5 semne că ai mers prea departe cu dieta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O dietă sănătoasă poate fi dusă la extrem şi se poate transforma din ceva pozitiv în ceva care ne poate înrăutăţi starea fizică şi emoţională, în loc să fie ajutorul de care avem nevoie. Eforturile pentru o viaţă sănătoasă se pot întoarce împotriva noastră dacă nu avem grijă să nu depăşim nişte limite.

Specialista în nutriţie Cynthia Sass realizează pentru „Health“ un clasament al simptomelor care ar trebui să ne pună pe gânduri atunci când ţinem o dietă. „Nu vreau să diagnostichez pe nimeni prin acest clasament, însă este bine de ştiut când să ne trezim la realitate. Aceştia sunt cinci indicatori ai faptului că eforturile tale pentru o viaţă mai sănătoasă s-au transformat, de fapt, în obiceiuri negative“, declară Cynthia Sass.

1. Ai devenit obsedat de cântarul din baie

„Eu chiar cred că este în regulă, şi pentru anumiţi oameni chiar recomandat, să nu te cântăreşti“, spune specialista. Fluctuaţiile în greutate, de la zi la zi, chiar de la oră la oră, sunt absolut normale deoarece atunci când te sui pe cântar nu cântăreşti doar muşchii şi grăsimea corporală, ci şi fluidele, mâncarea din tractul gastrointestinal care nu a fost digerată sau absorbită, deşeurile neeliminate încă şi glicogenul, adică forma carbohidraţilor din muşchi şi din ficat. Mai mult, poţi reţine apa şi construi muşchi pe măsură ce pierzi din grăsimea corporală, lucru care înseamnă că numărul kilogramelor înregistrat pe cântar poate rămâne nemodificat.

Din cauza tuturor acestor motive, greutatea ta corporală nu-ţi spune prea multe. Şi totuşi, oamenii devin obsedaţi de numărul kilogramelor şi se simt furioşi şi chiar nedreptăţiţi dacă nu scade acest număr afişat pe cântar.

În cazul în care ai ajuns să te cântăreşti de mai mult de o dată pe zi, sau dacă dispoziţia ta este afectată serios de kilogramele înregistrate pe cântar, dacă mănânci prea puţin sau exagerezi cu exerciţiile fizice din cauză că nu slăbeşti, clar relaţia ta cu dieta a devenit nesănătoasă.

„Lasă cântarul la o parte şi concentrează-te pe cum se simte organismul tău. Mai mult, consultă un specialist şi adaptează-ţi aşteptările cu privire la pierdutul kilogramelor“, ne sfătuieşte specialista.

2. Dieta ta a devenit un secret, o ruşine pe care nu vrei s-o împărtăşeşti

Atunci când încerci să mănânci sănătos şi să scapi de kilogramele în plus, nu ai niciun motiv să spui tuturor despre regimul tău. Însă, dacă simţi nevoia să eviţi subiectul deoarece ţi-e teamă să nu fii judecat din cauza stricteţii tale, atunci e posibil să fi întrecut limita. „Acest lucru se întâmplă mai ales pentru că propriul tău instinct îţi spune că exagerezi, că eşti prea strict, dar nu vrei sau nu poţi să te opreşti“, continuă Cynthia Sass.

Un semnal de alarmă este atunci când te ţii de un plan, de o dietă «sănătoasă» chiar şi atunci când ai efecte adverse nesănătoase, cum ar fi oboseala, iritabilitatea, tulburări de somn, imunitate scăzută şi foame constantă. Chiar dacă scapi de kilogramele în plus sau dacă mănânci doar alimente foarte sănătoase, dacă tu nu te simţi hrănit, îţi faci mai mult rău decât bine“, adaugă expertul.

Un echilibru în dietă, chiar adăugarea unor alimente planului de slăbit va conduce la rezultate mult mai bune, nu doar în ceea ce priveşte controlul greutăţii, ci şi din punct de vedere emoţional.

3. Respectul de sine este strâns legat de succesul dietei

Aceasta este o reacţie tipică, conform Cynthiei Sass. „Oamenii şi-au dezvoltat un model de fericire şi se simt puternici atunci când se comportă «bine» şi se simt complet nefericiţi atunci când se comportă «rău». Din nefericire, aceste asociaţii pot împiedica progresul unei diete, deoarece nu-ţi permit să analizezi ce ai greşit şi de ce. Şi atunci când nu ştii ce faci greşit, este foarte dificil să te schimbi“, spune Cynthia.

E posibil să calci pe alături deoarece dieta e prea strictă şi hormonii foamei au luat-o razna. Dacă acesta este cazul, rezolvarea constă în modificarea alimentaţiei, şi nu în sentimentele de nefericire. Sau, dacă ai tendinţa să mănânci pe fond nervos, soluţia stă în rezolvarea problemelor emoţionale, şi nu în depresia cauzată de prea multă mâncare.

4. Energia ta mintală se consumă toată doar pe menţinerea dietei

Pentru anumiţi oameni dieta devine o obsesie. Dacă te gândeşti mereu la ce ai mâncat sau la ce ai să mănânci şi te îngrijorezi de greutatea ta până în punctul în care nu mai poţi fi atent la nicio altă activitate de zi cu zi, scopul de scădere în greutate eclipsează clar scopul unei vieţi sănătoase din toate punctele de vedere.

„Nu trebuie să fii aşa, pur şi simplu concentrează-te doar pe lucrurile de bază pentru a vedea rezultate. Mănâncă la ore stabilite, mesele trebuie să fie echilibrate şi să includă multe legume şi fructe, dar şi proteine, grăsimi sănătoase şi porţii mici de carbohidraţi «buni» şi opreşte-te când te-ai săturat. Aşa vei reuşi să vezi rezultate şi vei avea timp să te ocupi şi de alte părţi ale vieţii tale“, ne sfătuieşte specialista.

5. Dieta te îndepărtează de familie şi de prieteni

Când ajungi să eviţi reuniunile de familie sau ieşirile în oraş cu prietenii doar pentru că ţi-e frică să nu calci pe lângă şi să-ţi strici dieta sănătoasă, atunci e posibil să ai o problemă. „Evitarea situaţiilor care ar putea să te scoată din ritm sunt destul de normale. Însă normalul nu îşi mai are locul atunci când te izolezi şi eviţi oamenii dragi doar la gândul că trebuie să rezişti. Atunci lucrurile au mers prea departe“, este de părere Cynthia Sass.

Există moduri să te bucuri de compania altora chiar şi atunci când nu împărtăşeşti aceleaşi obiceiuri alimentare. De exemplu, în cadrul unei petreceri adu tu ceva sănătos pe care să împarţi cu toată lumea. Sau alege restaurante unde ştii sigur că există şi echivalente sănătoase la alimentele preferate de familie. Şi mai simplu este să alegi să-ţi petreci timpul împreună cu prietenii sau familia făcând o excursie sau o plimbare, în loc de întâlnirea dintr-un bar.

„Dacă pui mai mare preţ pe dietă şi nu pe cei dragi, ia în considerare ajutorul unui profesionist“, conchide dieteticianul Cynthia Sass.


Citeşte şi:

TEST: Cât de rapid arzi caloriile acumulate?

Răspunzând la întrebările acestui test, vei afla dacă ai un metabolism încet, normal sau rapid, în funcţie de obiceiurile tale şi de conformaţie.

Alimente care nu te lasă să asimilezi vitamine şi minerale. Spanacul şi oul moale, printre „vinovaţi“

Toate alimentele, mai ales dacă nu sunt procesate industrial, ne aduc substanţele nutritive de care corpul are nevoie pentru a funcţiona optim şi pentru a se menţine sănătos. Totuşi, unele dintre ele conţin şi substanţe care împiedică o bună absorbţie a vitaminelor şi mineralelor şi, deci, favorizează carenţele.

Curmalele, aliatul tău când vrei să-ţi reglezi greutatea corporală

Curmalele pot fi o parte importantă a unei diete sănătoase datorită conţinutului bogat de zahăr, proteine, precum şi multe vitamine esenţiale, ceea ce oferă posibilitatea unei alimentaţii echilibrate.

VIDEO Minus 25 de kilograme în 8 luni. Poveştile copiilor care au renunţat la zahăr

Dovada că se poate slăbi spectaculos de mult numai prin „îndreptarea“ alimentaţiei şi prin „detoxifierea“ de zahăr, în emisiunea de astăzi.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite