Alimentul care ar trebui inclus în micul dejun pentru a elimina senzaţia de foame
0Fiind prima masă, micul dejun dă tonul pentru o zi de alimentație sănătoasă. În același timp, acesta furnizează nutrienți importanți, care să vă alimenteze organismul până la culcare. Aflaţi de ce recomandă specialiştii să consumăm brânză dulce de vacă la micul dejun.
Cu siguranță, brânza dulce de vacă are un aport nutrițional foarte important pentru organism. Specialiştii spun că o porție (jumătate de cană) de brânză dulce de vacă are 111 calorii, 12,5 grame de proteine, 93,8 miligrame de calciu și cantități mari de magneziu, potasiu, acid folic și vitamina A, potrivit health.digest.
Nu uitaţi însă că toate acestea vin la pachet cu 4,92 grame de grăsimi și 356 miligrame de sodiu. Din fericire, sunt disponibile varietăți de brânză dulce cu conținut scăzut de grăsimi și de sare, dacă doriți să reduceți la minimum cantitatea acestor elemente.
Deși toate substanțele nutritive din brânza dulce pot fi benefice, proteinele și calciul sunt deosebit de importante, dacă doriți să vă începeți ziua în forţă. La urma urmei, acești nutrienți sunt aliați cunoscuți pentru reducerea poftei de mâncare și echilibrarea sistemelor care controlează nervii și mușchii organismului.
Proteinele dau senzaţia de saţietate
Consumul de brânză dulce la micul dejun vă permite să vă umpleți stomacul cu un aliment bogat în proteine, ceea ce este minunat dacă sunteți o persoană care are constant pofte. Potrivit nutriţioniştilor, proteinele au, printre altele, şi rolul de a da senzaţia de saţietate, astfel că includerea lor în prima masă reduce senzaţia de foame pe parcursul zilei.
Deși este recomandat ca toate mesele să aibă o componentă proteică pentru a menține la nicel scăzut senzaţia de foame, încorporarea proteinelor în micul dejun prin intermediul unui aliment precum brânza dulce este un pas obligatoriu dacă vă doriţi sațietate pe termen lung, mai ales în cazul celor care doresc să dea jos câteva kilograme.
În cadrul unui studiu din 2024, publicat ulterior în Journal of Dairy Science, cercetătorii au alcătuit trei grupe. Subiecţii din primul eşantion au mâncat un mic dejun bogat în proteine și cu puțini carbohidrați, cei din eşantionul doi - un mic dejun bogat în proteine și carbohidrați, iar cei din eşantionul trei nu au mâncat deloc. Cei care au mâncat primul tip de mic dejun (cel încărcat cu proteine) au raportat senzaţie de sațietate pe termen lung și au obținut scoruri mai mari la testele cognitive decât cei care au mâncat un mic dejun cu conținut scăzut de proteine sau nu au mâncat deloc.
Îmbunătățirea activităților nervoase, musculare și cerebrale
Calciul joacă un rol esențial în sistemul uman, fiind un nutrient util pentru a menține buna funcționare a sistemelor nervos și muscular, dar având şi un rol important în prevenirea apariției unor boli și afecțiuni precum anumite tipuri de cancer și hipertensiune arterială, potrivit experţilor de la Clinica Mayo.
Care este doza optimă de calciu pentu organism? Nutriţioniştii recomandă ca bărbații și femeile cu vârste de peste 18 ani să consume zilnic între 1.000 și 1.200 miligrame, în funcție de sex și vârstă. Deoarece o jumătate de cană de brânză dulce conține puțin sub 100 de miligrame de calciu, o cantitate relativ mică ar putea fi suficientă pentru a vă oferi aproximativ 10% din aportul de calciu recomandat. Deși va trebui să consumați și alte alimente bogate în calciu (sau să luați un supliment) pentru a vă atinge obiectivele zilnice în materie de calciu, un mic dejun cu brânză dulce ar putea fi un început bun.
Conform unui studiu publicat în 2022 în Nutrients, calciul din produsele lactate precum brânza dulce de vacă poate fi absorbit mai eficient decât calciul din alte alimente.
Asocierea brânzei cu alte alimente
Nutriţioniştii recomandă consumul de brânză dulce la mic dejun, dar acest lucru nu înseamnă neapărat că trebuie consumată goală. Câteva adaosuri bogate în fibre ar putea fi tot ce aveţi nevoie pentru un start bun. De exemplu, citricele, fructele de pădure și nucile sunt alimente bogate în fibre. Fiecare dintre aceste produse ar putea fi un consumat împreună cu brânza dulce şi are şi un gust bun, pe lângă beneficiile pentru sănătate.