Ai răcit? Iată dieta ta!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un alt beneficiu este că supa de pui hidratează foarte bine, ceea ce este esenţial în stările gripale
Un alt beneficiu este că supa de pui hidratează foarte bine, ceea ce este esenţial în stările gripale

Tuse, nas înfundat, febră? Avem o veste bună pentru tine: există alimente care te pun mai repede pe picioare dacă ai răcit ori ai gripă. Citeşte articolul nostru ca să afli ce să nu-ţi lipsească din dietă în acestă perioadă.

„Fie ca hrana să vă fie medicament”, era sfatul lui Hipocrate, părintele medicinei. Prin hrana potrivită putem preveni, dar şi trata unele probleme de sănătate, cum sunt infecţiile respiratorii des întâlnite în această perioadă a anului. Este dovedit că unele alimente pot combate eficient supărătoarele simptome ale răcelii şi ale gripei şi le pot scurta durata.

Supa de pui eliberează căile respiratorii

Aburii degajaţi de supa de pui caldă cresc temperatura la nivelul mucoaselor nasului şi gâtului, creând un mediu nefavorabil virusurilor, care „preferă” locurile uscate. În plus, supa de pui este o sursă bună de cisteină, un aminoacid natural, care se eliberează în timpul preparării.

Proprietăţile acestei substanţe au fost comparate cu cele ale unui alt compus prescris adesea în caz de bronşită sau alte infecţii respiratorii. Pentru ca supa să aibă cât mai multe calităţi vindecătoare, este bine să o „îmbogăţim” cu multe legume, în special cu morcovi şi ţelină.

Un alt mare beneficiu al supei de pui este că ne hidratează foarte bine, iar acest lucru este esenţial în stările gripale. Lichidele contribuie la dizolvarea mucusului în exces, care ne îngreunează respiraţia.

Zincul şi vitamina C scurtează virozele

Carnea, peştele, nucile, alunele şi gălbenuşul sunt surse importante de zinc, mineral care este implicat în întărirea imunităţii. Unele studii au arătat că zincul reduce simptomele care însoţesc răceala şi gripa: congestia nazală, tusea, durerea de cap şi de gât.

La fel ca şi zincul, vitamina C este o armă imbatabilă care poate preveni, dar şi lupta eficient cu infecţiile respiratorii. Benefică în convalescenţă, vitamina C ne pune mai repede pe picioare şi ne fereşte de infecţiile bacteriene şi virale. Găseşti această vitramină în ardei gras, varză, broccoli, citrice, conopidă, kiwi, pătrunjel şi fructe de pădure.

Usturoiul şi ceapa «luptă» cu microbii

Chiar dacă nu prea te împaci cu gustul şi cu mirosul lor, ar fi bine ca usturoiul şi ceapa să nu-ţi lipsească din meniu (mai ales) dacă ai răcit. Iată şi de ce! Usturoiul conţine o substanţă numită alicină, care are valoare antibiotică şi care poate preveni complicaţiile date de răceală.

Citeşte materialul pe clicksanatate.ro

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite