Care peşte are cel mai mic conţinut de mercur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acoperă necesarul de proteine de calitate în Post, reduce riscul bolilor de inimă şi menţine creierul în formă – de aceea, ar trebui să nu treacă nicio săptămână fără să mâncăm peşte. Totuşi, trebuie să ştii că unele sortimente conţin cantităţi mai mari de mercur, care se poate acumula în organism, cu efecte nocive pe termen lung.


În exces, mercurul (care poate pătrunde în organism prin consumul de peşte contaminat, dar şi prin contactul cu mediul înconjurător, acest metal lichid găsindu-se, în diverse concentraţii, în pământ şi în apă) se acumulează în organism şi poate determina afectarea pe termen lung a sistemului nervos.

Mercurul rezultat din poluare (prelucrarea metalelor, a cărbunelui, reziduurile medicale, mineritul) şi cel care se găseşte în mod natural în atmosferă ajunge în oceane, lacuri şi în apele curgătoare, unde contaminează peştii şi celelalte creaturi marine şi este convertit în forma toxică pentru organism numită metilmercur.

Mai ales peştele oceanic, de mari dimensiuni, conţine cantităţi crescute de mercur, spun specialiştii. Peştii ajunşi la maturitate, cu un nivel crescut de grăsime acumulează mai mult mercur în ţesuturi decât peştele puiet, mai slab. Din nefericire, metalele grele, cum este mercurul, nu pot fi distruse prin prepararea termică.

Peştii şi fructele de mare cu cele mai mici cantităţi de mercur sunt: scoicile, anşoa, heringul, macroul, păstrăvul, plătica, sardinele, stridiile, bibanul, scrumbia, calamarul, somonul, somnul.

Crapul, peştele undiţar, codul au un conţinut mediu de mercur – gravidele şi copiii ar trebui să-l mănânce în cantităţi mici.

Cantităţi mari de mercur se găsesc mai ales în: tonul de mari dimensiuni, peştele-spadă, rechin, macroul regal, macroul spaniol.

Atenţie, copii şi gravide!

Expunerea la mercur poate afecta dezvoltarea neurologică a fătului şi, de aceea, tipurile de peşte cu un conţinut crescut de mercur nu sunt indicate femeilor însărcinate sau celor care alăptează. De asemenea, copiii mici sunt şi ei expuşi intoxicării cu mercurul conţinut de peşte şi trebuie să-l consume cu moderaţie.

Cum alegi peştele proaspăt

  Peştele proaspăt Peştele alterat Corp flexibil sau cu început de rigiditate, susţinut în mână nu se îndoaie cu semne de putrefacţie, evidente, susţinut în mână se îndoaie uşor Ochi limpezi, curaţi, bombaţi adânciţi în orbite, tulburi Gură închisă deschisă larg Branhii roşii, fără mucozităţi şi miros cu aspect murdar, cu mucozităţi, miros de putrefacţie Mucus fără miros, în cantitate mică, transparent întunecat la culoare, abundent, miros dezagreabil Solzi lucioşi şi bine fixaţi de corp închişi la culoare, se desprind uşor de corp Spinare elastică, la apăsarea cu degetul, urma dispare repede neelastică, urma degetului nu dispare, moale Anus retractat, albicios, concav proeminent, colorat în roşu-murdar Muşchi bine ataşaţi de coloana vertebrală şi de coaste se detaşează uşor de pe coaste
Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite