Ce e bine să bei după sală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ce e bine să bei după sală   FOTO Arhivă
Ce e bine să bei după sală   FOTO Arhivă

Ce e bine să bei după sală? Iată o întrebare la care mulţi dintre cei care fac sport vor să afle răspunsul. Ca regulă generală, lichidele consumate după efort fizic trebuie să compenseze apa pierdută prin transpiraţie pentru a se evita deshidratarea.

Orice activitate musculară produce căldură, pe care organismul trebuie să o evacueze pentru a-şi menţine temperatura constantă. În acest scop, corpul utilizează un sistem de răcire eficient: transpiraţia. Apa pierdută prin transpiraţie trebuie compensată. Altfel există riscul deshidratării. De aceea, pentru orice sportiv, regula e simplă: trebuie să bea înainte, în timpul şi după exerciţiul fizic.

Ce e bine să bei după sală: nu aştepta să îţi fie sete

Ştiai că un deficit de apă de doar 2% este suficient pentru ca performanţa fizică să scadă cu 20%? Senzaţia de sete apare după ce anumiţi receptori cerebrali sunt activaţi de modificări sangvine induse de deshidratare. Când apare acest semnal, deshidratarea este deja declanşată. De aceea, sportivii nu trebuie să aştepte apariţia senzaţiei de sete. Ei trebuie să se hidrateze cât mai constant posibil.

Ce e bine să bei după sală: apa, în top

Cea mai bună băutură ce poate fi recomandată unui sportiv este apa. Aceasta trebuie să fie rece, dar nu cu gheaţă pentru a evita tulburările digestive. Temperatura ideală a apei trebuie să se situeze între 10 şi 15 grade. Sportivul trebuie să bea apă în cantităţi mici. A bea mult dintr-o dată produce umflarea stomacului şi disconfort.

Dar băuturile energetice? Categoric, ele pot da un plus de energie în timpul antrenamentului, dar nu sunt indicate după aceea. În plus, nu trebuie uitat că majoritatea conţin foarte mult zahăr, ceea ce nu este recomandat sportivilor.

Ce e bine să bei după sală: apa conţine minerale esenţiale

Toate apele minerale (plate, semiacidulate, acidulate) sunt bune pentru sportivi. Important este să fie consumate în cantitate suficientă. Apele minerale conţin, aşa cum arată şi denumirea lor, minerale şi oligoelemente esenţiale:

  • Calciu pentru îmbunătăţirea activităţii musculare şi întărirea oaselor. Există ape minerale bogate în calciu care furnizeazăpână la 500 mg de calciu la 1 litru de apă.
  • Sodiu contra crampelor musculare. Aceste contracturi dureroase apar frecvent din cauza deshidratării şi a lipsei de sodiu.
  • Magneziu pentru reflexe. Acest element este esenţial pentru echilibrul nervos.
Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite