Cardamomul, condimentul recomandat pentru proprietăţile sale terapeutice
0Originar din India şi Sri Lanka, cardamomul este unul din cele mai scumpe condimente din lume, ale cărui beneficii îl recomandă pentru utilizare în numeroase preparate culinare.
Cardamomul este cunoscut drept condiment încă din Antichitate, egiptenii folosindu-l pentru împrospătarea respiraţiei şi albirea dinţilor, în timp ce indienii îl recomandau pentru tratarea afecţiunilor renale, a bolilor de piele, precum şi a obezităţii.
Cardamomul este considerat în prezent unul dintre cele mai scumpe condimente din lume, preţul lui fiind depăşit numai de şofran, vanilie şi trufe . Acest condiment are un parfum puternic, dulce şi iute, ce pe limba dă senzaţia unui gust de lămâie, camfor şi portocală.
Condimentul originar din Asia este recomandat pentru tratarea mai multor tipuri de afecţiuni şi boli cum ar fi:
1. Probleme digestive
Fiind înrudit cu ghimbirul, cardamomul poate fi folosit pentru a contracara afecţiunile stomacului. Acesta poate ajuta în combaterea greţii, balonarea, constipaţiei sau arsurilor la stomac. Cardamomul curăţă tractul urinar, sarea, excesul de apă, toxinele şi combate infecţiile
2.Sănătate orală
Cardamomul nu doar că alungă respiraţia urât mirositoare (problema halitozei), dar şi vindecă infecţiile cavităţii bucale şi ale gâtului.
3.Reglează presiunea sangvină
Condimentul asiatic este bogat în fibre şi are proprietăţi diuretice, ceea ce duce la scăderea semnificativă a presiunii sangvine. De asemenea, previne agregarea trombocitelor şi formarea cheagurilor de sânge.
4.Creşte potenţa
Medicina tradiţională încadrează cardamomul pe lista substanţelor afrodiziace naturale, care pot vindeca problemele erectile şi impotenţa. Condimentul are proprietăţi de reîntinerire, de ameliorator al potenţei, de combatere a ejaculărilor precoce, de revigorare a libidoului.
5. Îmbătrânirea celulară
Vitaminele, fitonutrienţii şi uleiurile care se regăsesc în cardamom funcţionează ca nişte antioxidanţi care luptă cu radicalii liberi şi se opun îmbătrânirii celulare, fiind în acelaşi timp un bun detoxificant - ajută rinichi să elimine mai bine substanţele nefolositoare din organism.