Cât de multe ştim despre antioxidanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Morcovii sunt bogaţi în caroten, un antioxidant care luptă şi cu problemele ochilor cauzate de vârsta înaintată
Morcovii sunt bogaţi în caroten, un antioxidant care luptă şi cu problemele ochilor cauzate de vârsta înaintată

În ultimul deceniu am auzit de foarte multe ori cât de importanţi sunt antioxidanţii pentru organismul nostru şi aflăm mereu de câte un aliment-minune despre care se spune că are puteri miraculoase datorate antioxidanţilor. Însă foarte puţini dintre noi ştiu, cu adevărat, ce sunt antioxidanţii şi la ce sunt buni.

Ce este un antioxidant?

Antioxidanţii sunt, de fapt, vitamine, minerale sau alţi nutrienţi care pot proteja şi repara celulele din corpul uman împotriva stricăciunilor cauzate de radicalii liberi. Un radical liber îşi face apariţie din diverse motive, cum ar fi expunerea la poluare, fumat, chimicale sau o dietă nesănătoasă, notează „Huffington Post“.

În ce alimente se găsesc antioxidanţii

Antioxidanţii sunt: carotenul, vitamina C, vitamina E, zincul, seleniul etc. Fructele şi legumele bogate în caroten sunt spanacul, cartofii dulci, roşiile, caisele, sparanghelul, sfecla, broccoli, pepenele galben, morcovii, porumbul, napul, mango, piersicile, dovleacul etc.

Pentru vitamina C trebuie să căutăm ardeii graşi (roşii, verzi sau galbeni), căpşunele, roşiile, fructele de pădure, broccoli, varza de Bruxelles, pepenele galben, conopida, grepfrutul, napii, nectarinele, portocalele sau papaia.

Vitamina E se regăseşte în broccoli, morcovi, sfeclă, ardei roşii, spanac, muştar, nuci şi seminţe de floarea soarelui. Zincul se află în stridii, în carnea roşie, carnea de pui, fasole, nuci, fructele de mare, cerealele integrale şi în produsele lactate. Seleniul este în nuci, ton, carnea de vacă, carnea de pui şi în cereale.

La ce sunt buni antioxidanţii

Antioxidanţii sunt buni pentru orice, dar multe studii spun că ajută la reducerea riscului de cancer şi de boli de inimă. În special, vitamina C şi E, zincul şi carotenul pot scădea riscul de boli de ochi cauzate de vârsta înaintată. Trebuie să ţinem minte, totuşi, că antioxidanţii nu sunt chiar un miracol: suplimentele în exces pot fi chiar un risc pentru sănătate. Însă, nu există niciun pericol şi doar beneficii în consumarea legumelor şi fructelor care conţin antioxidanţi, mai ales că au puţine calorii, au un gust nemaipomenit şi, în plus, conţin în mod natural antioxidanţii care ne fac bine, conchide „Huffington Post“.


Citeşte şi:

Fructele colorate sunt cele mai bune

Piersicile, caisele, afinele, murele, pepenele galben şi cel roşu sunt doar câteva dintre deliciile care nu trebuie să-ţi lipsească din meniul zilnic, pentru că au vitamine, minerale, antioxidanţi şi încetinesc procesul de îmbătrânire.

Menta nu este doar răcoritoare. De ce ar trebui să o incluzi în cure periodice

Menta a fost folosită mereu în scopuri medicinale ca ajutor pentru o digestie bună şi chiar pentru tratamentul simptomelor infecţiilor respiratorii. În zilele noastre, menta se mai foloseşte în aromaterapie, la ceaiuri şi se adaugă şi în anumite feluri de mâncare.

Ciocolata neagră protejează creierul de atacurile cerebrale

Un anumit compus din ciocolata neagră pare să limiteze distrugerea creierului în urma atacurilor cerebrale, prin amplificarea semnalelor care protejează celulele nervoase, susţin cercetătorii americani.

Roşiile organice au mai multă vitamina C decât cele cultivate convenţional

Cu toate că sunt mai mici decât roşiile cultivate convenţional, cele organice acumulează mai multe substanţe nutritive, vitamina C şi zaharuri, susţin oamenii de ştiinţă brazilieni.

Gustul verii şi antioxidanţi din belşug în plină iarnă: zmeura congelată

Cu puţin noroc, găseşti la supermarket şi zmeură proaspătă, la cutiuţă de plastic, la fel ca şi afine sau coacăze proaspete. Dar, pe lângă faptul că sunt foarte scumpe, acestea nici măcar nu aduc cu gustul fructelor pe care le culegi cu mâna ta în sezonul cald, şi nu se apropie nici din punctul de vedere al conţinutului de substanţe nutritive. Variantele congelate, însă, sunt cele mai bune surse de antioxidanţi în sezonul rece.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite