Ce înseamnă să fii „aproape deprimat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei de la Harvard au conceput un test pentru a depista „aproape depresia“ FOTO Shutterstock
Cei de la Harvard au conceput un test pentru a depista „aproape depresia“ FOTO Shutterstock

Să fii „aproape deprimat“ nu înseamnă să suferi de depresie. Este doar o stare de spirit proastă, care te poate face să te simţi obosit şi lipsit de energie. Nu vei putea savura momentele bune ale vieţii şi nici nu vei avea randament la serviciu. Este o zonă gri, aflată între cea neagră, a depresiei, şi cea albă, a dispoziţiei normale.

Există un mic test care te ajută să-ţi dai seama dacă eşti aproape deprimat. Încearcă să răspunzi la următoarele întrebări concepute de psihologul Shelley Carson de la Departamentul de Psihologie al Universităţii Harvard, SUA:

- Nu te mai bucuri de lucruri care înainte erau amuzante?

- Eşti mereu nervos şi exagerezi în situaţii obişnuite?

- Găseşti mereu scuze să nu-ţi mai petreci timpul cu prietenii sau familia?

- Ţi se pare că „acţionezi din inerţie“ şi că orice zi pare foarte lungă?

- Te simţi foarte stresat şi ai impresia că niciodată nu vei reuşi să-ţi rezolvi toate problemele?

Dacă la oricare dintre aceste întrebări răspunsul este afirmativ, atunci eşti „aproape deprimat“. Şi nu eşti singurul. Studiile sugerează că sunt peste 12 milioane de americani care au simptome de depresie, însă nu îndeajuns de severe încât să necesite tratament de specialitate, notează CNN.

La Universitatea Harvard s-au studiat efectele acestei „aproape depresii“ şi a altor tulburări incomplete care afectează calitatea vieţii individului. Oamenii care sunt „aproape deprimaţi“ semnalează un număr de probleme care, deşi par neimportante, afectează negativ ritmul vieţii: nu au satisfacţii la locul de muncă, se simt nefericiţi în căsnicii sau în relaţiile amoroase, au probleme de anxietate, simt că nu au control asupra propriei vieţi şi se simt inferiori altor oameni. De fapt, cei „aproape deprimaţi“ se simt chiar mai rău decât cei care chiar suferă de depresie.

Deşi „aproape depresia“ nu este o problemă mintală serioasă, este asociată cu un stres accentuat şi cu suferinţă. Plus că mai există o problemă: cercetările indică faptul că aproape 75% din cazurile de „aproape depresie“ vor evolua în cazuri de depresie serioasă, dacă nu sunt recunoscute simptomele şi nu sunt vindecaţi la timp.

Depresia este o problemă gravă. Oamenii deprimaţi prezintă un risc de patru ori mai mare de a face boli de inimă şi de şase ori mai mare de a deceda în urma unui infarct în comparaţie cu cei care nu sunt deprimaţi. Mai mult, cei care suferă de depresie au un risc de sinucidere şi de 16 ori mai mare decât ceilalţi.

Aşadar, este extrem de important să recunoaştem simptomele acestei „aproape depresii“ şi să facem tot ce este necesar pentru a reduce efectele ei.

Cum să combaţi „aproape depresia“

Există câteva lucruri care pot fi realizate pentru a combate efectele acestui tip de depresie, cărora li s-a demonstrat eficacitatea în mai multe studii clinice.

Practică sporturi! Pentru tratarea depresiei este nevoie de cel puţin 30 de minute de gimnastică aerobică, fără întrerupere, plus 10 minute de încălzire înainte şi odihnă după exerciţii. Cel puţin de trei ori pe săptămână, aceste 30 de minute sunt esenţiale.

Integrează activităţi plăcute în programul săptămânal! Chiar dacă simţi că nu te mai poţi bucura de ele, aceste activităţi vor reporni centrele plăcerii din creierul tău. Pe măsură ce vor trece simptomele depresiei, vei resimţi bucuria de la început. 

Foloseşte-te de creativitate pentru a-ţi exprima sentimentele negative! Nu îţi trebuie experienţă şi nici chiar talent pentru a te exprima într-un mod creativ. Aşa că pictează, scrie, cântă! Exprimarea aceasta reduce simptomele depresiei.

Scapă de stres! Stresul are un efect negativ şi asupra organismului, şi asupra minţii şi poate fi o sursă majoră a simptomelor depresive. Învaţă să-l ţii sub control.

Schimbă-ţi modul de a gândi! Dispoziţia noastră nu depinde de ce se întâmplă în propria lume, ci de cum interpretăm ce se întâmplă. Schimbarea modului de a gândi şi de a interpreta complet diferit întâmplările unei zile vor reduce semnificativ simptomele depresiei.

Fii mai altruist! Încearcă să iei în considerare, din ce în ce mai mult, sentimentele altora. Fericirea celor din jur ajută mult la crearea unei imagini mai bune despre sine.

Fii mai puţin critic cu tine însuţi! Lucrurile negative şi critice pe care ni le spunem singuri conduc la depresie şi la sentimentul de neputinţă.

Fă-ţi prieteni! Un sistem de suport format din familie şi prieteni este un factor decisiv în lupta cu depresia.

Ai mai multă grijă de tine! O dietă nesănătoasă şi problemele cu somnul pot creşte sentimentele depresive. În anumite cazuri, suplimentele cu vitamine pot face minuni.

Nu trebuie să fii „aproape deprimat“. Îţi poţi evalua singur simptomele şi poţi ieşi singur din starea pe care o ai cu ajutorul acestor câţiva paşi simpli. Oricum, dacă ceva nu funcţionează pentru tine, nu renunţa! Fii optimist şi treci la următorul lucru de pe listă.


Citeşte şi:

Vrei să ai o minte ascuţită şi sănătoasă? Citeşte o carte!

Într-o lume a ecranelor de tot felul, este foarte simplu să uiţi plăcerile simple, cum ar fi să te înveleşti într-un pled şi să citeşti o carte bună în lumina veiozei. Însă, adevărul este că cititul unei cărţi nu este doar recreativ sau o temă la orele de literatură. Studii recente sugerează că o carte îţi întăreşte mintea, te calmează, reduce depresia şi chiar întârzie apariţia simptomelor bolii Alzheimer.

Generaţia „Xanax“: antidepresivele ca stil de viaţă

Într-o lume în care atacurile de panică par să se transforme în banalităţi, medicamentele folosite în tratamentul anxietăţii devin un bun comun. Costurile „stăpânirii de sine“ vin însă, de cele mai multe ori, cu un risc pe măsură: dependenţa.

Copilărie nefericită: depresia poate apărea chiar şi la copiii de cinci ani

Copilăria vremurilor noastre nu mai este atât de fericită. Viaţa copiilor este plină de stres, de presiuni ale mediilor sociale şi ale violenţei virtuale. Printre cauzele depresiei, de care nu sunt scutiţi nici măcar copiii de cinci ani, se mai numără testările şcolare şi destrămarea familiilor.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite