Antidepresivele pot fi extrem de periculoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antidepresivele pot împinge persoanele depresive la suicid FOTO Arhivă
Antidepresivele pot împinge persoanele depresive la suicid FOTO Arhivă

Reacţiile secundare ale medicamentelor prescrise pentru tratarea depresiei sunt mai răspândite şi mai grave decât se credea, a arătat un nou studiu. Riscul de suicid creşte considerabil la cei care iau antidepresive.

Senzaţia de „amorţeală emoţională“, disfuncţii sexuale şi gânduri de suicid, tentative sau chiar reuşite – acestea sunt cele mai grave efecte secundare ale antidepresivelor şi ele ar putea fi mai răspândite decât se credea până acum, arată o studiu recent.

O echipă de cercetători ai Universităţii din Liverpool, Marea Britanie, a analizat situaţia a 1.829 de persoane tratate cu antidepresive şi a constatat că până la jumătate din acestea au prezentat efecte adverse de ordin psihologic, unele dintre ele foarte severe, ca urmare a tratamentelor respective.

„Tratarea cu medicamente a tristeţii şi stresului a atins niveluri bizare. În unele ţări, unei persoane din trei i se prescriu antidepresive în fiecare an. În vreme ce efectele secundare de ordin biologic sunt bine documentate – aici vorbim despre îngrăşare şi stări de ameţeală şi greaţă – reacţiile adverse de ordin psihologic şi interpersonal sunt ignorate sau chiar negate în unele cazuri. Aceasta în ciuda faptului că sunt îngrijorător de comune“, spune psihologul John Read, coordonatorul studiului.

Cum cresc antidepresivele riscul de suicid

„Toate antidepresivele – şi cele de generaţie mai veche, şi cele de generaţie nouă – dacă se administrează la bolnavii cu depresie majoră sau la bolnavii din cadrul psihozei maniaco-depresive se asociază cu un risc mare de suicid“, subliniază prof. dr. Ion Fulga, şeful Catedrei de Farmacologie a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti.

Ce se întâmplă, de fapt? „În caz de depresie majoră, bolnavul are o stare psihică absolut penibilă, în care el se consideră inutil, cauza tuturor relelor din lume şi aşa mai departe. Şi, pe fondul acestei trăiri penibile, el nu găseşte decât o soluţie de a scăpa: sinuciderea. El doreşte să se sinucidă. Nu o face, însă, pentru că depresia se asociază cu o altă manifestare care poartă numele de abulie. Aceasta nu-i permite să treacă de la idee la fapt, deşi îşi doreşte. Ei bine, medicamentele antidepresive, înainte de a înlătura depresia înlătură abulia. Şi-atunci, el poate să treacă de la idee la fapt, să se sinucidă. Din acest motiv, aceşti bolnavi trebuie strict supravegheaţi în primele două-trei săptămâni de tratament, până ce începe să se amelioreze starea lor şi dispare dorinţa de suicid“, completează prof. dr. Fulga. 


Citeşte şi:

Eşti mereu obosit? Ai putea suferi de depresie

Unul din trei români suferă de o formă de tulburare depresivă şi doar o parte din ei se tratează. Cazurile de depresie s-au înmulţit din cauza problemelor financiare şi pierderii locurilor de muncă şi mulţi dintre suferinzi nu conştientizează gravitatea simptomelor.

Generaţia „Xanax“: antidepresivele ca stil de viaţă

Într-o lume în care atacurile de panică par să se transforme în banalităţi, medicamentele folosite în tratamentul anxietăţii devin un bun comun. Costurile „stăpânirii de sine“ vin însă, de cele mai multe ori, cu un risc pe măsură: dependenţa.

VIDEO Suntem toţi victimele unei societăţi bolnave?

Atacurile de panică, anxietatea şi fobiile sunt mai frecvente astăzi decât cu zece ani în urmă. Medicul psihiatru Radu Teodorescu a explicat la Adevărul Live de ce aceste tulburări au devenit un fenomen astăzi.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite