8 trucuri eficiente care te ajută să-ţi îmbunătăţeşti memoria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exerseză-ţi mintea cu jocuri ca sudoku sau rebus şi vei avea o memorie mai bună FOTO Shutterstock
Exerseză-ţi mintea cu jocuri ca sudoku sau rebus şi vei avea o memorie mai bună FOTO Shutterstock

O memorie slabă nu este doar apanajul vârstei şi îţi poate afecta munca, dar şi viaţa personală. Dacă în şcoală ne foloseam de tot felul de trucuri pentru a învăţa lecţiile, ca adulţi trebuie să descoperim alte mecanisme care ne pot ajuta să „învăţăm“ mai bine lucrurile de care avem nevoie, cum ar fi numele persoanelor abia cunoscute, locul unde sunt cheile de la casă sau chiar unde am parcat maşina.


Micile trucuri care ne pot face să reţinem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru nu sunt foarte dificil de îndeplinit şi chiar funcţionează, toate odată sau fiecare în parte, notează „Huffington Post“.

1. Vizualizează

Ai nevoie să înveţi o listă de termeni noi şi de nume? Cel mai bine le vei reţine dacă vei asocia cuvintele cu o imagine. De exemplu, dacă trebuie să ţii minte că ai o întâlnire la patru jumătate după-amiaza, încearcă să asociezi cifra 4 cu formaţia preferată formată din patru membri (Beatles?) şi un tort al colegului care tocmai a împlinit 30 de ani. Poate sună prostesc, dar vei fi recunoscător când vei ajunge la timp la programare.

2. Exersează-ţi mintea cu jocuri

Jocurile care stimulează creierul, cum sunt sudoku sau rebusurile, pot fi foarte folositoare. Studiile nu au reuşit să afle exact cum jocurile pot influenţa memoria, dar totuşi funcţionează. Mai mult, o nouă cercetare pe această temă a descoperit că persoanele de peste 60 de ani care se joacă pe calculator devin mult mai bune la executarea unor sarcini multiple.

3. Foloseşte metoda lui Cicero

Cunoscută şi ca „palatul memoriei“, instrumentul lui Cicero pentru amintirea informaţiei se foloseşte de imagini. Cu ajutorul acestei tehnici, subiectul îşi imaginează camerele unei case, ordinea unor magazine de pe o stradă sau orice aranjament geografic care este compus din locuri distincte. Atunci când vrea să-şi amintească diverse lucruri, omul se „plimbă“ pur şi simplu printre locurile imaginate şi atribuie un obiect unei anumite camere, unui anumit magazin, formându-şi o imagine clară a ordinii fiecărui obiect.

Imaginează-ţi că te plimbi prin camerele casei tale şi ataşezi o informaţie fiecărei camere. Apoi, pentru a-ţi aduce aminte informaţia de care ai nevoie, te „plimbi“ din nou prin camere până dai de cea care „găzduieşte“ amintirea necesară.

4. Metoda Brutaru – brutar

Există un experiment psihologic cunoscut sub numele „Paradoxul Brutaru – brutar“. În cadrul lui subiecţii au fost separaţi în două grupuri şi li s-a arătat fotografia unui om. Unui grup i s-a spus că numele de familie al omului este Brutaru, iar celuilalt grup că omul din imagine este brutar. Mai târziu, când li s-a arătat din nou fotografia şi au fost rugaţi să-şi amintească ce li s-a spus, cei cărora li se spusese ocupaţia omului din imagine şi-au amintit mai bine cuvântul. Explicaţia este foarte simplă: deşi cele două cuvinte şi imaginile erau la fel, atunci când ne gândim la un brutar, în minte ne apar şi alte imagini, cum ar fi pâinea proaspătă, o bucătărie, şorţuri albe.

5. Trage un pui de somn

Un pui de somn după-amiaza ajută la memorie şi la învăţare. Cercetătorii de la NASA au descoperit că „somnicul“ de prânz este foarte important pentru memorie. Activitatea cerebrală la cei care dorm la prânz este foarte mare pe tot parcursul zilei.

6. Etichetează oamenii, la propriu

Preşedintele american Franklin Roosevelt era cunoscut pentru memoria fantastică: reuşea să-şi aducă aminte numele cuiva pe care l-a întâlnit o singură dată, cu luni înainte. În ce consta secretul său? Roosevelt era în stare să-şi amintească numele tuturor membrilor personalului său şi al tuturor oamenilor pe care i-a cunoscut vreodată prin vizualizarea numelui scris pe frunte omului atunci când făcea cunoştinţă cu el. Adică, îşi închipuia o etichetă uriaşă pe fruntea persoanei care îi era prezentată. Această tehnică este şi mai eficientă dacă îţi închipui numele scris în culoarea favorită, susţine CNN.

7. Ia-ţi aportul de Omega 3

Acizii graşi Omega 3, care se regăsesc în alimente ca somonul, tonul, scoicile, seminţele de dovleac, varza de Bruxelles, nuci şi multe altele, sunt benefici pentru creier. Un studiu american din 2012 a descoperit că Omega 3 măreşte memoria la adulţi. Alimentele bogate în aceşti acizi ar putea scădea şi riscul bolii Alzheimer, conform unui studiu tot din 2012.

8. Fii atent

Poate cea mai bună metodă, dar poate şi cea mai dificilă, este, pur şi simplu, să fii atent la ce ai de făcut. Distragerile ne slăbesc memoria şi tindem să fim mai uituci.

„A uita este un semn al aglomerării. Când nu suntem atenţi, amintirile pe care le formăm nu sunt foarte complexe şi avem probleme când încercăm să ne reamintim informaţia mai târziu“, declară Zaldy S. Tan, directorul unei clinici care se ocupă de problemele de memorie din SUA.

Un mod bun de a-ţi îmbunătăţi atenţia este să meditezi timp de 10 minute în fiecare zi. Meditaţia măreşte capacitatea de memorare şi reduce neatenţia. Mai mult, în 2012, cercetătorii de la prestigiosul Institut de Tehnologie din Massachusetts, SUA, au identificat un circuit neuronal care ajută la crearea amintirilor pe termen lung. Acest circuit este cel mai eficient atunci când creierul este foarte atent la sarcina dată.


Citeşte şi:

Ceaiul verde te ajută dacă ai probleme cu memoria

Ceaiul verde, una din substanţele cele mai studiate din istoria recentă, te ajută să îţi îmbunătăţeşti memoria, au reafirmatcercetătorii chinezi.

Ciocolata caldă îmbunătăţeşte circulaţia sangvină, dar şi gândirea

Două căni de ciocolată caldă pe zi, timp de 30 de zile, duc la îmbunătăţirea fluxului sangvin la nivelul creierului, precum şi la rezultate mai bune în cadrul testelor de memorie. Acest lucru a fost demonstrat în cazul persoanelor în vârstă cu insuficienţă a fluxului sangvin care au participat la un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea Harvard, scrie „Huffington Post“.

Bătrânii de peste 90 de ani de astăzi sfidează declinul creierului

În zilele noastre este posibil să trăim până la peste 90 de ani şi să fim perfect lucizi. Acest lucru era neobişnuit cu zece ani în urmă. Explicaţia: suntem mai educaţi şi, în general, trăim mai bine, arată un studiu recent al cercetătorilor danezi.

De ce copiii ar trebui să se culce în fiecare seară la aceeaşi oră

Ultimele cercetări arată că lipsa unei discipline în ce priveşte stabilirea orei de culcare ar putea afecta dezvoltarea copilulului, având un impact mai puternic asupra fetelor decât a băieţilor.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite