5 fructe de pădure cu efect terapeutic
0Ferite de poluarea de la oraşe, crescute în natură, sub roua proaspătă a dimineţilor, fructele de pădure sunt considerate adevărate medicamente naturale. Consumate atât în stare naturală, cât şi sub formă de ceaiuri sau siropuri, micile fructe intens colorate ne ajută să tratăm diverse probleme de sănătate.
1. Coacăzele întăresc sistemul imunitar
Cu un gust dulce-acrişor, coacăzele se numără printre fructele de pădure bogate în vitamine şi cu nenumărate proprietăţi terapeutice.
Coacăzele negre au un conţinut mare de uleiuri esenţiale, fapt ce-i conferă un parfum şi o aromă greu de confundat. Sunt bogate în vitaminele C, B1, B2 şi zaharuri (13%).
Coacăzele roşii conţin mai mult fier decât cele negre, dar mai puţină vitamina C şi zaharuri decât acestea.
Coacăzele albe sunt bogate în iod şi vitaminele A şi E.
Efecte terapeutice
Coacăzele au nenumărate beneficii în cazul în care suferi de avitaminoză (lipsă de vitamine), epuizare fizică şi psihică sau impotenţă. Micile boabe dulci-acrişoare sunt de ajutor în tratarea răcelilor (în special coacăzele neagre), pentru că întăresc imunitatea. De asemenea, reduc tensiunea arterială, îmbunătăţesc funcţia cardiacă şi memoria, cresc pofta de mâncare şi stabilizează funcţia hepatică.
Contraindicaţii
Deşi au numeroase beneficii asupra organismului, bobiţele de coacăze nu sunt indicate persoanelor care suferă de boli digestive, deoarece cresc aciditatea.
2. Afinele îmbunătăţesc vederea
Cu un gust delicios şi cu un parfum îmbietor, afinele sunt fructele de pădure bogate în vitaminele A, E, B1 şi B2. Mirtilina, substanţa care se regăseşte în frunze are numeroase efecte curative, fiind numită şi „insulina vegetală”.
Află mai multe despre beneficiile fructelor pe clicksanatate.ro