Caloriile din sucuri sunt periculoase. Medicii nutriţionişti explică de ce

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o alimentaţie sănătoasă este recomandat consumul fructelor şi nu al sucurilor din fructe. Aceeaşi indicaţie este valabilă şi pentru legume sau sucurile obţinute din ele.

Atât în sucul de fructe pe care îl pregătim acasă, cât şi în cel preambalat, cumpărat din magazin, se găsesc suficiente vitamine, minerale şi fitochimicale care ne sunt necesare, cu menţiunea că acelea cumpărate conţin în plus diverşi aditivi, zahăr şi, evident, multă apă.

Ambele variante de sucuri au puţine fibre, dar multe calorii din pricina conţinutului de fructoză, potrivit „Abecedarului de nutriţie“.

Varianta sănătoasă pentru care ar trebui să optăm este cea a consumului de fructe şi nu a sucurilor obţinute din ele pentru că aceste „calorii lichide“ sunt periculoase.Iată de ce: atunci când consumăm calorii solide cum sunt cele din mâncarea obişnuită apare senzaţia de saţietate şi consumul se opreşte. Însă, în cazul „caloriilor lichide“ nu apare această senzaţie, ele adăugându-se la totalul caloriilor sub forma unui supliment caloric.

Băuturile carbogazoase light nu conţin calorii lichide sau au un conţinut redus, au, în schimb, multă cafeină şi aditivi.

Dacă totuşi se optează pentru sucuri, este recomandat ca acestea să nu fie consumate zilnic, explică medicul nutriţionist Nicolae Hâncu, prof.univ la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“ din Cluj-Napoca, iar cantitatea să fie limitată la 100-200 ml.

În cazul sucurilor cumpărate de la magazin trebuie citită cu atenţie eticheta şi achiziţionate doar acelea care au 100% fruct şi evitate celelalte pentru că proporţia de fruct în cazul acestora din urmă este de 10-20%, iar restul e apă, zahăr şi aditivi.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite