Cât de sănătoasă este ciocolata neagră
0Într-adevăr, ciocolata neagră conţine compuşi care oferă reale beneficii pentru sănătate şi o putem consuma fără să ne simţim vinovaţi, chiar şi în fiecare zi. Dar, ca de fiecare dată, cantitatea contează.
Cantitatea contează pentru că prea multă ciocolată neagră – 100 de grame înseamnă circa 600 de calorii - echivalează cu mai multă grăsime, zahăr şi calorii suplimentare, eliminând în mare parte beneficiile aduse sănătăţii, potrivit cnn.com.
La capitolul beneficii, ciocolata neagră, care conţine cacao (minimum 35%), unt de cacao şi zahăr - contribuie la reducerea tensiunii arteriale şi la stimularea dilataţiei vaselor de sânge; precum şi la stimularea sistemului nervos central; la inhibarea tusei şi a diareei - datorită flavonoidelor -, dar are şi un efect puternic antioxidant. Aceste proprietăţi sunt reduse la ciocolata albă sau la cea cu lapte.
Însă, flavonoidele din ciocolata neagră care îi conferă aceste beneficii, îi dau şi gustul amar. Îmbunătăţirea gustului în procesul de producţie poate îndepărta unii dintre aceşti compuşi benefici. Inclusiv fermentarea şi prăjirea, proceduri care dau aroma puternică şi distinctă, pot afecta conţinutul de flavonoide, a explicat Matt Hartings, profesor chimist asistent la American University.
Prăjirea generează tot felul de arome noi şi, pentru a obţine aceste arome, trebuie distruse moleculele conţinute în boabele de cacao şi există întotdeauna riscul să fie distruşi şi compuşii pe care ni-i dorim, inclusiv flavonoidele, a spus Hartings.
Deşi conţinutul de astfel de substanţe poate varia în funcţie de brandul de ciocolată neagră, este o alegere oricum mai sănătoasă decât ciocolata cu lapte care tinde să aibă mai mult zahăr.
Minerale importante conţinute în pudră
Cei care au nevoie de mai multe motive pentru a iubi ciocolata neagră trebuie să ia în considerare că o treime din grăsimea conţinută în untul de cacao este acid stearic, o grăsime saturată care, spre deosebire de alte grăsimi saturate, pare să aibă un efect neutru asupra colesterolului din sânge. În plus, pudra de cacao conţine minerale, inclusiv calciu, cupru, fier, magneziu, fosfor, potasiu şi zinc, mai spune specialistul.
Astfel că ne putem simţi liberi să gustăm o bucăţică de ciocolată neagră după masă. Ce trebuie să avem în vedere însă înainte de a ne răsfăţa? În primul rând, să cumpărăm ciocolată care conţine 60% cacao. În general, cu cât procentul este mai mare, cu atât creşte cantitatea de flavonoide, deşi nivelul exact variază şi în funcţie de amploarea procesării, potrivit lui Hartings. În plus, rămâne loc pentru proporţii mai mici de zahăr şi grăsimi nesănătoase.