt convinşi că ne aflăm tot mai aproape de momentul acesta. Deocamdată, cercetătorii au reuşit să-şi dea seama din activitatea cerebrală dacă ne gândim sau nu la numere.

„Pacientul nu trebuie să vorbească. Se gândeşte la numere şi poţi să vezi semnul roşu (care corespunde cu activitatea dintr-o anumită zonă a creierului) cum se aprinde pe imaginea creierului său“, declară Josef Parvizi, profesor asociat de neurologie de la Universitatea Stanford din SUA.

Însă, este important de reţinut că acest studiu a avut loc pe doar trei persoane care sufereau de convulsii inexplicabile. Însă dr. Parvizi spune că majoritatea studiilor realizate pe pacienţi cu electrozi intracranieni implică doar doi, maxim cinci participanţi, notează CNN.

Pacienţii din cadrul acestui studiu au avut electrozi instalaţi pe creier pentru a uşura localizarea crizelor de care sufereau. Chirurgii neurologi au efectuat această procedură pentru a izola sau îndepărta zona creierului în care îşi aveau originea convulsiile.

Lobul parietal responsabil cu analizele matematice

În studii anterioare, zona lobului parietal, cea care se activa atunci când pacienţii se gândeau la numere, s-a demonstrat că este importantă pentru abilitatea oamenilor de a efectua calcule matematice.

Experimentul de acum presupunea ca pacienţii să se uite la un ecran de computer în timp ce stăteau întinşi şi să răspundă cu adevărat sau fals la afirmaţiile oferite de computer. Trebuiau să apese „unu“ dacă o propoziţie sau o ecuaţie matematică era corectă şi „doi“ dacă era incorectă. De fiecare dată când pacienţii făceau vreun calcul, un grup de neuroni din lobul parietal era foarte activ, susţine Parvizi.

În cealaltă parte a experimentului, cercetătorii s-au folosit de computer pentru a urmări activitatea aceluiaşi grup de neuroni, însă într-un mediu necontrolat de condiţiile experimentului. Au înregistrat conversaţii obişnuite dintre pacienţi şi cercetători. Atunci când pacienţii erau rugaţi să se uite, să se gândească sau să se comporte fără un scenariu prealabil, părea că activitatea neuronală din lobul parietal era mai pronunţată exact înainte să rostească vreo cifră.

Ideea de bază din cadrul acestui experiment este că, doar prin analizarea datelor despre activitatea cerebrală, poţi să ştii dacă o persoană se gândeşte la cifre. Deocamdată, oamenii de ştiinţă nu-şi pot da seama dacă te visezi pe plajă, dacă te îngrijorezi de vreun proiect neterminat sau dacă faci lista de cumpărături în cap.

„Mai avem mult până să reuşim să citim gândurile. Nu putem să ştim ce gândeşte un om pentru că este nevoie de o decodare complicată a activităţii cerebrale. E doar o chestiune de timp, totuşi, până când vom reuşi să decodăm creierul şi ceva atât de complex cum este gândirea“, conchide Parvizi.


Citeşte şi:

Ajutoare la-ndemână pentru o minte brici

Începi să uiţi tot mai des în ultima vreme? Generoasa farmacie a naturii are leacuri şi pentru problemele de memorie. Am ales pentru tine câteva dintre remediile care şi-au dovedit eficienţa în acest caz.

VIDEO Ce se întâmplă în creierul adolescenţilor fumători de marijuana. Riscă să devină adulţi schizofrenici

Consumată cu regularitate de tineri, marijuana produce modificări permanente în creier. De altfel, acest drog, considerat uşor de mulţi, creşte considerabil riscul unor afecţiuni psihice severe în viaţa adultă, arată un studiu recent.

Abilităţi supranaturale după o operaţie pe creier: superempatia

O femeie din Franţa a dezvoltat o superempatie în urma unei operaţii pe creier care ar fi trebuit să-i vindece crizele severe de epilepsie.

Viață sănătoasă


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri