Ce simptome dă excesul de zinc
0Ai nevoie de un mineral ca zincul pentru un sistem imunitar eficient, dar contează mult alegerea surselor şi păstrarea limitei de 40 mg pe zi. În caz contrar, pot apărea o serie de efecte nedorite.
Îţi poţi acoperi necesarul zilnic de zinc din alimentaţie (carne de pasăre, cereale integrale, carne roşie, nuci, fasole uscată), suplimente şi chiar apă. Atâta timp cât îl iei din alimente nu este o problemă, dar dacă adaugi şi alte surse este posibil să depăşeşti doza zilnică.
De ce este important acest mineral
Zincul este un mineral esenţial pentru buna funcţionare a sistemului imunitar, a tiroidei, dar şi pentru dezvoltare, reproducere, prevenirea formării cheagurilor de sânge şi a afecţiunilor pielii. În lipsa lui, apetitul şi imunitatea scad, poate apărea starea de letargie.
Ameţelile şi vărsăturile, posibile urmări ale zincului în exces
Suplimentarea zincului poate să conducă la o serie de tulburări. Pot fi efecte care se manifestă pe termen lung. Printre simptomele excesului de zinc se numără: febra, durerile de stomac sau de cap, oboseala, greaţa, vărsăturile, ameţelile, diareea, tusea.
Gustul este alterat
Un efect secundar al excesului de zinc este şi schimbarea gustului. Unele persoane care aveau un nivel ridicat de zinc au observat că au un gust metalic după ce iau suplimentele cu zinc, urmat de o senzaţie pronunţată de greaţă la o jumătate de oră după aceea.
Află pe Clicksanatate.ro ce boli rişti dacă iei suplimente cu zinc fără recomandarea unui medic!