Care sunt efectele majore ale cafelei asupra rinichilor. Ce au descoperit cercetătorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sortimente de cafea FOTO SHUTTERSTOCK
Sortimente de cafea FOTO SHUTTERSTOCK

Cercetători din Europa au abordat o nouă metodă pentru a înţelege cum previne cafeaua o afecţiune teribil de dureroasă de care suferă în jur de 15% din populaţie, relatează Eat This, Not That!

Un comunicat de presă de la National Kidney Foundation informează despre un studiu publicat în octombrie de American Journal of Kidney Diseases. În studiu au fost analizate date de la aproape 572.000 de participanţi din UK şi Finlanda, de către cercetători conduşi de Susanna K. Larsson, Ph.D., de la Institute of Environmental Medicine, Karolinska Institute din Stockholm, şi dr. Shuai Yan de la Universitatea Uppsala din Suedia.

Larsson a spus că „Rezultatele noastre indică cu mare certitudine că un consum regulat de cafea reduce riscul de formare a pietrelor la rinichi. O ceaşcă sau una şi jumătate (250-375 ml) zilnic reduce cu 40% riscul de litiază renală”.

Studiul apreciază că peste 500.000 de oameni ajung la secţiile de urgenţe în fiecare an pentru pietre la rinichi, ceea ce arată statistic că 15% din populaţie suferă de această boală.

Nu este primul studiu care constată asocierea dintre consumul de cafea şi reducerea riscului de pietre la rinichi. Dar cercetătorii afirmă că este primul care urmăreşte rolul geneticii în relaţia dintre cafea şi pietrele la rinichi. 

Kerry Willis, chief scientific officer la National Kidney Foundation, apreciază că această abordare aduce o nouă lumină asupra subiectului: „Conceptul elegant al acestui studiu, care urmăreşte variantele genetice asociate cu un consum mai ridicat de cafea şi cofeină, amplifică dovezile privind cafeaua şi cofeina care previn pietrele la rinichi.”

Ei prezintă unele motive pentru care cafeaua poate reduce apariţia pietrelor la rinichi, întrucât cofeina măreşte fluxul de urină, „care reprezintă un factor important de protecţie împotriva dezvoltării de pietre în rinichi”. Trebuie notat că ei au specificat şi că acest consum de cafea trebuie însoţit de unul corespunzător de apă.

Ei au adăugat: „Cofeina poate reduce adeziunea cristalelor de oxalat de calciu la celulele rinichilor” şi „Plantele de cafea sunt bogate în acid citric; citratul urinar este cunoscut ca inhibitor al formării pietrelor renale”.

Willis a adăugat că informaţia este utilă pentru mulţi oameni: „Dată fiind prevalenţa tot mai mare în SUA a litiazei renale şi a morbidităţii asociate, ar fi excelent dacă aceasta ar putea deveni o nouă strategie de prevenţie, atât accesibilă, cât şi convenabilă”.

Dr. Howard Grossman, membru în comitetul de experţi medicali de la Eat This, Not That!, vorbeşte despre înţelegerea practică a rolului genelor în acest studiu: „Se pare că există anumite polimorfisme genetice de care se ştie că prezic cantitatea de cafea pe care o consumă oamenii (probabil în populaţiile occidentale, unde se consumă multă cafea), explică el, notând că aceşti oameni par a avea o incidenţă mai redusă a pietrelor la rinichi.

Dar el observă că „Aceasta este o asociere. Nu demonstrează definitiv că bând cantităţi mari cafea se reduce apariţia cazurilor de pietre la rinichi, dar autorii pretind că legăturile genetice fac cauzalitatea mai probabilă. Pentru a demonstra cauzalitatea, ei trebuie să descrie procesele fizice şi chimice reale în care cafeaua intervine în formarea pietrelor la rinichi.”

Grossman continuă: „Întrebarea care-mi vine în minte este dacă poate fi separat consumul de lichid de cel de cafea. Este consumul de cafea doar un marker surogat de hidratare mai bună? Oare cafeaua face asta, sau apa asociată?”

Cercetătorii au declarat că sunt necesare mai multe studii ale problemei, precum şi că unele studii anterioare au constatat că băutul cafelei poate mări de fapt riscul de pietre la rinichi. Înainte de a face o schimbare în dietă, este recomandat să întrebaţi medicul curant.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite