Care sunt bucatele-capcană  care ne cresc nivelul de sare din organism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Berea are un conţinut important de sare
Berea are un conţinut important de sare

Faptul că te ţii departe de covrigei şi snackuri şi nici nu exagerezi cu sarea din mâncarea gătită nu te fereşte de pericolul de a introduce în organism o cantitate mai mare de sare decât este sănătos. Sarea în exces favorizează apariţia bolilor cardiovasculare, prima cauză de mortalitate în România.

La fel ca şi apa, sarea este esenţială pentru buna funcţionare a organismului. Sodiul are un rol important în metabolismul proteinelor şi glucidelor, în transmiterea impulsurilor nervoase şi contracţia musculară, în activitatea hormonilor, în controlul senzaţiei de sete, în producerea urinei şi a altor secreţii – lacrimi, salivă, transpiraţie, plasmă, suc gastric, bilă, potrivit „Abecedarului de nutriţie“.

Potrivit aceleiaşi surse, la adultul sănătos, nu apare deficit de sodiu, chiar dacă nu sărează deloc mâncarea, deoarece aceasta se găseşte în majoritatea alimentelor. Aportul zilnic de sare din organism nu trebuie să depăşească 3-5 grame, atrag atenţia medicii care atenţionează că  excesul de sare creşte tensiunea arterială şi retenţia de apă din organism, fiind responsabil pentru producerea multor boli cardiovasculare.

în „Noua biblie a vitaminelor“, Earl Mindell atrage atenţia asupra capcanelor sării care sunt la fel de ascunse vederii precum cele ale zahărului.

Acelora care doresc să menţină consumul de sare la un nivel scăzut în organism, el le dă următoarele sfaturi:

1.Să se abţină de la bere – în orice doză de bere de 330 ml există 25 mg de sare.

2.Evită folosirea bicarbonatului şi a prafului de copt în prepararea alimentelor.

3.Fereşte-te de laxative pentru că cele mai multe conţin sodiu.

4. Nu bea şi nu găti apa purificată printr-un filtru casnic pentru că acesta adaugă sodiu apei.

5. Fereşte-te de sucul de roşii pentru că acesta are foarte puţine calorii, dar foarte multă sare.

6.Nu consuma mezeluri precum şuncă, slănină, carne presată, crenvurşti, cârnaţi, crustacee, orice fel de conserve de carne, pasăre sau peşte sau congelate cărora li s-a adăugat sare.

7. Ai grijă la băuturile dietetice acidulate. Multe au un conţinut redus de calorii însă unul ridicat de sare.

8.Două felii din pâinea cea mai rafinată – fie ea dietetică sau integrală – conţine 230 mg de sare.

9. Citiţi cu atenţie etichetele. Excesul de sare (sodiu) poate proveni şi din monoglutamatul de sodiu, bocarbonatul de sodiu, benzoatul de sodiu (conservant) alginatul de sodiu.

Medicul nutriţionist Nicolae Hâncu recomandă în „Abecedarul de nutriţie“  aromatizarea mâncărurilor cu usturoi, ceapă, lămâie, borş, pătrunjel, ierburi uscate, piper şi alte condimente în loc de sare. Cantitatea de sare ar trebui redusă treptat pentru a putea permite papilelor gustative să se adapteze. În timp, mâncarea nu mai pare „fără gust“ dacă nu adăugăm sare, dau asigurări specialiştii.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite