Ce preparat simplu ar trebui să consumăm mai des. Nutriționist: „E hrănitoare și pentru noi și pentru bacteriile benefice din intestin”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a susținut într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook că salata orientală „ar merita să fie introdusă inclusiv în meniurile din restaurante”. Unde mai pui că este gustoasă și ușor de preparat.

Salată orientală
Mihaela Bilic susține că „salata de cartofi e hrănitoare”. Foto: Arhivă

Daca ar trebui sa consumăm mai des un preparat, salata orientală ar fi acela. Ar merita să fie introdusă inclusiv în meniurile din restaurante. 

De ce orientală? Nimeni nu știe care îi sunt originile, dar părerea mea e ca vine dinspre vest, nu din Orient. Cartoful e aliment de bază in țările germanice, așa cum sunt pastele la italieni și pâinea la francezi. Iar salata orientală e de fapt o salată de cartofi, care în tradiția românească are 4 ingrediente de bază: cartofi, ceapă, măsline și ou fiert. 

În funcție de gusturi si preferințe, tot salată orientală se numește și dacă are castraveți murați, legume proaspete, fasole verde sau gogoșari. Ca „topping” se pot folosi bucățele de costiță prăjită, șuncă, felii de cârnați/crenvurști, ton la conservă sau somon afumat.  

Și dressing-ul poate varia, de la clasica vinegretă cu ulei și oțet, la sos de iaurt, maioneză, pesto, remoulade… 

Indiferent de combinații, salata de cartofi e hrănitoare și pentru noi și pentru bacteriile benefice din intestin- amidonul răcit și recristalizat din cartofi are efect prebiotic, este substrat hrănitor pentru microbiotă! Nu întâmplător în meniul grădinițelor din Germania există peste 50 de variante de salată de cartofi”, afirmă dr. Bilic. 

De asemenea, știm cu toții că leguma preferată a tuturor este cartoful. Ba mai mult, acesta este bogat în amidon, sărac în grăsimi și ușor de digerat. 

Conform nutriționistului „cartoful este o alternativă la pâine, cereale, orez, paste făinoase, cu mai puține calorii (65cal/100g) și fără niciun strop de gluten. Indicele glicemic pentru cartoful fiert este 58, față de 70 pentru pâine, paste și orez. 

Nu cartoful îngrașă, ci grăsimea cu care îl „îmbogățim” și cantitatea în care îl consumăm. Puneți cartofi în ciorbe și tocănițe, mâncați salată orientală și piure, iar din când în când câte un cartof prăjit. Pentru că o lingură de ulei are 100 cal”. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite