Beneficiile miraculoase ale condimentului-vedetă al iernii
0Scorţişoara, apreciată în sezonul rece pentru aromatizarea băuturilor calde, precum şi a prăjiturilor, nu doar că ne trezeşte simţurile şi ne introduce în atmosfera sărbătorilor, dar are şi o serie de proprietăţi benefice pentru sănătate.
Datorită conţinutului valoros în antioxidanţi, scorţişoara este aliatul inimii, protejând de împotriva infarctului şi atacului cerebral.
Aroma scorţişoarei are efect tonic asupra activităţii cerebrale, îmbunătăţind memoria şi îndepărtând riscul instalării bolilor neurodegenerative, conform unui studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea Wheeling Jesuit din Statele Unite. În cadrul cercetării, persoanele care au mestecat un fel de gumă cu aromă de scorţişoară au obţinut rezultate bune la testele de memorie.
Scorţişoara are, de asemenea, efect antitumoral. Studii pe şoareci au arătat că scorţişoara reduce riscul de limfom, melanom, cancer cervical şi colorectal.
Scorţişoara ţine la siluetă
Pentru că ajută la stimularea metabolismului şi activează arderea grăsimilor, scorţişoara este un aliat de nădejde al persoanelor care vor să slăbească. Nutriţioniştii sugerează că pofta de dulce ar putea fi îndeplinită cu ajutorul unei salate de fructe, de exemplu, pudrată cu scorţişoară.
Scorţişoara poate fi de mare ajutor şi persoanelor predispuse la diabet. Studiile au arătat că scorţişoara poate ţine piept diabetului de tip 2: echilibrează glicemia, stimulând secreţia de insulină şi joacă un rol important în prevenirea diabetului. Testele au demonstrat o reglare a nivelului glicemiei după masă la pacienţii care au consumat, într-un interval de o lună, un gram de scorţişoară pudră pe zi.
Leac pentru durere în gât
În această perioadă, poţi profita la maximum de proprietăţile antiinflamatoare şi antibacteriene ale scorţişoarei pentru tratarea durerilor în gât, virozelor şi bronsitei. Dr. Ruxandra Constantina, medic de familie, cu competenţe în apifitoterapie, recomandă prepararea unei infuzii din una-două batoane de scorţişoară într-o cană cu apă fierbinte, pe care o laşi la infuzat câteva minute şi pe care o consumi cu lămâie şi miere sau în combinaţie cu ceaiul preferat.