Cât de repede se instalează dependența de băuturi acidulate și energizante și cum ne afectează sănătatea

0
Publicat:

Dependența se poate instala chiar și după consumul unui singur energizant, dacă suntem predispuși la depresie și la anxietate și constatăm că ne dă o stare de bine. Specialiștii spun că este doar o iluzie de scurtă durată, pe care mulți tineri o întrețin chiar cu costul propriei sănătăți.

Băuturile acidulate pot da foarte repede dependență FOTO Freepik
Băuturile acidulate pot da foarte repede dependență FOTO Freepik

Cu privire la dependența de băuturile acidulate și de energizante s-au făcut numeroase studii, dar încă se știu puține lucruri despre cât de repede devenim dependenți de ele. 

Factorii care influențează acest lucru sunt multipli, printre ei numărându-se metabolismul fiecărui consumator, greutatea corporală și cantitatea de băuturi acidulate și energizante ingerată.

Poate dura câteva luni, dar uneori se poate întâmpla după consumul unui singur energizant sau băutură acidulată să devenim dependenți, de cele mai multe ori fără să conștientizăm. 

Unul dintre cei mai importanți factori este cel psiho-emoțional, după cum explică pentru „Weekend Adevărul“ și Cornelia Mihăilă, nutriționist, instructor de sport și fitness: „Starea este esențială. Cât de puternici suntem mental și emoțional ca să rezistăm tentației. Când cineva nu este bine psihic, va căuta acea stare de bine pe care i-o dă acest gen de băuturi și va face acest lucru zilnic. Dependența se poate instala în doar câteva zile în astfel de cazuri. Dacă mă știu cu episoade de anxietate și depresie, devin dependent de la prima doză“.

Spre exemplu, 350 de mililitri de suc conţin aproximativ 150 de calorii şi 9 linguriţe de zahăr, iar îndulcitorii artificiali folosiţi în sucuri creează senzaţia de poftă de dulce. Sucurile conţin, printre altele, acid fosforic, pentru ca gustul lor să fie mai bun și duc și mai repede la depedență.

„Consumul de băuturi energizante și acidulate determină creierul să elibereze dopamină, hormonul asociat cu plăcerea și starea de bine. Dacă vreau să mențin această stare de bine, consum o cantitate mare de astfel de băuturi și organismul nu mai eliberează atât de multă dopamină. Cei care consumă aceste băuturi caută însă acea stare de bine și beau din ce în ce mai multe energizante, iar creierul secretă din ce în ce mai puțină dopamină“, detaliază nutriționista mecanismul prin care adolescenții și tinerii devin dependenți.

Mulți consumă energizante pentru că trăiesc cu impresia că le dă un plus de energie ca să facă mai repede și mai bine ceea ce și-au propus. În realitate, este doar o iluzie, pentru că efectul ține doar două ore, iar consecințele asupra sănătății sunt incalculabile.

„Mai e și anturajul. Dacă grupul din care facem parte consumă energizante, o facem și noi. Este efectul de turmă și nu e deloc bine. Consumul de băuturi acidulate și energizante este, de fapt, un viciu, așa cum sunt fumatul şi consumul de alcool. Efectul durează puțin, iar apoi resimțim lipsa de energie, anxietatea și depresia“, explică Cornelia Mihăilă.

Linia fină dintre obicei și dependență

Specialistul spune că devenim dependenți de consumul acestor băuturi când o facem compulsiv. Știm că ne fac rău, dar nu ne putem abține.

„Dacă avem obiceiul ca o dată pe zi sau la două zile să ne cumpărăm un energizant, s-a creat deja dependența. Poți să mănânci zilnic un iaurt sau un măr. E o dependență, dar una bună. Dacă simți nevoia că trebuie să îți asiguri zilnic băutura energizantă ca să faci un lucru, este o dependență, și nu una sănătoasă“, face o scurtă comparație nutriționista.

