Cum activăm hormonul care aduce fericirea. Ameliorează durerea mai eficient decât morfina

0
Publicat:

Prinși în rutina zilnică, cei mai mulți dintre noi au uitat să se relaxeze. Stresul face parte din viața lor cotidiană, iar ca să își inducă o stare de bine trebuie să rememoreze pas cu pas momentele când s-au simțit fericiți și ce anume le-a declanșat.

Este esențial să ne învățăm corpul să producă hormonul fericirii FOTO arhivă Adevărul
Este esențial să ne învățăm corpul să producă hormonul fericirii FOTO arhivă Adevărul

Endorfinele sunt substanțe chimice produse de corp pentru calmarea stresului și a durerii. Specialiștii au stabilit în urma cercetărilor că endorfinele  acționează asemeni opioidelor, o clasă de medicamente care alină durerea și pot produce o senzație de euforie. Medicii le prescriu de obicei pe termen scurt după o operație sau pentru calmarea durerii.

Cercetări efectuate în anii 1980  au stabilit că endorfinele au nu numai rol de neurotransmițători în sistemul nervos central, dar și de hormoni peptidici eliberați în sistemul circulator de către glanda pituitară.

Una dintre cele mai importante descoperiri legate de endorfine este legată de faptul că ameliorează durerea mult mai bine decât o face morfina. Endorfina este cunoscută și ca hormonul fericirii pentru că dă senzații de plăcere și este asociată cu emoțiile provocate de râs, sex și chiar unele alimente.

„Endorfinele joacă un rol cheie în sănătatea umană și în echilibrul emoțional. Sunt neurotransmițători produși de glanda pituitară și au capacitatea de a masca durerea. Sunt practic un analgezic natural și reduc semnificativ stresul”, explică psihologul Stelian Chivu.

De asemenea, endorfinele îmbunătățesc starea de spirit, influențează senzația de foame, induc starea de bine, reduc depresia și anxietatea, îmbunătățesc imaginea de sine și contribuie la menținerea unei greutăți normale a corpului.

Ce se întâmplă în organism când scade nivelul de endorfine

Cercetările științifice au stabilit că scăderea nivelului de endorfine în organism are ca efect accentuarea depresiei și anxietății, apar modificările de dispoziție, durerea crește în intensitate, se înmulțesc dependențele și crește impulsivitatea.

„Nu în ultimul rând, apar problemele cu somnul, iar stresul se acumulează mai repede în organism. Endorfinele acționează ca un calmant și ca un amplificator al fericirii. Creierul uman poate fi ajutat și chiar programat să producă endorfine folosind limbajul mental”, spune psihologul Stelian Chivu.

Putem folosi limbajul mental pentru a crea neurosetări, ce pot produce, la rândul lor, trasee neuronale care se activează la anumite acțiuni ale minții (metaprograme). Metaprogramele sunt procese mentale care conduc și direcționează alte programe mentale, schimbându-ne practic convingerile.

„Limbajul mental ne ajută foarte mult ca să obținem pacea mentală, pentru că duce la ceea ce numim harta mentală. La rândul ei, aceasta generează un limbaj emoțional, care produce o hartă emoțională, ce duce finalmente la crearea unui anumit tip de limbaj al corpului, prin care comunicăm cu exteriorul, dar și cu interiorul nostru”, detaliază procesul psihologul Stelian Chivu.

Psihologul Stelian Chivu FOTO arhiva personală
Psihologul Stelian Chivu FOTO arhiva personală

Specialistul a constatat că în prezent sunt multe persoane a căror viață stă permanent sub influența stresului. Acești oameni nu știu sau nu pot să se relaxeze. După ce îi învață să se detensioneze, se instalează o stare de bine, iar nivelul endorfinelor crește simțitor. Asta ușurează mult calea către vindecare și echilibrare psiho-emoțională.

Cum învățăm corpul să producă hormonul fericirii

Prin urmare, fiecare dintre noi e necesar să își instaleze prin exercițiu metaprogramele compatibile cu tipul lui de personalitate, astfel încât să se asigure că glanda pituitară produce un nivel ridicat de endorfine.

„E necesar în primul rând să ne autoanalizăm la modul serios și să identificăm momentele când ne simțim bine și ce anume ne induce această stare. E recomandăm să râdem cât mai des, iar ca să facem asta sunt utile comediile, poantele citite pe net și orice altceva ne binedispune”, exemplifică psihologul Stelian Chivu.

Un alt aspect extrem de important este să ne dezvoltăm deprinderi generatoare de fericire. De pildă, expunerea moderată la soare, sexul, masajul, alergările sau plimbările într-un parc sau în natură. Și anumite alimente a căror consum ne face plăcere au ca efect producerea de endorfine.

Foarte multe persoane nu știu să se relaxeze și au nevoie să învețe pas cu pas acest proces. Meditațiile, rugăciunile și ascultarea muzicii preferate completează metodele simple, dar eficiente prin care ne stimulăm propriul organism să producă endorfine.

Când scad endorfinele, se înrăutățește depresia. Dacă învățăm să ne relaxăm, va crește automat nivelul de endorfine și aici este recomandat să ajungem”, încheie psihologul Stelian Chivu.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite