Ce este diabetul de sarcină şi care trebuie să fie dieta gravidei cu această afecţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se estimează că diabetul gestaţional afectează circa 3% din femeile însărcinate. Medicii specialişti afirmă că, deşi poate fi un motiv de îngrijorare, afecţiunea este perfect tratabilă.

Diabetul este o boală în care nivelul glicemiei din organism este ridicat pentru că nu există suficientă insulină – hormonul de reglare a glicemiei – sau aceasta nu funcţionează corespunzător.

În timpul sarcinii, diverşi hormoni blochează acţiuna normală a insulinei pentru a se asigura că fătul primeşte o cantitate suficientă de glucoză pentru propria dezvoltare. Pentru a compensa, organismul produce mai multă insulină. Diabetul gestaţional se dezvoltă atunci când organismul femeii nu poate să compenseze adecvat această cantitate. Prin urmare, nivelul de zahăr creşte, iar acest lucru are efecte asupra fătului, cât şi asupra gravidei.

Potrivit dr. Marilyn Glenville, specialistă britanică în sănătate, membră a Societăţii Regale de Medicină, nu se ştie exact de ce unele gravide ajung să dezvolte diabet gestaţional, iar altele nu. Se pare că un risc mai mare au cele cu antecedente în familie, care au dat naştere unui copil mai mare de 4,5 kilograme sau suferă de sindromul ovarelor polichistice.

Afecţiunea debutează în a doua jumătate a sarcinii

Potrivit sursei mai sus citate, diabetul gestaţional debutează, de obicei, în a doua jumătate a sarcinii, între săptămânile 20 şi 24. Diagnosticul este pus în urma testelor de sânge şi de urină, iar un test de intoleranţă la glucoză o va confirma. Dacă testele sunt pozitive, afecţiunea va trece de la sine după naşterea copilului, dacă nu dispare există riscul crescut de dezvoltare a diabetului zaharat.

Gravida diagnosticată cu diabet trebuie să urmeze o dietă atent planificată să facă exerciţii fizice regulate şi moderate, precum şi teste periodice de măsurare a nivelului de zahăr.

Potrivit dr. Glenville, dieta zilnică a unei femei cu diabet de sarcină nu este foarte diferită de dieta normală şi sănătoasă, dar trebuie urmată cu stricteţe. Astfel, e vorba despre o cantitate mare de apă – cel puţin 8 pahare de apă pe zi – trei mese regulate şi trei gustări zilnice. Este important ca fiecare masă să fie bine porţionată, cu prezenţa carbohidraţilor de bună calitate şi a proteinelor, precum şi a gustărilor adecvate pentru a menţine constant nivelul zahărului în sânge.

Zahărul şi alimentele dulci trebuie eliminate, dar şi carbohidraţii rafinaţi, precum pâinea albă, prăjiturile, alimentele procesate, deoarece corpul le transformă foarte repede în glucide. De evitat sunt şi sucurile de fructe nediluate pentru că şi zahărul conţinut în acestea ajunge rapid în sânge.

Se recomandă alimentele proaspete, naturale şi nerafinate – precum cerealele integrale, nucile, seminţele, legumele şi leguminoasele – care eliberează glucoză în mod constant.

Dieta potrivită pentru o zi a femeii cu diabet gestaţional

Mic dejun: terci de ovăz organic preparat cu apă în loc de lapte şi amestecat cu un mix de seminţe măcinate sau omletă cu pâine prăjită din secară sau cereale integrale.

Gustarea 1: o bucată de fruct sau un pumn de seminţe sau nuci.

Prânz: sardine la grătar cu pâine prăjită din cereale integrale sau secară sau humus şi legume cu pita din făină integrală.

Gustarea 2: prăjitură din ovăz cu unt de alune cajou şi gem de fructe fără zahăr.

Cină: quinoa şi legume fripte sau linte şi curry de legume cu orez brun Basmati.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite