Adevărul despre grăsimi: le poţi include în dietă fără să te îngraşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În cantităţi moderate, şi untul este benefic pentru sănătate şi pentru siluetă FOTO: Shutterstock
În cantităţi moderate, şi untul este benefic pentru sănătate şi pentru siluetă FOTO: Shutterstock

În ultimii ani se perpetuează un mit conform căruia grăsimile de orice tip trebuie evitate dacă vrei să-ţi menţii silueta şi să fii sănătos cât mai mult timp. Ei bine, lucrurile nu stau deloc aşa, spun specialiştii.

Într-adevăr, unele grăsimi trebuie evitate, dar altele sunt o parte integrantă a dietei sănătoase şi echilibrate.

Evită grăsimile „trans“

Grăsimile trans şi cele hidrogenate pot fi asemănate cu otrava. Nu îşi au locul în dieta noastră şi trebuie evitate cu orice preţ. Ele au fost eliminate din margarina tartinabilă, dar se găsesc în continuare în prăjituri, gustări, biscuiţi şi în chipsuri.

Ce este o grăsimea hidrogenată? Un ulei care a trecut prin procesul de hidrogenare ajungând din stare lichidă în stare solidă. Acest proces îi modifică structura chimică, transformându-l din aliment în substanţă toxică, pe care organismul nostru nu o poate asimila sau procesa.

Găteşte cu un ameste de grăsimi saturate şi monosaturate

De obicei, oamenii cred că este mai bine să gătească folosind grăsimi polinesaturate sau ulei de măsline, pentru că reprezintă alternative sănătoase la grăsimile saturate cum sunt untul sau uleiul de nucă de cocos.

„Folosit în sosuri, uleiul de măsline extravirgin rece are votul meu. Cu toate acestea, când vine vorba de gătit este o chestiune diferită”, spune Iain Mahony, antrenor personal citat de publicaţia Huffington Post din Marea Britanie.

Gătitul cu ulei de măsline nu este recomandat, mai ales când vine vorba de gătitul la temperaturi ridicate. Atunci când gătiţi, încercaţi să folosiţi ulei de nucă de cocos sau un amestec de unt şi de ulei de măsline pentru că aceste alegeri sunt mai sănătoase, ferindu-ne de pericolul oxidării la nivel celular, care duce, la rândul lui, la eliberarea de radicali liberi. Radicalii liberi sunt substanţe chimice care, în cantităţi mari, ne îmbolnăvesc.

Asigură-ţi un aport adecvat de Omega 3

Acizii graşi Omega 3 sunt acizi graşi polisaturaţi ce includ DHA (acid docosahexanoic), EPA (acid eicosapentanoic) şi ALA (acid alfa-linoleic), acizi ce sunt vitali pentru a ne păstra sănătatea. Acestea sunt grăsimi esenţiale pentru că nu le producem noi înşine, ci trebuie să ni le procurăm prin intermediul dietei.

De ce trebuie ca dieta să conţină Omega 3?

  • Omega 3 fac membranele celulare mult mai permeabile, astfel încât pot comunica mai bine una cu cealaltă.
  • Omega 3 permite neurotransmiţătorilor precum serotonina şi dopanamina să funcţioneze mult mai bine.
  • Acizii graşi Omega 3 sunt antiinflamatori (inflamaţia este un factor-cheie în apariţia bolilor degenerative, precum Alzheimer sau bolile cardiovasculare).
  • Omega 3 facilitează o mai bună circulaţie a sângelui.
  • Omega 3 subţiază sângele.
  • Omega 3 îmbunătăţeşte sensibilitatea la insulină (previne rezistenţa la insulină, un fenomen care duce la diabet).
  • Omega 3 ajută la arderea grăsimii corporale şi la controlul apetitului.

Cele mai bune surse de Omega 3 sunt nucile, seminţele de in, peştele gras (somon, macrou, sardine) şi uleiul de peşte presat la rece.

Include grăsimi saturate în dieta ta

Deşi multe persoane se opun cu fermitate consumului de grăsimi saturate, trebuie reţinut faptul că şi ele joacă un rol important în menţinerea stării de sănătate din mai multe motive: stimulează producţia de hormoni, contribuie la sănătatea membranelor celulare, a pielii şi a părului.

Cele mai bune surse de grăsimi saturate sunt uleiul de cocos, untul, ouăle, carnea de vită hrănită organic.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite