Ce este depresia de iarnă. Tot e trebuie să știi despre această afecțiune

0
Publicat:

Ultimele luni din an marchează sezonul sărbătorilor și al vacanțelor, însă pentru multe persoane este o perioadă grea, în care își face apariția depresia sezonieră.

Depresia sezonieră este cauzată de reducerea nivelului de lumină naturală
Depresia sezonieră este cauzată de reducerea nivelului de lumină naturală FOTO Shutterstock

Depresia sezonieră este un tip de depresie care apare odată cu sezonul rece și se crede că este cauzată de scurtarea zilelor și reducerea nivelului de lumină naturală. Acest lucru influențează ritmul circadian și poate deregla nivelurile de seretonină și melatonină din organism, care au legătură cu starea de spirit.

O concepție greșită despre depresia sezoieră este că aceasta e doar un «moft»“, a declarat pentru The New York Times Kelly Rohan, profesor de științe psihologice la Universitatea din Vermont.

Când zilele devin din ce în ce mai scurte și mai reci, nu este neobișnuit să experimentați sentimente de rău, oboseală sau stres. Dar tulburarea afectivă sezonieră este mult mai gravă: este o formă de depresie clinică“, a explicat dr. Rohan.

Cine este predispus la depresie sezonieră

Potrivit Institutului Național de Sănătate Mintală din SUA, este posibil să suferiți de depresie sezonieră dacă aveți anumite simptome care încep și se opresc în anumite luni și care apar timp cel puțin doi ani la rând. Acestea pot include pierderea interesului față de activitățile care vă fac plăcere, modificări ale apetitului, letargie, agitație, iritabilitate, lipsa energiei, dificultăți de concentrare, tulburări de somn sau chiar gânduri suicidale.

Pentru majoritatea persoanelor care suferă de tulburări afective sezoniere, simptomele încep la sfârșitul toamnei sau la începutul iernii și dispar în timpul primăverii și verii. Dar acest tip de depresie poate să apară și în sezonul cald, însă cu o frecvență mult mai redusă.

Depresia de iarnă este mult mai întâlnită la femei decât la bărbați, dar bărbații pot avea simptome mai severe. De asemenea, este mai întâlnită la tineri decât la persoanele în vârstă, precum și la persoanele cu istoric familial de depresie.

„Oamenii nu realizează cât afectată este o persoană cu depresie sezonieră. Pentru ei, viața pur și simplu se oprește jumătate de an“, a declarat dr. Paul Desan, de la Universitatea Yale.

Ce cauzează depresia sezonieră

Zilele de iarnă mai scurte și mai întunecate sunt cele care declanșează simptomele depresive“, a spus dr. Rohan. O teorie importantă are de-a face cu schimbarea ceasului biologic (ritmul circadian). În mod normal, organismul produce melatonină (hormonul somnului) noaptea, ceea ce îi ajută pe oameni să doarmă. Nivelul de melatonină scade pe măsură ce se apropie răsăritul, iar oamenii se trezesc.

La persoanele cu depresie sezonieră, acest proces este decalat: melatonina atinge nivelul maxim mai târziu și persistă mai mult dimineața, îngreunând trezirea și lăsând oamenii obosiți și amețiți.

„Majoritatea celor cu această afecțiune au primele simptome între octombrie și noiembrie, iar cele mai severe simptome apar în ianuarie și februarie“, potrivit medicului dr. Lily Yan, profesor de psihologie la Universitatea de Stat din Michigan.

Cum se tratează depresia de iarnă

Vestea bună, spun experții, este că există mai multe modalități de a combate această afecțiune. Dacă credeți că aveți o tulburare afectivă sezonieră, consultați un terapeut sau un psihiatru înainte de a urma un plan de tratament.

Terapia cu lumină este un tratament care presupune ca pacientul să stea 30 de minute în fiecare dimineață, după trezire, fața unei cutii speciale, care imită lumina naturală.

Acest lucru stimulează organismul să producă hormonii necesari pentru a crește starea de veghe. Majoritatea experților recomandă utilizarea lămpilor de terapie cu lumină înainte de ora 8.00 dimineața. Folosirea lor mai târziu, în timpul zilei, provoacă insomnie, potrivit dr. Rohan.

Tratamentul medicamentos este, de asemenea, eficient, dacă apar simptome severe. Unele persoane care suferă de depresie sezonieră pot primi tratament antidepresiv numai din partea medicilor.

De asemenea, psihoterapia ajută la identificarea și modificarea gândurilor și comportamentelor negative și ajută pacienții să nu mai facă asocierea între lunile de iarnă și stările depresive pe care le experimentează. „Acesta este singurul tratament care ar putea avea beneficii pe termen lung după ce a fost făcut o singură dată“, a declarat pentru New York Times Kathryn Roecklein, de la Universitatea din Pittsburgh.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite