Cât timp ar trebui să alăptezi, potrivit unui consultant în lactație

0
Publicat:

Academia Americană de Pediatrie (AAP) recomandă alăptarea exclusivă în primele șase luni de viață, dar recunoaște că există motive pentru care o persoană ar putea fi nevoită să întrerupă alăptarea mai devreme sau să aleagă să treacă direct la lapte praf, notează Yahoo News. 

FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay

„Cât timp ar trebui să alăptez?”- este întrebarea la care a răspuns  asistenta medicală și consultantul în alăptare Hillary Sadler. 

„Îmi place să răspund la această întrebare în felul următor: «Ar trebui» să alăptezi atât timp cât este benefic pentru tine și copilul tău”, spune Sadler pentru TODAY.com. „Pentru unele mame, asta poate însemna că nu alăptează deloc. Pentru altele, asta ar putea însemna să alăpteze mai mult de doi ani”.

Beneficiile alăptării 

Sadler, fondatorul Baby Settler, un brand de educație pentru somn și alăptare, a explicat că există câteva beneficii bazate pe dovezi pentru mamele care alăptează, printre care se numără:

  • un risc redus de pierdere excesivă de sânge postpartum
  • o întârziere a revenirii ciclului menstrual (deși acest lucru nu este întotdeauna cazul)
  • o reducere a riscului mamei de a dezvolta cancer de sân, ovarian și endometrial

Unele beneficii pentru copil includ:

  • creștere, dezvoltare și funcționare optimă pentru sistemul gastrointestinal al nou-născutului
  • prevenirea îmbolnăvirilor (gastroenterită, diaree și boli respiratorii)
  • o scădere a riscului de moarte subită și neașteptată a sugarului (SIUD)

„Uneori, mamele se simt presate să își alăpteze copilul pentru «beneficii» care nu sunt susținute de dovezi”, a spus Sadler. „Este important să te educi cu informații bazate pe dovezi, astfel încât să poți lua cea mai bună decizie pentru tine și pentru copilul tău”.

Sadler a spus că atunci când mamele noi pun această întrebare, ea împărtășește informațiile bazate pe dovezi de mai sus, dar ține cont și de situația individuală a femeii.

„Luăm în considerare, de asemenea, sănătatea ei mintală, nevoile familiei sale (atât sociale, cât și economice) și o sprijin să ia cea mai bună decizie pentru ea și pentru copilul ei”, a spus Sadler. „Adesea, acest lucru include o listă de «pro» și «contra» și mentalitatea de a o lua „zi de zi”

Există beneficii în a alăpta mai mult timp?

Sadler spune că, din punct de vedere tehnic, da.

„Există beneficii medicale pentru mamă care sunt bazate pe dovezi (asociații) care susțin alăptarea pentru o durată mai lungă”, a spus ea. „Există o asociere între o durată mai lungă a alăptării și rate mai mici de cancer de sân, cancer ovarian epitelial, hipertensiune și diabet de tip 2, pentru a numi doar câteva.”

Pentru bebeluș, Sadler a explicat că există dovezi moderate că alăptarea prelungită ajută la reducerea riscului ca un copil să dezvolte diabet de tip 1, boli ale intestinului iritabil și respirație șuierătoare.

Există dezavantaje în cazul alăptării mai îndelungate?

„Da, există momente în care alăptarea pe o durată mai îndelungată ar putea avea un efect negativ asupra mamei și/sau a copilului”, a spus acesta. 

„Atunci când sănătatea mentală a mamei este afectată, este momentul să se ia în considerare înțărcarea”, a spus Sadler. „Nu numai că alăptarea este o muncă cu normă întreagă, dar este și un roller coaster de emoții și hormoni, iar uneori mamele devin copleșite și continuarea alăptării ar putea afecta negativ relația mamă-copil.”

Există un termen recomandat pentru cât timp să alăptezi?

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor urmează recomandarea Academiei Americane de Pediatrie, care este de a alăpta exclusiv la sân timp de aproximativ primele șase luni de viață ale copilului. În 2022, aceștia au revizuit liniile directoare pentru a include sprijin pentru ca mamele să continue alăptarea în primii doi ani de viață ai copilului, alături de „alimente complementare nutritive”.

„Există multe studii bazate pe dovezi care sugerează că consumul exclusiv de lapte matern în primele șase luni de viață este benefic în multe feluri”, a declarat Sadler. „Deși CDC și Academia Americană de Pediatrie fac recomandări cronologice pentru cât timp o mamă ar trebui să alăpteze, este important să luați în considerare nevoile și dorințele dumneavoastră.”

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite