Igiena somnului, explicată de un psiholog. „Hoții de vise” și cum să te ferești de ei
0Insomnia a devenit una din cele mai grave probleme cu care omenirea se confruntă în prezent. Lipsa somnului are cauze complexe, ce pot provoca boli grave și prăbușirea sistemului imunitar.
Mulți dintre oameni au probleme serioase cu somnul. Nu reușesc să adoarmă decât foarte greu, iar de multe ori sunt nevoiți să apeleze la pastile pentru a se odihni. Ceea ce este necesar să înțelegem este că așa cum corpul fizic are nevoie zilnic de întreținere, în mod similar și corpul mental are nevoie de propria igienă.
„Dacă adormim greu, ne agităm înainte de a ne așeza în pat, transpirăm sau ne trezim mai obosiți decât ne-am culcat, înseamnă că avem probleme cu somnul. Putem vorbi de un somn sănătos când dormim între 8 și 10 ore pe noapte”, explică psihologul Stelian Chivu.
Calitatea vieții în ansamblu este dată de somn. Lipsa somnului are efecte devastatoare asupra organismului. Cei în cauză sunt lipsiți de vitalitate, se enervează ușor, nu mai reușesc să se concentreze asupra lucrurilor pe care le fac decât cu mare dificultate, sistemul imunitar se prăbușește și sunt expuși la tot soiul de afecțiuni fizice și psihice.
Somnul insuficient poate declanșa boli cardiovasculare, diabet, tulburări neurovegetative, obezitate, iar hormonii din organism au tendința să o ia razna.
„De ce nu dormim când nu dormim? Dacă am avut activități stresante, solicitante în timpul zilei, e necesar să înțelegem că putem adormi doar dacă corpul fizic se relaxează. Emoțiile influențează mult starea organismului și tocmai de aceea este foarte important să fie igienizate, purificate. Dacă nu facem acest lucru, somnul va fi agitat, cu vise perturbante”, punctează psihologul Stelian Chivu.
Mintea rămâne în stare de alertă
Explicația este simplă. Emoțiile continuă să se manifeste chiar și în timpul somnului. Și corpul mental are o importanță deosebită când vine vorba de somn. Dacă în timpul zilei ne-am confruntat cu gânduri negative, stresante, de panică și frică, mintea va intra într-o stare de alertă, care nu se va opri când ne așezăm în pat.
Starea amintită va fi transmisă corpului emoțional, care, la rândul lui, va genera agitație, teamă și alte asemenea emoții negative. Toate aceste emoții vor ține corpul într-o alertă continuă, iar organismul va produce cortizol și adrenalină, hormonii stresului.
Din acest motiv, cei în cauză nu vor reuși să se relaxeze și să adoarmă, iar nivelul de stres va crește și mai mult.
Inamicii somnului
Cei mai mari inamici ai somnului, numiți și hoții de vise, sunt stresul, telefonul mobil, televizorul, calculatorul și tableta. Lumina albastră a acestor dispozitive împiedică corpul să producă melatonină, care declanșează somnul.
„Stresul aduce cu el și starea de agitație, care este transmisă corpului fizic, emoțional și mental. Un alt mare hoț de somn este gândirea negativă. Dacă nu avem filtre care să oprească ideile negative din exterior, acestea se pot instala foarte ușor la fiecare dintre noi”, detaliază psihologul Stelian Chivu.
De asemenea, și consumarea de energizante, alcool, cafea și tutun în preajma orei de culcare ne va fura somnul. Recomandarea specialistului este să folosim o oră exactă de culcare. La fel de important este să ne antrenăm corpul fizic să se relaxeze, să ne echilibrăm corpul emoțional și să ne focusăm mintea pe somn.
„Am avut un pacient care suferea de insomnie cronică de 7 ani. După ce a învățat să se relaxeze, a adormit în cabinet”, exemplifică psihologul Stelian Chivu.
Idei simple pentru relaxare
Ca să ne relaxăm putem face o sumedenie de lucruri, despre care știm că ne induc această stare. Este vorba de meditație practicată seara, înainte de culcare, care „igienizează” toate cele trei corpuri de care am vorbit anterior.
Cei care nu reușesc să adoarmă decât foarte greu, pot repeta și următoarea frază: „sunt calm, profund relaxat și dorm din ce în ce mai profund.” Vor declanșa astfel la nivelul minții subconștiente starea de somn. Și amenajarea camerei de dormit joacă un rol important în relaxare și apoi inducerea stării de somn.
Este indicat să închidem geamul ca să nu auzim zgomot de afară, să stingem toate sursele de lumină și să punem, dacă avem, ghivece cu plante aromate (busuioc, salvie, lavandă). Putem, de asemenea, să bem și un ceai relaxant.
„Somnul sănătos odihnește mintea, echilibrează emoțiile, însănătoșește și oferă vitalitate corpului fizic. Prin urmare, ca să ne menținem sănătatea pe toate planurile este de dorit să respectăm orele de somn și să ne relaxăm ca să avem un somn sănătos”, încheie psihologul Stelian Chivu.