Cornelia Mihăilă spune că zahărul și cofeina crează dependența de dulce FOTO arhiva personală
Cornelia Mihăilă spune că zahărul și cofeina crează dependența de dulce FOTO arhiva personală

Dependența se creează, de regulă, în timp. Mai întâi, testăm o băutură acidulată sau energizantă și observăm dacă ne place. Dacă continuăm să consumăm, devine obicei, iar linia până la dependență este foarte fină.

Obiceiul înseamnă consumul ocazional al unui aliment sau băutură, cum ar fi la o onomastică sau o ieșire cu prietenii, în timp ce depedența vine cu dorința necontrolabilă de a mânca sau bea în exces, spune nutriționista.

Studiile de specialitate au stabilit fără dubiu că ingredientul din băuturile acidulate și energizante care duce la dependență este cofeina, iar efectele nocive ale acesteia sunt completate de zahăr, considerat de ceva timp un drog.

„Cofeina și zahărul sunt principalii stimulatori în aceste băuturi și creează dependența de dulce, de energie“, avertizează specialista în nutriţie.

Consecințele: obezitate și diabet

Băuturile acidulate și energizantele nu ne fac doar dependenți de ele, ci ne și îmbolnăvesc. Cei care beau câte 2-3 pahare de suc dulce zilnic au şanse foarte mari să dezvolte carii sau alte afecţiuni dentare.

Și incidenţa diabetului este mai crescută în rândul consumatorilor de sucuri acidulate. De asemenea, sucurile acidulate și energizante conțin foarte mulți coloranţi și conservanţi, care sunt extrem de dăunători pentru sănătate.

„Dependența de aceste băuturi duce la obezitate, la diabet de tip 2, dar și la deshidratare și insomnie. Dacă nu ne odihnim suficient, ajungem în altă zonă. Dispare puterea de concentrare și nu mai facem față la școală sau la serviciu. Este o serie de efecte în cascadă“, punctează Cornelia Mihăilă.

Obezitatea și diabetul sunt boli metabolice și, dincolo de dependențe, acestea sunt cauzate și de o alimentație deficitară. O parte dintre ele sunt ereditare, dar cu celelalte ne alegem din cauza alimentației și a stilului de viață nesănătos.

Băuturile acidulate și energizante sunt încadrate de specialiști în zona alimentelor nesănătoase: „Sunt carbohidrați, o clasă mare de macronutrienți, iar aceștia fac parte din categoria celor nesănătoși, cu deficit de valoare nutritivă. Cei buni sunt fructele, legumele și cerealele, cu aport important de fibre și nutrienți“.

Dependența se învinge cu perseverență

Cum marea majoritate a celor care devin dependenți de băuturi acidulate și energizante sunt adolescenți și tineri, Cornelia Mihăilă consideră că este esențial ca părinții să le ofere copiilor o minimă educație alimentară:

„Părinții sunt un exemplu pentru propriii copii, iar dacă ei sunt un exemplu negativ, cei mici vor cădea rapid pradă dependențelor. Copiii nu vor intra în anturaje greșite dacă au tot ce le trebuie acasă, iar asta înseamnă iubire, înțelegere și comunicare“.

Este foarte important să nu i se interzică copilului consumul unui aliment sau al unei băuturi anume, dar părintele să îi explice de mai multe ori care sunt consecințele dacă o face.

Dacă dependența de băuturile carbogazoase este cronică, Cornelia Mihăilă recomandă consultarea unui psiholog dintr-un motiv foarte simplu.

Renunțarea bruscă la cofeina din aceste băuturi duce la sevraj, exact ca la alcoolici sau ca la persoanele dependente de droguri. Prin urmare, trebuie să facem asta treptat. Este esențial să conștientizăm că avem o dependență și să ne schimbăm gândirea. La fel de important este să schimbăm anturajul, dacă acesta este responsabil de situația în care am ajuns. Este de muncă, dar cu răbdare și perseverență vom învinge dependența“, conchide nutriționista.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite