Care este doza de cofeină pe care o putem consuma zilnic fără riscuri pentru sănătate. Sfatul unui cunoscut nutriționist

0
Publicat:

Cafeaua are numeroase beneficii, dar toate dispar atunci când alunecăm pe panta excesului de cofeină. În cantități moderate ne dă energie, concentrare și vigilență, dar în exces ne duce la sevraj atunci când nu ne luăm doza zilnică, asemeni dependenților de droguri.

Este recomandat să nu bem mai mult de trei cești de cafea pe zi FOTO arhivă Adevărul
Este recomandat să nu bem mai mult de trei cești de cafea pe zi FOTO arhivă Adevărul

Mulți dintre noi consumă mai multe cafele pe zi pentru că le dă energie, îi menține alerți și concentrați pe ceea ce fac. Cofeina are beneficiile ei dovedite pentru sănătatea umană, dar excesul duce la îmbolnăvire.

Nutriționistul Cornelia Mihăilă a explicat pentru „Adevărul” că cei care consumă multă cafea o fac pentru că au o deficiență de nutrienți și proteine din cauza alimentației deficitare și încearcă să compenseze acest lucru cu cât mai multă cofeină.

„Devin dependenți de cofeină. Ea îți dă starea de bine, ai energie, te concentrezi mai bine, dar în cantități moderate. Dacă depășesc 300 de miligrame de cofeină pe zi, apar complicațiile. Dacă există și un surplus de greutate, apar alte complicații”, avertizează Cornelia Mihăilă.

Nutriționistul spune că 200 de miligrame de cofeină pe zi, echivalentul a două-trei cești de cafea, este limita pe care nu o putem depăși dacă vrem să ne fie bine.

Cafeaua nu înlocuiește niciodată o masă

Mesele neregulate și deficitul nutritiv rezultat în urma alimentației nesănătoase duce la consumul excesiv de cafea. Oamenii rămân repede fără energie din motivele amintite și trebuie să își facă treaba bine și repede. Din acest motiv consumă din ce în ce mai multă cafea.

Primul lucru pe care îl fac dimineața este să bea o ceașcă sau cană de cafea. Nu e deloc bine, spune specialistul, pentru că prioritar este să mâncăm și abia apoi putem consuma cafea.

Nutriționistul Cornelia Mihăilă FOTO arhiva personală
Nutriționistul Cornelia Mihăilă FOTO arhiva personală

„Recomandat este să bem o cafea după ora 9,00 dimineața. Nu o să înlocuiască niciodată o masă. Dacă avem o masă echilibrată, cu valoare nutritivă, vom avea energie să facem ceea ce ne dorim. Dacă nu avem energie, înseamnă că nu îi dăm corpului hrana de care are nevoie și venim cu stimulente, cum este și cafeaua”, explică nutriționistul.

Cei care beau mai multe cafele pe zi încearcă să extindă cât mai mult acel surplus de energie dat de cafea, dar este, de fapt, o păcăleală, spune Cornelia Mihăilă. Ce nu se știe este că efectul cofeinei este de scurtă durată (maxim două ore).

Beneficiile cafelei consumate moderat

Consumată în cantitatea amintită anterior, cafeaua are nenumărate beneficii. Stimulează digestia și ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare, previne diabetul de tip doi și boala Parkinson.

„Când nu avem mese echilibrate, am o viață activă și neglijez partea de nutriție, este evident că vom căuta energia de care avem nevoie în altă parte. Am făcut recent un chestionar cu pacienții mei și toți au precizat că au nevoie de mai multă energie. Dacă îi întrebi cum își încep dimineața, care este prima masă și cum arată farfuria lor, înțelegi repede de unde vine această lipsă de energie”, ține să puncteze Cornelia Mihăilă.

Specialistul spune că sănătatea fiecăruia dintre noi ține de alimentație, iar proteinele nu trebuie să lipsească din mesele noastre, indiferent că vorbim de proteinele de origine animală sau vegetală. Mulți dintre noi sunt deficitari la acest capitol și devin dependenți de cafea pentru că o consideră un aliment care nu este nociv.

Cum scăpăm de dependența de cofeină

Unii renunță extrem de greu la cafea pentru că fără ea revine oboseala cronică cu care se confruntau înainte, nu se mai pot concentra și le scade vigilența. Cei care sunt dependenți de cofeină au chiar episoade de sevraj în lipsa ei, așa cum se întâmplă cu dependenții de droguri, spune specialistul.

Dacă în cafea adăugăm zahăr și lapte, crește și numărul de calorii. De asemenea, ce nu se știe este că cei care fumează, anulează toate beneficiile cafelei, conform mai multor studii de specialitate.

„Când cineva vine la mine și spune că bea multă cafea, ceva lipsește din alimentație. Mănâncă, dar nu se hrănește. Tocmai de aceea este esențial să facem ordine în plan alimentar, să echilibrăm orele de masă și astfel îi ofer corpului meu valoare nutritivă. Încet, încet dispar cănile de cafea zilnice și vom bea o ceașcă de plăcere”, conchide Cornelia Mihăilă.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite