Ceaiuri pentru afecţiuni ale rinichilor
0Cele mai frecvente afecţiuni ale rinichilor sunt pietrele sau calculii renali. Aceste probleme trebuie tratate de la primele simptome. În cazurile de litiază renală mai puţin severe, pot da rezultate foarte bune ceaiurile pentru afecţiuni ale rinichilor.
Pietrele la rinichi se dezvoltă din săruri minerale care sunt transportate de urină. Ele pot avea dimensiuni variate, de la câţiva milimetri, ceea ce înseamnă nisip la rinichi, la câţiva centimetri. Simptomele apar când calculii renali traversează uretra, moment în care apar dureri intense în zona lombară. Sângele în urină semnalează că piatra zgârie mucoasa uretrală. În cazuri severe, durerea este insuportabilă, pot apărea ameţeli, stări de vomă, transpiraţii, iar pacientul trebuie să se prezinte de urgenţă la medic.
În cazul în care litiaza renală se manifestă sub formă de nisip, pot fi eficiente ceaiurile pentru afecţiuni ale rinichilor: din frunze de mesteacăn, mătase de porumb, busuioc, urzică.
Ceaiuri pentru afecţiuni ale rinichilor: frunzele de mesteacăn favorizează eliminarea acidului uric
Datorită efectului diuretic puternic, ceaiul din frunze de mesteacăn elimină toxinele din corp, acidul uric în exces şi colesterolul, explică dr. Ruxandra Constantina, medic de familie cu competenţă în apifitoterapie. Infuzia din mesteacăn se prepară din 1-2 linguriţe de pulbere din frunze, care se adaugă într-o cană cu apă clocotită şi se lasă la infuzat 20 de minute. Se mai poate utiliza un macerat la rce, care se prepară tot din 1-2 linguriţe de pulbere de frunze, se lasă la înmuiat într-o jumătate de cană cu apă, de seara până dimineaţa. Lichidul rezultat se filtrează şi se combină cu infuzie de mesteacăn, iar compoziţia rezultată se bea pe parcursul unei zilei, înaintea meselor principale.
Ceaiuri pentru afecţiuni ale rinichilor: mix de plante
Pentru alinarea afecţiunilor rinichilor şi ale vezicii urinare, medicul recomandă o infuzie dintr-un mix de plante: frunze de mesteacăn (15 g), cozi de cireşe (15 g) şi frunze de merişor (30 g). Se adaugă 2 linguriţe de amestec în 250 ml de apă fiartă, se lasă la infuzat 10 minute.
Ceaiuri pentru afecţiuni ale rinichilor: mătase de porumb
Infuzia din mătase de porumb este unul dintre cele mai utilizate remedii în cazul infecţiilor urinare, calmează durerile cauzate de calculii renali şi ajută la eliminarea pietrelor de dimensiuni mici, arată dr. Ruxandra Constantina. Infuzia se prepară din 2 linguriţe de mătase de porumb uscată şi mărunţită la o cană cu apă. Se lasă la infuzat 5-10 minute şi se beau 3 căni pe zi.
Ceaiuri pentru afecţiuni ale rinichilor: urzică şi busuioc
Pentru eliminarea nisipului la rinichi şi a pietrelor mici, puteţi încerca şi infuzia de urzică şi busuioc. Se combină aceste plante în părţi egale, iar pentru ceai se folosesc 2 linguriţe de amestec la o cană cu apă fierbinte şi se lasă la infuzat 20 de minute. Se bea câte o cană cu ceai de 2-3 ori pe zi.